Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пирински чай, действие и приложение на билката

Пирински чай, Мурсалски чай

Sideritis scardica Griseb
Сем. Lamiaceae (Labiatae) — Устноцветни

mursalski-4ai.jpg

Основно действие на пириснки чай

Отхрачващо.

Експериментални и клинични данни на пириснки чай

Билката пирински чай се прилага под форма на чай, като потогонно и тонизиращо средство. Притежава отхрачващо и омекчаващо действие.

Емпирични данни на пириснки чай

Прилага се при стенокардия, ангина и емфизема.

Описание на пириснки чай

Многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Надземните стебла четириръби възходящи или изправени, до 50 см високи, прости или разклонени. Листата срещуположни, приседнали или на къси дръжки, цели или слабо напилени, продълговати до широко сърцевидни, както и стеблото бяло вълнесто-влакнести. Цветовете в прешлени в пазвите на горните листа, формиращи класовидни съцветия с лимоненожълти ципести прицветници. Чашката тръбесто звънеста с 5 къси зъбци. Венчето бледожълто, тръбесто двуустно. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти юли — септември.

mursalski-4ai_.jpg

Разпространение на пириснки чай

Билката расте по сухи каменливи варовити терени. Разпространено, нарядко в Южен Пирин и Средните Родопи. Находищата му са значително изчерпани, поради което е поставено под закрилата на закона. Среща се и в други части на Балканския п-ов (Албания, Гърция, Югославия).

Дрога на пириснки чай

Връхните части на стеблата заедно с листата и цветовете (Herba Sideritis scardicae).

Ползи и лечебни свойства на пириснки чай

Пиринският чай се приготвя от листата на растение от типа "сидерит". Това е растение от Средиземноморието. Учени от биоаналитична компания (Brunswick Laboratories) са открили, че планинският чай има много полезни свойства поради високото си ниво на антиоксиданти.

Предотвратява рака

Проучване, проведено върху животни в Турция, показа, че антиоксидантите защитават увредените клетки, които могат да причинят рак.

Богат на антиоксиданти

В света на молекулярната дисциплина учените проявяват голям интерес към антиоксидантите. Твърди се, че тези молекули са ключови в борбата срещу хроничните възпалителни заболявания като рак, диабет и затлъстяване. Този чай има огромно количество антиоксиданти под формата на флавоноиди.

Намалява кръвното налягане

Със сигурност количеството на този чай ще има релаксиращ ефект върху кръвното налягане. Това проучване е проведено върху животни и е публикувано през 2012 г. Изследванията показват, че кръвоносната система се разширява. В резултат на това намалява кръвното налягане.

Съдържание на пириснки чай

Билката още не е добре проучена. Намерено е етерично масло, горчиви вещества и танини. От билката са изолирани 3 вещества, означени като стероиди А, В и С. Стероид А при хидролиза дава хлорогенова киселина и глюкоза.

Начин на приложение на пириснки чай

Три-четири стръка се нарязват и се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. След 10 мин се прецежда и се пие топъл по 1 супена лъжица през 2 часа.

Нежелани реакции на пириснки чай

Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки на пириснки чай

Може да се съчетава със зелено кафе и шафран.

 

Продукти свързани със статията

  1. МУРСАЛСКИ ЧАЙ , ПИРИНСКИ ЧАЙ , ЦЯЛ СТРЪК , Sideritis scardica Griseb. , бронхит , укрепващо
  2. Зелено Кафе, Мурсалски Чай, Шафран, Тинктура за ОТСЛАБВАНЕ,100 мл , Биохерба
  3. БИЛКОВ ЧАЙ ЛУКС МУРСАЛСКИ, пирински чай,  25гр
  4. МУРСАЛСКИ ЧАЙ, Тинктура 50 мл , Sideritis Scardica , Биохерба
  5. МУРСАЛСКИ ЧАЙ , ПИРИНСКИ ЧАЙ НАРЯЗАН , Sideritis scardica Griseb. , бронхит