Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Обикновен фасул, обикновен боб, действие и приложение на билката

Phaseolus vulgaris L 

Aнглисйки - French-bean, kidney-been, Pуски - Фасоль обыкновенная, Френски - Haricot, Немски - Fisole, Gartenbohne Weissbohne

Сем. Fabaceae (Leguminosae) - Бобови

bob.jpg

Основно действие на обикновен фасул, обикновен боб

Антихипергликемично и диуретично.

Експериментални и клинични данни на обикновен фасул, обикновен боб

Руските учени Вайсман и Ямпольская през 1949г. са наблюдавали понижаване на кръвната захар с 26 - 30% след инжектиране на течен екстракт от билкатана зайци. Землинский потвърждава антидиабетното действие на билката, която при неговите изследвания предизвиква понижаване на кръвната захар с 30 - 40% в продължение на шест и повече часа. Според Норре през 1977г. хипогликемичната съставка не е изолирана, но е вероятно аргининът да е кизеловата киселина. Има диуретичен ефект при отоци от бъбречен и сърдечен произход.

Лечебни свойства на обикновен фасул, обикновен боб

Прилага се за лечение на ревматизъм, ишиас и подагра. Установено е, че растението понижава кръвната захар, поради което в народната медицина отвара от листата на сушен боб се използва при леки форми на захарен диабет, както и при хроничен панкреатит. Семената от боб засилват секрецията на стомашен сок. Поради високото съдържание на калий бобът се използва при гастрит с намалена секреция на стомашните жлези, при бъбречни заболявания и подагра.

Описание на обикновен фасул, обикновен боб

Едногодишно тревисто растение. Стеблото право, 30 - 60 см високо или дълго увивно, до 4 м дълго. Листата последователни тройни, листчетата ромбични, яйцевидни или кръгли заострени целокрайни. Цветовете в малоцветни гроздове в пазвите на листата, по-къси от тях. Венчето бяло, розово, виолетово или синкаво, от 5 нееднакви листчета. Плодът удължен, прав или сърповидно извит гол боб. Цъфти юни - август.

Разпространение и отглеждане на обикновен фасул, обикновен боб

Отглеждано нашироко като хранително растение с множество сортове от две раси: Phaseolus vulgaris ssp. vulgaris - обикновен увивен фасул и Phaseolus vulgaris ssp. nanus (L.) Dekarp. - нисък неувивен фасул. Културно растение, произхожда от Южна Америка.

Дрога на обикновен фасул, обикновен боб

bob_2.jpgБобови шушулки - добре узрелите сухи плодове на фасула без семената - (Fructus Phaseoli sine Senune; Legumina Phaseoli; Cortex Phaseoli fructus; Pericarpium Phaseoli).

История на обикновен фасул, обикновен боб

Бобът е толкова здраво включен в менюто ни, че може да изглежда, че е служил като храна и на нашите далечни предци. Неволно му даваме място в редица уважавани растения, отдавна приети в Европа, до грах, ечемик или ряпа.
Междувременно бобът, който ядем най-често, а именно обикновен фасул навлиза в менюто ни по съвсем различен ред: домати, царевица, картофи. Подобно на тях, култивираният обикновен фасул идват от Новия свят. И в предколумбовите времена европейците са нямали представа за това.

Стига до Европа (през 16 век), чрез завоевателите на Америка. Семената на обикновения фасул са доставени в Европа от преките наследници на римляните - италианците, коеот дава първото му име „италиански боб“.

Ако говорим за история, трябва да се отбележи, че в тропическа Америка, обикновеният боб - една от най-старите култури. По време на разкопки в Перу семената му са намерени сред паметниците на прединдоската култура. Например в устата на една от мумиите са намерени семена от боб и царевица. Тази комбинация не е случайна: на много места и двете растения са били засадени заедно, а царевицата служи като опора за къдрещите се стъбла на боба.

Още през XVII век бобът става доста известен; обаче в началото се консумирали само семена, но след това европейците разбрали, че и зеленият боб не трябва да се пренебрегва.

Съдържание и храниелни качества на обикновен фасул, обикновен боб

Бобовите шушулки съдържат: тригонелин (бетаин), инсулиноподобното вещество аргинин (ОС-амино-Р-гванидино-изовалерианова киселина), аминокиселините тирозин, левцин, лизип. триптофан, моноаминомаслена киселина, амида на аспарагиновата киселина (аспарагин), амино алкохола холин, белтъчни вещества, танини, циановодородна киселина, силициева киселина, фосфорна киселина, 10 - 14 мг% витамин С, сапонини, фазеолутеин и други изофлавони.

Начин на приложение на обикновен фасул, обикновен боб

Две-три супени лъжици ситно нарязани шушулки се заливат с 3 - 4 чаши вода. Вари се 10 - 15 мин и след прецеждане се пие по 1 винена чаша четири пъти дневно преди ядене под лекарски контрол. Влиза в състава на комбинирани антидиабетни препарати от растителен произход (диабетилин, антидиабетикум – глюко - бозан, мелиблетен, сиамплекс и др.).

Нежелани реакции на обикновен фасул, обикновен боб

Фасулът не се препоръчва на хора в напреднала възраст и тези, които страдат от висока киселинност, гастрит, язви, подагра, холецистит и колит.

Фасулът е противопоказан в суров вид, защото това може да доведе до отравяне.

Всички знаят, че употребата на фасул води до метеоризъм, но този страничен ефект може да се намали, като се подложи на по-дълга термична обработка чрез предварително накисване в разтвор на сода за няколко часа. Освен това се препоръчва използването на подправки, които намаляват образуването на газове, като копър, заедно с боб.

 Съчетание с други билки на обикновен фасул, обикновен боб

Често се използва с подправки като копър, магданоз, лук, черен пипер и др.

 

Продукти свързани със статията

  1. БОБОВИ ШУШУЛКИ , ФАСУЛ , Phaseolus vulgaris L.
  2. СЛАДНИК МЛЯН , ЖЕНСКО БИЛЕ , Ликорис Licorice , СЛАДЪК КОРЕН ,  Glycirrhiza glabra L.
  3. БЯЛ БОБ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 60, 1000 мг

    БЯЛ БОБ, NATURE’S WAY, КАПСУЛИ Х 60, 1000 мг

    Цена:

    Редовна цена: 46,76 лв.

    Промо цена 43,96 лв.

  4. БЛАТЕН ТЪЖНИК , СПИРЕЯ , Ливадно отвратниче цвят , Filipendula ulmaria L.