bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Копитник, действие и приложение на билката

Asarum europaeum

Английски — Asarabacca, Pуски — Копытень европейский, Френски — Cabaret, Немски — Haselwurz

Сем. Aristolochiaceae — Копитникови

 • Копитник стрък с корен - при алкохолизъм и тютюнопушене, Asarum europaeum L.

 • Копитник, Asarum europaeum

  Основно действие на билката копитник

  Копитникът има установено отхрачващо, отчасти седативно действие.

  Експериментални и клинични данни на билката копитник

  Отхрачващото действие на дрогата се дължи на присъствието на етерично масло в копитника. Важно е да се отбележи, че ако се приложи в по-голяма доза, дрогата може да предизвика и повръщане. Етеричното масло съдържа съединението азарон, което се характеризира с наркотични свойства - това вероятно обуславя и седативния ефект на копитника, анализират учените. През шейсетте години български автори проучват алкохолни, водни, етерни и етилацетатни извлеци от копитника, и тяхното влияние върху кръвното налягане на нормотонични котки. Те не установяват заслужаващо внимание хипотензивно действие на дрогата.

  Емпирични данни на билката копитник

  На първо място, нашата народна медицина предлага копитника като ефективно средство за отвикване от алкохол. Билката и извлеци, получени от нея се препоръчват за улесняване на отхрачването на жилавите секрети, обтуриращи дихателните пътища. По-големите концентрации на дрогата, приложени перорално, предизвикват повръщане, най-вероятно по пътя на дразнене на периферните рецептори, предизвикващи този рефлекс. Именно в тази връзка народната медицина препоръчва копитника като ефективно средство за отвикване от алкохол.

  Народната медицина препоръчва, освен това, копитника и като средство за потискане (успокояване) на повишената възбудимост на централната нервна система (при свръхвъзбуда, главоболие от мигренозен тип и др.). Прилагането на дрогата изисква повишено внимание, тъй като при копитника се касае за билка, притежаваща значителна токсичност (както азаронът, така и съдържащият се в дрогата алкалоид азарин са токсични агенти).

  Не на последно място, българската народна медицина препоръчва противоязвеното действие на копитника; което може би е израз на съдържащите се в дрогата два флавонови алкалоида А и В, засега все още недобре идентифицирани.

  За отвикване от хроничен алкохолизъм народната медицина препоръчва като ефективно средство следната комбинация: 1 чаена лъжичка стрити на ситно листа от копитник и 2 чаени лъжички зелени обвивки от орех. Известно количество от сместа (1 чаена лъжичка) се поставя във виното, което ще се пие - горепосочената прескрипция е разчетена на 4 литра вино.

  Нежелани ефекти на билката копитник

  Копитникът се причислява към токсичните билки. Употребата му трябва да става при повишено внимание!
  Копитник, лечение

  Начин на приложение на билката копитник

  Активните принципи на дрогата се извличат на горещо, като се спазват следните съотношения: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога (прясна) се заливат с 200 мл вряща вода и се оставя да се извлича до изстудяването на сместа. След това се филтрува и така приготвеният извлек се изпива в продължение на един ден.

  Описание на билката копитник

  Копитникът е многогодишно тревисто растение с дебело пълзящо разклонено коренище. Стеблото е късо, 2-5 (10) см дълго, полегнало или приповдигащо се, в основата с 3 кафяви люспи и 2 (3) сближени презимуващи листа на дълги дръжки. Листните петури на копитника са бъбрековидни до почти кръгли с дълбока сърцевидна основа, целокрайни, тъмнозелени, лъскави. Цветовете са единични на върха на стеблото, околоцветникът е прост звънчевиден, отвътре е тъмнопурпурновиолетов или виолетовокафяв, отвън е зеленикавочервен до кафяв, влакнест. Плодът на копитника е многосеменна 6-гнездна кълбеста кутийка. Билката цъфти от март до юни.

  Разпространение на билката копитник

  Копитникът расте из влажни сенчести широколистни (най-често букови) гори, в планините. Разпространен е в цялата страна от 300 докъм 1200 м надморска височина. Освен у нас, копитникът се среща се в цяла Европа (без крайните северни части).

  Дрога на билката копитник

  Дрогата представлява коренището (Rhizoma или Radix Asari), събрано по време на цъфтежа, изчистено от пръста и изсушено, както и надземната част (Herba Asari), пречистена от пожълтели листа и изсушена в проветриви помещения при около 35°С.

  Съдържание на билката копитник

  Около 1 - 2% етерично масло, значителна част от което се губи през време на сушенето, слузни вещества, танини, флавоноиди, смоли, алантоин и др. Главната съставка на маслото е веществото азарон (производно на фенилпропана).

  Токсичност на билката копитник

  Копитникът е отровен  силно токсичен, поради което е необходима строго да се спазва дозата, базирани на негова основа.

  Съчетание с други билки на билката копитник

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лимонена трева (Lemongrass oil), Bioherba, 10 мл
  2. Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Цена: 5,28 лв.

  3. Бухалковиден Плаун – Плавун стрък, Lycopodium Clavatum

   Бухалковиден Плаун – Плавун стрък, Lycopodium Clavatum

   Цена: 4,73 лв.

  4. Копитник стрък с корен - при алкохолизъм и тютюнопушене, Asarum europaeum L.