Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Тиква дива, действие и приложение на билката

Bryonia alba L

Английски - Bryony, Немски - Gemeine Zaunriibe, Френски - Bryone Blanche, Pуски - Переступень белый
Сем. Cucurbitaceae - Тиквови

Дива тиква
Основно действие на тиква дива

Дивата тиква има установено диуретично и слабително при вътрешно прилагане, и ритативно, и ревулзивно - при външно прилагане действие.

Експериментални и клинични данни на тиква дива

Когато се говори за дивата тиква, е необходимо да се подчертае, че гликозидът брионин, който е основен за дрогата, а също така открития в нея алкалоид брионидин са съединения с изразена токсичност, поради което се налага изострено внимание при използването на дрогата. В края на петдесетте години учените съобщават, че от дивата тиква са изолирани 4 нови активни принципа: елатерин А, елатерин В, кукурбитацин В и кукурбитацин JT, които притежават известна цитостатична активност. Основните показания за приложение на препарати от дива тиква са субхроничен ревматичен полиартрит (най-често под формата на тинктура) и като драстично очистително. През петдесетте години наши учени проучват влиянието на препарата от коренището на дивата тиква върху еволюцията на модел от експериментален артрит у опитни животни, но без особени резултати.

Емпирични данни на тиква дива

Българската народна медицина предлага корени от дива тиква като слабително средство (счита се, че в това отношение активност проявява съдържащата се в коренището смола бриорезин), като диуретично средство (за разнасяне на натрупаните при асцит течности), като антихелминтно средство при кръгли глисти. За външна употреба се препоръчва налагането на лапи от дива тиква при увеличени лимфни възли, плеврит и особено при невралгии.

Ветеринарната народна медицина също така препоръчва използването на дрогата на дива тиква под формата на счукани пресни корени, добавяни към кърмата, като ефективно средство срещу болестта „гърлица" при свинете.


Дива тиква Начин на приложение на тиква дива

Една чаена лъжичка сухи корени от дива тиква се варят със 600 мл вода (извличане на горещо). От така приготвения извлек (след филтрирането му) се препоръчва да се пие по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене.

За външна употреба се препоръчва изготвянето на алкохолен извлек (1:10) от дива тиква и с него да се прави разтриване на кожата. Натриването на кожата с пресен корен може да предизвика появата на мехури.

Друг начин на приготвяне: Една чаена лъжичка добре стрит пресен корен от дива тиква се смесва със 100 мл олио или чист зехтин и с получената смес се правят разтривки при ставен ревматизъм. Не трябва да се намазват едновременно големи повърхности от кожата.

Описание на тиква дива

Дивата тиква е многогодишно тревисто растение с ряповиден месест, напречно набръчкан корен, отвън жълтеникав, отвътре бял, силно горчив. Стеблата на дивата тиква са катерливи с мустачета, до 3 - 4 м дълги. Листата последователни, дръжките дълги, петурите сърцевидни 5-делни и грапави. Цветовете са еднополови, двудомни или еднодомни, жълтеникавобели; мъжките - на дълги дръжки в гроздове, женските са по-дребни, събрани в кичури. Плодът представлява кълбеста сочна черна ягода с 4 - 6 семена. Дивата тиква цъфти юни до август.


Разпространение на тиква дива

Дивата тиква расте из храсталаци, по влажни места край реки и като бурен край селища. Разпространена е нарядко из цялата страна от низините докъм 1000 м надморска височина. Освен у нас, дивата тиква се среща в Средна, Източна и Южна Европа, в миналото е отглеждана и натурализирано в Западна и Северна Европа.

Употребяема част на тиква дива

Корен от дива тиква (Radix Bryoniae, Radix Vitisalbae).

Съдържание и химични свойства на тиква дива

Корените на дивата тиква съдържат алкалоида брионицин, горчивият гликозид брионин, гликозидите брионидин, брионол, бриозид, бреин, брионолова киселина (цевтациклична тритерпенова оксикиселина), 23 свободни мастни киселини - главно олеинова и палмитанова, наситени и ненаситени киселини, бриополиоза, триметиламин, стеарин, ферменти, етерично масло с бактерицидни свойства. Изолирани са стероидите кукурбитацин В, D, Е, L с антитуморно действие.

Нежелани реакции на тиква дива

Трябва да се отбележи още веднъж, че билката е токсична. Предозирането на дрогата може да предизвика кървава диария и нефрит.

Съчетание с други билки на тиква дива

Като противоглистно средство може да се съчетава с пелин, карамфил, зелен орех.


Продукти свързани със статията

  1. ДИВА ТИКВА БЪЛГАРСКА КОРЕН , СИЛНО ДЕЙСТВАЩА , Bryonia alba L. , ВЪНШНО
  2. Сурово белено тиквено семе - тиквени семки - тиква семе - насипно , Cucurbita рeрo
  3. ПСИЛИУМ ХУСК КАПСУЛИ Х60, 280mg, натурално слабително средство, Биохерба
  4. 7 БИЛКИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ СИЛНО РАЗХЛАБВАЩ