Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Магарешки трън, Магарешки бодил, действие и приложение на билката

Onopordum acanthium L

Aнглийски — Scotsh thisle, cotton thisle, Pуски — Онопордум колючий, Татарник колючий, Френски — Chardon aux anes, pedane, Hемски — Gewonliche Eselsdistel led. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

Магарешки трън, Onopordum acanthium

Описание на магарешки трън, магарешки бодил

Двугодишно тревисто бодливо растение с вретеновиден месест корен. Стеблото изправено, 100—200 см високо, силно разклонено, с широки надлъжни крила с бодли до 5 мм дълги, сивовлакнесто. Листата последователни приседнали продълговати, грубо и неравномерно изрязани, по ръба бо дливи. Кошничките полукълбести единични или по 2—5 в снопчета по върховете на клонките. Цветовете тръбести двуполови червеновиолетови (рядко бели). Плодосемката яйцевидно четиристенна, Haпречно набръчкана, бяло-черно напетнена, е хвърчилка от многобройни власинки в основата, сраснали в пръстен. Цъфти юни — септември.

Разпространение на магарешки трън, магарешки бодил

Расте по сухи тревисти места, като бурен край селища, пътища и изоставени места, плевел из посевите. Разпространено - из цялата страна докъм 1600 м надморска височина.Среща се в Южна и Централна Европа.

Дрога /билка/ на магарешки трън, магарешки бодил

Надземната част с кошничките и листата без долната стъблена част (Herba Onopordonis acanthii).

Съдържание на магарешки трън, магарешки бодил

Листата съдържат сапонини, горчивия сесквитерпенов лактон аркциопикрин и следи от алкалоиди; цветните кошнички съдържат инулин.

Лечебни свойства на магарешки трън, магарешки бодил

Повишава тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбужда, а в по-големи действа угнетяващо върху централната нервна система. 

Експериментални и клинични данни на магарешки трън, магарешки бодил

Тези действия на магарешкия трън се дължат най-вероятно на значителното съдържание на полизахарида инулин (особено много в цветните кошнички), а също така и на сапонини в растението. Съдържащите се в растението дъбилни вещества определят и присъщото му адстрингентно действие.

Магарешки трън, Магарешки бодил, лечениеБългарската народна медицина препоръчва употребата на извлек от магарешки трън като тонизиращо и ободряващо организма средство. Приложен в малки дози, извлекът от магарешки трън възбужда централната нервна система, докато по-големите дози я потискат. Според други показания магарешкият трън е в състояние да подобри сърдечната дейност и да повиши в резултат на това пониженото артериално налягане. Допуска се, че растението оказва и известно противомикробно действие.
Магарешкият трън се прилага и външно, при фурункулоза, като за целта се препоръчва използуването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на билката се използат за външно приложение при обриви на кожата и при вторични кожни инфекции.
Влияе благоприятно на заболявания на пикочно-половата система, при простатит. В нормални дози повишава потентността.       

Начин на приготвяне на магарешки трън, магарешки бодил


Съгласно една широко известна рецепта - 3 цветни кошнички от магарешки трън се накисват в 400 мл вряща вода в продължение на няколко часа. След това така приготвеният извлек се прецежда и от него се пие 4 пъти дневно по една кафена чашка (по Исаев и съавт., 1977).
Сокът от прясната надземна част на билката се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Друга рецепта на магарешки трън, магарешки бодил

Две супени лъжици ситно счукана билка се изваряват в продължение на 10 мин с 500 мл вода; така полученият извлек се оставя да изстине, прецежда се и това количество представлява дозата за един ден. Изпива се на няколко пъти (по Стоянов, 1973).
Нашата народна медицина използува също така и обикновения магарешки трън Carduus acanthoides L. който се отличава от описания дотук по по-малките си размери.
Показанията за прилагането му са същите, както и на магарешкия трън. Цветните кошнички се прилагат като кардиотонично, диуретично и отчасти като седативно средство.
Плодовете на обикновения магарешки трън се прилагат външно при хемороиди.

Нежелани реакции на магарешки трън, магарешки бодил

Галеновите препарати (инфузии, тинктури, отвари и др.) на магарешки трън са слабо токсични и дори при продължителна употреба не предизвикват странични ефекти. В големи дози магарешки трън инхибира централната нервна система, в малки дози, напротив, възбужда. Противопоказания за употребата на магарешки трън са при сърдечно-съдови заболявания (хипертония и съпътстващи заболявания - аритмия, тахикардия и др.), Тъй като някои от веществата, които съставляват Магарешкия трън, са в състояние да повишат кръвното налягане. Употребата на Магарешки трън не се препоръчва при жени по време на бременност и кърмене. Противопоказан при деца под 12 години, с изключение на външна употреба, по-специално компреси.

Съчетание с други билки на магарешки трън, магарешки бодил

Най-често се съчетава с глухарче при чернодробни проблеми.


Продукти свързани със статията

 1. МАГАРЕШКИ ТРЪН , КАМИЛСКИ БОДИЛ , ГИНГЕР ЦВЯТ , Onopordum асаnthium L.
 2. Бял Трън, 100 капсули, 300 мг, Биохерба

  Бял Трън, 100 капсули, 300 мг, Биохерба

  Цена:

  Редовна цена: 16,90 лв.

  Промо цена 16,73 лв.

 3. МАСЛО ОТ БЯЛ ТРЪН 250мл, Студено пресовано

  МАСЛО ОТ БЯЛ ТРЪН 250мл, Студено пресовано

  Цена:

  Редовна цена: 10,52 лв.

  Промо цена 10,42 лв.

 4. NATROL, МАГАРЕШКИ БОДИЛ, КАПСУЛИ Х 60, 525 мг

  NATROL, МАГАРЕШКИ БОДИЛ, КАПСУЛИ Х 60, 525 мг

  Цена:

  Редовна цена: 25,49 лв.

  Промо цена 23,96 лв.

 5. SILYMARIN ( МАГАРЕШКИ БОДИЛ ) , NOW Foods, КАПСУЛИ 60

  SILYMARIN ( МАГАРЕШКИ БОДИЛ ) , NOW Foods, КАПСУЛИ 60

  Цена:

  Редовна цена: 28,00 лв.

  Промо цена 26,32 лв.