bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Левурда, мечи лук, действие и приложение на билката

Allium ursinum L.

Aнглийски Ramsons,Руски - Лук медвежий, черемша, Френски — Ail des ours, Немски – Barenlauch
Сем. Liliaceae - Кремови

Левурда, мечи лук

Основно действие на левурда, мечи лук

Атеросклероза, чревни разстройства.

Емпирични данни на левурда, мечи лук

Левурдата или див чесън се употребява при атеросклероза, високо кръвно налягане, при чревни разстройства, профилактично срещу грип, като апетитовъзбудително и богато витаминозно средство. Предоръчва се и като противоглистно средство (специално при оксиури). Външно левурдата се прилага при лечение на рани и контузии.

Експериментални и клинични данни на левурда, мечи лук

Луковиците на левурдата притежават силно антимикробно и фунгицидно действие. В нативния сок на левурдата се намират, както разтворими, така и неразтворими във вода, но разтворими в органични разтворители антимикробни вещества. Последните имат по-силно антимикробно действие. Екстрактите от левурда са особено активни срещу Грам-отрицателните микроорганизми, доказват руските учени Тутаев и Буховец още през1952. Български изследвания от 1969г. показват, че водните извлеци от луковиците на левурдата имат изразено антимикробно действие спрямо различните видове дизентерийни и патогенни колибактерии, както и срещу Proteus и Pseudomonas бактерии. Макарова през 1952 установява антитрихомонадно действие на левурдата и успешно прилага в клиниката, в която работи препарат от левурда за лечение на трихомонадния колпит.

През 1935 немски учен съобщава за профилактично и лечебно действие на левурдата при предизвикана с големи дози витамин D атеросклероза (опити върху мишки). Сокът от луковици на левурда в разреждане 1:1000 предизвиква значително трайно повишаване на тонуса на жабешко сърце. Инфузът от надземната част и от луковицата на левурдата увеличава близо 3 пъти величината на сърдечните контракции при леко ускоряване на сърдечната дейност. При пречистване, чрез многократно екстрахиране с различни извлечители от луковиците се получава екстракт със засилено хипотензивно действие. Анализът на хипотензивното действие на левурдата позволява да се предполага, че то е от холинергично естество. Сокът от луковиците предизвиква и разширяване на съдовете на съдов препарат от задни крайници на жаба. Изследваните екстракти от левурда практически са лишени от токсичност.

Описание на левурда, див чесън

Многогодишно тревисто растение. Луковицата продълговата, покрита с ципеста обвивка, разнищваща се на успоредни влакна. Стъблото изправено, 15 - 40 см високо, тристенно, обхванато в основата от листни влагалища. Листата 2, приосновни, с удължени влагалища, дълги дръжки и широки елипсовидно-ланцетни петури, на върха заострени, отгоре тьмнозелени, отдолу светлозелени. Цветовете в сенник на върха на стъблото. Околоцветните листчета 6, линейно ланцетни, тъпи или заострени, бели. Плодът кълбесто тристенна кутийка. Семената черни, закръглени. Цъфти април - юли.

Разпространение на левурда, мечи лук

Левурда, мечи лукРасте из сенчести планински гори. Разпространено из всички наши планини между 800 и 1400 м надморска височина. Среща се из цяла Европа.

Дрога на левурда, мечи лук

Луковици (Bulbus Allii ursini) и стръкове (Herba Allii ursini).

Съдържание на левурда, мечи лук

Етерично масло с главна съставка винилеулфид, освeн това винилполисулфид, пинеколинова киселина, следи от един меркаптан, съдържа и слузести вещества, минерални соли и захари. В левурдата е открит и антибиотикът алицин. Листатата са много богати на витамини.

Нежелани ефекти на левурда, мечи лук

Да се избягва от гастритно и язвено болни.

Начин на приложение на левурда, мечи лук

В народната медицина най-често се употребява цялата билка или само луковиците в свежо състояние като салата по 5 - 10 гр дневно.

Други начини за вътрешно приложение на левурда, мечи лук

1 чаена лъжичка счукани луковици на билката се киснат 1 час в една и половина чаена чаша вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Като противоглистно средство левурдата се прилага в клизми; за външно приложение (при рани, контузии) - налагане с каша от счукани луковици, поставена в марля.

Левурдата като ценно растение в кулинарията, широко приложение

Левурдата има добър вкус и се понася добре през зимата, слеодвателно често се използва за кулинарни цели. А полезните свойства на продукта са само приятен бонус. Най-добре е продуктът да се използва в суров вид, тъй като по време на термична обработка се губят част от неговите вкусови и здравословни качества.

Когато готвите нещо на базата на този продукт, обърнете специално внимание на дозировката на растението, тъй като вкусът на чесън рискува да развали определено ястие.

През лятото салатата от левурда може да се нарече особено популярно ястие, когато листата се нарязват и се добавят без термична обработка към други съставки по ваш вкус.

Ако готвите супи на базата на мечи лук, използвайте листата му. За да не загубят свойствата и вкуса си, добавете ги в супата в края на готвенето. Левурдата е добра и като съставка за ястия от зеленчуци, риба или месо.

Заслужава да се отбележи, че левурдата не може да се използва като основна съставка, но като допълнение към гарнитури той е невероятно добър. Растението може да се добавя в спредове и сосове, може да се замени с босилек и да се добави към ястия със заквасена сметана или извара.

Мечият лук може да се използва за консервация през зимата. Като съставка за салата, можете да го използвате в мариновани, осолени форми. И ако искате да изсушите растението го съхранявайте в сух и херметически затворен съд, така че полезните свойства да не изчезнат.