Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Зърника слабителна, жълта боя, насламика

Зърника слабителна, действие и приложение на билката


Rhamnus catharticus L.
Английски - Buckthorn, purging buckthorn, Немски - Echler Kieuzdomr, Френски – Noirprun, Руски - Крушина слабительная
Сем. Rhamnaceae - Зърникови

Зърника слабителна

Основно действие на зърника слабителна

Зърниката има установено слабително действие.

Експериментални и клинични данни на зърника слабителна

Основното действие на зърниката се дължи на богатото й съдържание на свободни и гликозидно свързани антрахинони и антраноли, по-важен от които е рамнокатартинът. Този гликозид се съдържа в плодовете на билката. Освен гликозиди, в зърниката се съдържат и някои съединения с флавоноиден характер - рамноцитрин, ксанторамнетин, кемпферол, които осигуряват наред със слабителното, и определено противовъзпалително действие от неспецифичен тип. Наличието на гликозида жестерин с основен аглюкон емодинантранол в зърниката се изчислява на около 1%, което е значително по-малко от съдържанието на емодин в кората на елшовидния зърнастец (Frangula alnus). В Тбилиския научноизследователски химико-фармацевтичен институт е получен течен екстракт от кората на зърниката и е наречен синцервин. Този извлек е проучен клинично и е доказано много доброто му въздействие при болни, страдащи от хронична обстипация. Прилаган е в доза 1 супена лъжица на прием. Слабителният ефект на извлека от зърника настъпва след около 10 часа от приемането на препарата и се проявява в изхождането на кашеобразни изпражнения. Дефекацията не се съпровожда от болки.

Водните извлеци от плодовете на зърниката in vitro силно потискат разви¬тието на вируса на херпеса, установяват още учени.

Лечебни свойства на зърника слабителна

Българската народна медицина препоръчва още използването на зърниката при лечението на чернодробни увреждания, придружавани от асцит. Този ефект на зърниката се свързва с възможността й да регулира и нормализира дефекацията и с това да отслабва постъпването на токсични резорбтивни продукти от червата към черния дроб. Препоръчва се плодовете на зърниката да се използват след едногодишен срок на съхраняване. В противен случай те предизвикват повръщане.

Външно зърниката се прилага за промиване на гнойни рани, както и при някои вторични инфекции на кожата.

Нежелани реакции на зърника слабителна

Проявите на непонасяне са гадене и повръщане във връзка с това, че емодинът дразни лигавицата на храносмилателния канал (приферен еметичен ефект).

Начин на приложение на зърника слабителна

Десет грама счукани плодове от зърника се извличат с 200 мл вода в продължение на 8 часа (на студено), като така получената настойка се изпива на два пъти - сутрин и вечер.
Зърника слабителна


Устройство на зърника слабителна

Зърниката е храст или ниско дърво, до 6 (8) м високо, с грапава почти черна кора. Клонките са лъскави, често завършващи с тъмни бодли. Листата са срещуположни, на удължените млади клонки, яйцевидни или елиптични, заострени, тъпо назъбено напилени, с 3 - 4 двойки изпъкнали, дъговидно извити странични жилки. Цветовете в пазвени снопчета, обикновено еднополови, двудомни, 4-делни, зеленикавожълти. Плодовете са кълбести, 6 - 8 мм широки, незрелите са зеленикави, зрелите – черни, лъскави „костилчици" (семена, обвити в ендокарп). Семената са кафяви. Зърниката цъфти от май до юни.

Разпространение на зърника слабителна

Зърниката расте из широколистни гори и храсталаци, на каменисти (предимно варовити) терени и места. Билката е разпространена из цялата страна от низините докъм 1200 м надморска височина. Освен у нас, зърниката се среща в цяла Европа.

Дрога на зърника слабителна

Събраните късно през есента и изсушени при обикновена температура плодове (Fructus catharticae, Baccae Spinae cervinae). Те са сферични, набръчкани, отначало със сладникав, а след това с неприятно горчив вкус.


Съдържание на зърника слабителна

Свободни и глюкозидно свързани антрахинони и антраноли (около 1%) - рамноемодин и рамнокатартин, багрила, флавоноиди, захари, пектини, слузни вещества, горчиви вещества и др.

Съчетания с други билки на зърника слабителна

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. ОБЛЕПИХА СУШЕН ПЛОД , МОРСКИ ЗЪРНАСТЕЦ , Hippophae rhamnoides
  2. БЛАТЕН ТЪЖНИК , СПИРЕЯ , Ливадно отвратниче стрък , Filipendula ulmaria (L.)
  3. РЕШЕТКА КОРЕН , Carlina acanthifolia All.
  4. РЕЗЕНЕ , ФЕНЕЛ , МОРАЧ ,  ДИВ КОПЪР СЕМЕ , Foeniculum vulgare