bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пиретрум далматински, действие и приложение на билката

CHRYSANTHEMUM CINERARIAEFOLIUM (TREV.)

(сем. Compositae — Сложноцветни)

piretrum.jpg
Българска народни наименования на билката пиретрум далматински

пиретрум

Народни наименования в друга страни на билката пиретрум далматински

Aнглийски - insect powder, Руски - ромашка далматская, Немски – Insectenpulverblume, Френски - fleurs de pyrethre.

Употреба на далматинския пиретрум като лековита билка

Против вредители по растенията и за борба с насекомите и други паразити във вид на съответни препарати за тази цел или във вид на прах (Pulyis insectorium), а също във ветеринарната медицина като противоглистно средство.

Билката и препаратите от нея са безвредни за човека и за животните с постоянна телесна температура, както и за растенията.

Характерни особености на билката пиретрум далматински

Пиретрумът е многогодишно тревисто растение. Кореновата система е гъста, туфеста. През първата година се развиват почти само розетните листа. От коренището всяка пролет излизат множество слабо разклонени, в долната си част вдървесинени стъбла. Стъблата с цветните дръжки достигат до 1 м височина. Листата са последователни, двойно или тройно пересто разсечени, сивозелени отгоре, пепеливозелени отдолу. Цветните главички (кошнички) са едри, разположени поединично на върховете на цветните дръжки. Периферните цветчета са езичести, бели, а вътрешните — тръбести, жълти. Плодът е продълговат, с 4—5 ребра, а семената са жълтосиви.

Цъфти през май до началото на юни в продължение на 2 — 3 седмици.

Разпространение на билката пиретрум далматински

Пиретрума произлиза от Далмация (приморските райони на Херцеговина и Черна гора) и като диворастящ и в култура. Култивира се в много страни (Русия, Япония, Америка). От Далмация растението е пренесено и у нас, създадени са няколко сорта и са получени много добри резултати. Трябва да се смята за неправилно недостатъчното внимание, което се отделя у нас на тази ценна за борбата с насекомите култура. Трябва да се отбележи и това, че значението на пиретрума никак не е намаляло и днес въпреки многото синтетични препарати, които обаче са отровни и за човека.

piretrum_2.jpgОтглеждане на билката пиретрум далматински

Билката е светлолюбива, но не е много придирчива към климата и може да вирее навсякъде у нас. По отношение на почвата също не е много взискателна, стига тя да е отцедна. Не вирее във влажни и мочурливи почви. Установено е, че у нас за билката са най-подходящи черноземните с лек механичен състав, водопропускливи, глинесто-песъчливи почви. Размножава се чрез разсад, който се отглежда в топли или открити лехи, а се разсажда на постоянно място в добре подготвена почва през есента или пролетта в редове на разстояние 60 см и 30 — 40 см между билките в редовете. Необходимо е, докато билката се развие, културата да се окопава често, особено през първата година. Билката цъфти още през първата година, но количеството на цветовете рязко се увеличава през втората, а най- много добив се получава през третата и четвъртата година.

Трябва да не се забравя, че добивите зависят и от почвените, и от торовите условия.

От направените многобройни изследвания (АСН — Институт по генетика и селекция, П. Пенева) е установено, че билката има изявена калиеволюбивост.Порадитова се явява необходимостта от пълното му минерално торене, като в торовата норма се дава превес на калия и фосфора над азота. При пълното минерално торене размерът на листната повърхност се увеличава двукратно, а добивът се повишава средно със 17% от цветните главички - с 30,1% по съдържание на пиретрини.

Видове Пиретрум далматински

Пиретрум далматински е съвременното и научно име на далматинска маргаритка (както и кавказката лайка). Това компактно цвете е малко и е над 50 сантиметра високо.
Има повече от сто вида, но около 50 от видовете му се отглеждат. Цъфти в началото на лятото. Най-разпространените видове са пиретрум девица, Персийски пиретрум , кавказка маргаритка; хибриден пиретрум.

Ползи и лечебни свойства на билката пиретрум далматински

В медицината далматинската лайка, пиретрум далматински се използва при лечението на хелминтни инвазии и краста. Лекарствата на базата на пиретрум се използват за анестезия на главоболие и менструални спазми. Далматинската лайка се използва в комплексното лечение на ревматизъм и хипертония.

Употребяема част на билката пиретрум далматински

Цветните кошнички (Flores Pyrethri).

Време за бране на билката пиретрум далматински

Май — юли.

Начин на бране на билката пиретрум далматински

Откъсват се цветните кошнички (главички) без дръжките в началото на цъфтежа до времето на пълното им разцъфтяване. За по-бързо и рентабилно бране могат да се приспособят специални гребени по подобие на гребените, с които се бере цвят от лайка, или някоя по-съвършена механизация. Брането се провежда на 2 — 3 пъти. За бране да се избира сухо, бездъждовно, по възможност слънчево време.

Недопустими подмеси на билката пиретрум далматински

Да не се смесва с цветните кошнички на лайката — Matricaria chamomilla L. (особено ако двете култури са в съседство). Цветните кошнички на лайката са с конични, кухи и меки цветни легла, докато цветното легло на пиретрума е твърдо и плоско. Миризмата им също е различна.

Събиране и съхранение на билката пиретрум далматински

Събраният материал се прочиства от дълги дръжки или случайни примеси, попаднали при брането и се суши незабавно. Сушенето на слънце се препоръчва, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки, а вечер материалът се прибира в закрити помещения. Най-добри резултати се получават при сушене в сушилня с осигурена вентилация, като първите два часа се суши при температура 30 — 40°, а се досушава при 50 — 60°. Да се има предвид, че събраната билка трябва да се изсуши колкото се може по-бързо. При бавно сушене много лесно се влошава качеството й, а може да се стигне и до бракуването й.

Рандеман на билката пиретрум далматински

От 4 кг свежи цветни главички се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка на билката пиретрум далматински

Изсушените цветни главички на пиретрума са с къси (до 2 см) дръжчици или без тях. Състоят се от белезникави, с кремав оттенък крайни езичести цветчета и многобройни средни тръбести цветчета със златножълт цвят. Миризмата им е характерна, а вкусът — горчив.

Съхранение на билката пиретрум далматински

В сухи, тъмни и проветриви помещения в добре приготвени опаковки. Да не се съхранява смляна на прах поради обстоятелството, че бързо губи активността си. Да се има винаги пред вид, че светлината и влагата влияят силно за намаляването или пълното унищожаване действието на билката, поради което не трябва да се съхранява дълго време.

Съдържание на билката пиретрум далматински

До 0,50% етерично масло, пиретрини I и II до 2,5%, смолисти вещества, хризантин, хризантен, единглюкозид, инулин. По - силно действащ е пиретрин L Съдържа също цинерините I и II, които са два пъти по-малко токсични от пиретрините.

Нежелани реакции и противопоказания на билката пиретрум далматински

Лекарствата от билката пиретрум далматински са противопоказани при бременни и кърмещи жени, както и за деца под 2 години.

Съчетание с други билки на билката пиретрум далматински

Може да се съчетава с къпина, шафраника, шапиче, вербена и др.