Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Обикновена калуна, действие и приложение на билката

CALLUNA VULGARIS(L.) SALISB. (ERICA VULGARIS L.)

(сем. Ericaceae — Пиренови)

kaluna.jpg

Народни наименования в други страни на обикновена калуна

Руски - Вереск обыкновенный, Aнглийски – heather, Немски – Heidekraut, Френски - bruyere commune.

Употреба на обикновената калуна като лековита билка

Като противовъзпалително, затягащо, потогонно и диуретично средство: по 3 чаени лъжички ситно нарязана дрога се запарва в 500 г вода — доза за 1 ден.

Отлична медоносна и красива декоративна билка. Може да се използва и за щавене на кожи.

Отвара от клонките боядисва тъкани в кафяво, а със стипца — в чернокафяво.

От билката местното население приготвя метли.

Състояния и заболявания, при които се приема обикновена калуна

В народната медицина обикновената калуна се използва при различни урологични заболявания - за лечение на възпаление на пикочния мехур и бъбречния таз, камъни в бъбреците, уратурия, остър и хроничен пиелонефрит, както и при диария, стомашен катар, ентероколит. Чаят от обикновена калуна е отлично потогонно и диуретично средство. Отвари и инфузии на базата на обикновена калуна могат да се използват за лечение на артрит, подагра, ревматизъм, деформираща артроза. Външно се използват като заздравяващо средство при екземи, лишеи, дерматити и алергични обриви, синини и подуване. Чаят от Хедър се приготвя от настинки, така че насърчава изпотяване и производството на храчки. Пие се като диуретик, за да се отървем от камъни и пясък, от възпаления в отделителната система. Способна е да се справи и с колики, диария, коремна болка, отлагане на сол. Бульонът лекува нервно изтощение, облекчава менструалния дискомфорт, стимулира храносмилането и се използва при менопауза. Използвайте го като изплакване при тонзилит, тонзилит, стоматит. Смята се, че ако тинктурата от хедър се втрие в скалпа, ще бъде възможно да се спре загубата на коса и да се стимулира растежа им. Традиционно бани с отвара от обикновена калуна се приемат при артрит, подагра, ревматизъм, екзема, а те са ефективни и при измръзване.

Характерни особености на обикновена калуна

Обикновената калуна е малко, силно разклонено, до 1 м високо с ниско лежащи издънки вечнозелено храстче. Листата са дребни, линейно-ланцетни, тъмнозелени, шиловидни, керемидообразно разположени един върху друг, прилегнали към младите клонки. Цветовете са дребни, розови или бели, увиснали, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е съставена от 4 венчевидни дяла, по-дълги от венчето. Самото венче е дълбоко четириразделно, звънчевидно.Тичинките са 8. Плодникът е с четиригнезден горен яйчник, с дълго стълбче. Плодът е многосеменна кутийка с овални, дребни семена. Цялото растение има приятна миризма и горчив, тръпчив вкус. Цъфти от юли до октомври.

Разпространение на обикновена калуна

В Европа, Русия, Крим, Урал и Сибир, Мала Азия, Северна Африка (Мароко), Азорските острови. У нас е намерена само в Странджа планина и в Родопите — по сухите и каменливи обезлесени склонове, както и край дъбовите гори.

Употребяема част: Клонките с листата и цветовете (Herba Callunae).

Време за бране на обикновена калуна

Август — октомври.

Начин на бране на обикновена калуна

Изрязват се облистените върхари на билакта по време на цъфтежа, като още при брането се прочистват от примеси.

Начин на сушене на обикновена калуна

Суши се по обикновения начин в проветриви помещения. Може да се суши и на открито, но в недъждовно, по възможност слънчево време.

kaluna_2.jpg


Рандеман на обикновена калуна

От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Опаковка на обикновена калуна

В бали със стандартно тегло.

Съхранение на обикновена калуна

В сухи и проветриви помещения. От време на време складът да се проветрява.

Използваема част на обикновена калуна

За лечебни цели се използва надземната част на растението. Събира се чрез отрязване на върховете със секатори. Събира се от август до септември, по време на най-интензивния цъфтеж на обикновената калуна. 

Съдържание и химичен състав на обикновена калуна

Ензимът арбутаза, флавоновият глюкозид мирици- трин, фумарова киселина, пентозан, хидрохинон (в цъфтящите клонки), катехинови танини (3,2%), смоли, нишесте, хиперозид, изокверцитрин, хлорогенова, кафена и неохлорогенова киселина, сапонини, слузни вещества (до 10%) и минерални соли.

Възможни странични реакции на обикновена калуна

Учените не намират противопоказания при приемане на обикновена калуна, но все пак препоръчват употребата на лекарства от нея с повишено внимание, спазвайки препоръчителните дози.

Съчетание с други билки на обикновена калуна

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. КАЛУНА , ЕРИКА , ПИРЕН , ЦВЯТ И СТРЪК , Calluna vulgaris
  2. Капки на Бах, Bach flower, Calluna / Калуна / Пирен / Calluna vulgaris, 20 мл.