bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Магарешки трън, Магарешки бодил, действие и приложение на билката

Onopordum acanthium L

Aнглийски — Scotsh thisle, cotton thisle, Pуски — Онопордум колючий, Татарник колючий, Френски — Chardon aux anes, pedane, Hемски — Gewonliche Eselsdistel led. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

магарешки трънОписание на магарешки трън, магарешки бодил

Двугодишно тревисто бодливо растение с вретеновиден месест корен. Стеблото изправено, 100—200 см високо, силно разклонено, с широки надлъжни крила с бодли до 5 мм дълги, сивовлакнесто. Листата последователни приседнали продълговати, грубо и неравномерно изрязани, по ръба бо дливи. Кошничките полукълбести единични или по 2—5 в снопчета по върховете на клонките. Цветовете тръбести двуполови червеновиолетови (рядко бели). Плодосемката яйцевидно четиристенна, Haпречно набръчкана, бяло-черно напетнена, е хвърчилка от многобройни власинки в основата, сраснали в пръстен. Цъфти юни — септември.

Разпространение на магарешки трън, магарешки бодил

Расте по сухи тревисти места, като бурен край селища, пътища и изоставени места, плевел из посевите. Разпространено - из цялата страна докъм 1600 м надморска височина.Среща се в Южна и Централна Европа.

Дрога /билка/ на магарешки трън, магарешки бодил

Надземната част с кошничките и листата без долната стъблена част (Herba Onopordonis acanthii).

Съдържание на магарешки трън, магарешки бодил

Листата съдържат сапонини, горчивия сесквитерпенов лактон аркциопикрин и следи от алкалоиди; цветните кошнички съдържат инулин.

Лечебни свойства на магарешки трън, магарешки бодил

Повишава тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбужда, а в по-големи действа угнетяващо върху централната нервна система. 

Експериментални и клинични данни на магарешки трън, магарешки бодил

Тези действия на магарешкия трън се дължат най-вероятно на значителното съдържание на полизахарида инулин (особено много в цветните кошнички), а също така и на сапонини в растението. Съдържащите се в растението дъбилни вещества определят и присъщото му адстрингентно действие.

Българската народна медицина препоръчва употребата на извлек от магарешки трън като тонизиращо и ободряващо организма средство.

Приложен в малки дози, извлекът от магарешки трън възбужда централната нервна система, докато по-големите дози я потискат. Според други показания магарешкият трън е в състояние да подобри сърдечната дейност и да повиши в резултат на това пониженото артериално налягане. Допуска се, че растението оказва и известно противомикробно действие.

Магарешкият трън се прилага и външно, при фурункулоза, като за целта се препоръчва използуването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на билката се използат за външно приложение при обриви на кожата и при вторични кожни инфекции. Влияе благоприятно на заболявания на пикочно-половата система, при простатит. В нормални дози повишава потентността.

магарешки трън билкаНачин на приготвяне на магарешки трън, магарешки бодил

Съгласно една широко известна рецепта - 3 цветни кошнички от магарешки трън се накисват в 400 мл вряща вода в продължение на няколко часа. След това така приготвеният извлек се прецежда и от него се пие 4 пъти дневно по една кафена чашка (по Исаев и съавт., 1977).
Сокът от прясната надземна част на билката се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Чай от магарешки бодил

Когато правите чай от магарешки бодил, използвайте изсушените цветове на билката.

Ако не сте сигурни как се прави чай от магарешки бодил, следвайте тези инструкции: препоръчителната доза е две супени лъжици от сухия магарешки бодил, които се варят за 10 минути в 600 милилитра вода.

Можете да консумирате чая от магарешки бодил след прецеждане, на малки дози през целия ден. Вкусът на полученият чай от магарешки бодил е силен, затова можете да добавите подсладите, но се препоръчва това да е натурален билков мед.

Друга рецепта на магарешки трън, магарешки бодил

Две супени лъжици ситно счукана билка се изваряват в продължение на 10 мин с 500 мл вода; така полученият извлек се оставя да изстине, прецежда се и това количество представлява дозата за един ден. Изпива се на няколко пъти (по Стоянов, 1973).

Нашата народна медицина използува също така и обикновения магарешки трън Carduus acanthoides L. който се отличава от описания дотук по по-малките си размери. Показанията за прилагането му са същите, както и на магарешкия трън. Цветните кошнички се прилагат като кардиотонично, диуретично и отчасти като седативно средство. Плодовете на обикновения магарешки трън се прилагат външно при хемороиди.

Нежелани реакции на магарешки трън, магарешки бодил

Галеновите препарати (инфузии, тинктури, отвари и др.) на магарешки трън са слабо токсични и дори при продължителна употреба не предизвикват странични ефекти. В големи дози магарешки трън инхибира централната нервна система, в малки дози, напротив, възбужда.

Противопоказания за употребата на магарешки трън са при сърдечно-съдови заболявания (хипертония и съпътстващи заболявания - аритмия, тахикардия и др.), Тъй като някои от веществата, които съставляват Магарешкия трън, са в състояние да повишат кръвното налягане. Употребата на Магарешки трън не се препоръчва при жени по време на бременност и кърмене. Противопоказан при деца под 12 години, с изключение на външна употреба, по-специално компреси.

Съчетание с други билки на магарешки трън, магарешки бодил

Най-често се съчетава с глухарче при чернодробни проблеми.

 

Продукти свързани със статията

 1. Магарешки трън цвят, Onopordum асаnthium L.
 2. Бял Трън, Силимарин, Silybum marianum, 100 капсули, 300мг, Биохерба
 3. Масло от Бял трън, Bioherba, 250 мл
 4. NATROL, МАГАРЕШКИ БОДИЛ, КАПСУЛИ Х 60, 525 мг

  NATROL, МАГАРЕШКИ БОДИЛ, КАПСУЛИ Х 60, 525 мг

  Цена:

  Редовна цена: 26,00 лв.

  Промо цена 24,18 лв.

  -7%

  Не е в наличност

 5. SILYMARIN ( МАГАРЕШКИ БОДИЛ ) , NOW Foods, КАПСУЛИ 60