Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Страшниче - билка за безстрашие, действие и приложение на билката

Asplenium trichomanes L.

Aнглийски — Maidenhair Spleenwort, Pуски — Костенец волосовидный, Френски — Capilaire, Немски — Brauner Streifenfarn
Сем. Aspleniaceae — Изтравничеви

Помощно средство при уплаха

Надземната част на билката по-рядко корените, се употребява в нашата народна медицина против уплаха, откъдето е произлязло българското наименование на растението: по 10— 15 г ситно счукани стръкове от страшниче се заливат с 500 г вряща вода, след изстиване запарката се прецежда и от нея се пие по 3—4 супени лъжици дневно.

В народната медицина страшничето се използува и като адстрингентно и диуретично средство (Стоянов, Н., Б. Китанов. Диви полезни растения в България. С., БАН, 1960).

Експериментални и клинични данни на билка страшниче

Стръковете на билката страшниче се прилагат като отхранващо средство (Hoppe, H. A. Drogenkunde, Bd. 2, 8. Aufl. Berlin-New York, Walter de Gruyter, 1977). При някои други близки видове е установен и противомикробен ефект срещу Е. coli.

Основно действие на билка страшниче

Отхрачващо.

Страшниче, изтравниче, Asplenium trichomanes

Описание на билка страшниче

Многогодишно тревисто спорово растение с дебело туфесто коренище, покрито с ланцетни четиновидни люспи. Листата на къси дръжки, просто перести, 5—20 см дълги, голи, презимуващи, листната ос кафяво- до червеникавочерна, гола; листните дялове по 15—40 от всяка страна, с къси дръжчици, поединични или сближени по двойки, светло- до тъмнозелени, кожести, отгоре голи, отдолу късовлакнести. Спорите (групите спорангии) без покривало,продълговата, разположени по средата на листните дялове отдолу. Спорите сфетлокафяви. Спорите узряват юни-август.

Време за бране на билка страшниче

Юни — август.

Дрога /билка/ на билка страшниче

Надземната част от папратта (Herba Trichomanis; Herba Adianti rubri).

Начин за бране на билка страшниче

Събира се цялата цъфтяща надземна част на билката или само корените, които се изкопават през есента след узряването на семената или през ранна пролет — в началото на развитието на растението. Веднага след изкопаването корените се измиват и отцеждат.

Недопустими подмеси на билка страшниче

При бране да не се смесва с друг вид от същия род — Acanthus hirsutus В о i s s. {Acanthus ponticus D. J or d. =A. spinosus L.), който е също многогодишно растение и е намерено у нас из храсталаците между селата Езерово и Камено (Бургаско) край .железопътната линия, в Старозагорско и др. Стъблото и листните дялове на този вид са нагъсто покрити с дълги власинки, а листните дялове са бодливи.

Начин на сушене на билка страшниче

Събраният материал се прочиства от случайно попаднали при брането примеси и се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура до 50°, като се разстила на тънък пласт.
Страшниче, изтравниче, лечение

Рандеман на билка страшниче

От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи, а от 3— кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

Съхранение на билка страшниче

В сухи и проветриви помещения, като стръковете трябва да са запазени от действието на преките-слънчеви лъчи.

Разпространение на билка страшниче

Расте по влажни скалисти и каменисти сенчести места, в равнините и планините. По сухите каменливи и покрити с храсти места сравнително нарядко в северната и югоизточната част на страната, главно по варовити терени. Среща се в цяла Европа.

Видове страшниче 

Asplenium trichomanes nothosubsp. lusaticum (D.E.Mey.) Lawalrée
Asplenium trichomanes subsp. quadrivalens D.E.Mey
Asplenium trichomanes subsp. trichomanes

Дрога /билка/ на билка страшниче

Надземната част от папратта (Herba Trichomanis; Herba Adianti rubri).

Съдържание на билка страшниче

В надземната част на страшничето са установени аминокиселините: ацетилорнитин,   гама-окси-алфа-аминопимелинова киселина и нейният лактон. 

По-широко приложение в народната медицина

В народната медицина се използува и като адстрингентно и диуретично средство, както и за успокояване при страхови състояния (Стоянов, Н., Б. Китанов. Диви полезни растения в България. С., БАН, 1960).

 


Продукти свързани със статията

  1. СТРАШНИЧЕ , ИЗТРАВНИЧЕ СТРЪК , Asplenium , Asplenium trichomanes L.