bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Касис, Черно френско грозде

Касис, Черно френско грозде, действие и приложение на билката

Ribes nigrum L. 
Английски - Blackcurrant, Руски - Черная смородина, Френски - Cassis, Немски - Schwarze-Johannisbeere

Сем. Saxifragaceae — Каменоломкови

kasisi.jpg

Основно действие на касис, черно френско грозде

Витаминозно, адстрингентно, противовъзпалително и диуретично.

Експериментални и клинични данни на касис, черно френско грозде

Като високовитаминозна билката касис се препоръчва при хиповитаминозни състояния и като общоукрепващо средство. Установено е, че касисът притежава бактерицидно действие, което се обяснява с наличието в него на фитонциди.

Лечебни свойства на касис, черно френско грозде

Запарка от листата на касиса се препоръчва за лечение на ревматизъм. Наблюдавано е изчезване на болките при болни, страдащи от дълги години от ревматизъм, като им е давано всяка вечер в продължение на няколко месеца инфуз от листа на касис. Според Chevalier (по Leclerc, 1935) в листата на касиса има етерично масло със сложен състав, което обяснява диуретичното и противовъзпалителното действие.

Начин на употреба на касис, черно френско грозде

Настойката от листа на касиса в бяло вино има тонизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, а от плодовете се приготвят високовитаминозни конфитюри, които действуват апетитовъзбуждащо. Някои автори споменават за добри резултати освен при ревматизъм още при подагра и цистити, нефролитиаза, атеросклероза, хипертония.

Описание на касис, черно френско грозде

Храст, 1 — 2 м висок, без бодли; младите клонки светлозелени, късовлакнести. Листата дълбоко 3 (5)-делни, едро назъбени. Цветовете двуполови на дръжки, събрани по 5 —10,в увиснали 3 — 5 (8) см дълги гроздове; цветното легло звънчевидно. Чашелистчетата 5, елиптични зеленикави, червеникави до кафявозелени. Венчелистчетата 5, до половината дължина на чашелистчетата, възбели. Плодът сферична черна гола ягода. Цъфти май — юни.
kasisi_2.jpg

Разпространение на касис, черно френско грозде

Расте по песъкливи места край планински реки и потоци в Западните Родопи (край Беглика, Беглишка река и Доспатска река) на 1600 — 1800 м надморска височина. Широко отглеждано като плодна билка. Среща се в Централна и Източна Европа, широко култивирано и натурализирано из цяла Европа.

Дрога на касис, черно френско грозде

Приложение намират плодовете (Fructus Rubi nigri) и листата (Folia Rubi nigri). Плодовете се берат, когато са напълно узрели, а листата, когато са напълно развити. Сушенето на плодовете се извършва в сушилни отначало при 35 — 40°С, впоследствие до 65°С. Листата се изсушават при обикновена температура.

Съдържание на касис, черно френско грозде

Плодовете съдържат витамин С, витамини от В-комплекс, органични киселини (особено лимонена), захари, антоциани, пектини и др. Листата съдържат следи от етерично масло, танини, витамин С, флавоноиди и др.

  • Арония сушен плод - при желязодефицитна анемия, Aronia melanocarpa Elliot
  • Начин на приложение на касис, черно френско грозде

    Пет процента запарка от листа на касиса се пие по 150 г 3 пъти дневно.

    Употреба на касис, черно френско грозде в кулинарията

    В кулинарните рецепти от различни страни касисът се използва доста широко. При приготвянето на горещи ястия или студени мезета, маринати и десерти, се използват плодовете и листата от растението, в прясно набран или сушен вид. Касисът върви добре с всички видове горски плодове и зеленчуци, билки, млечнокисели продукти, ядки, мед, домашни птици, домашна юфка и осолена риба. Този списък не е пълен - той може да продължава и продължава.

    В кухните на всички страни плодовете с касис се консумират пресни или се смилат със захар, замразени, консервирани и се използват при приготвянето на консерви, желета, кремове, сиропи, вина и течни напитки. От плодовете се правят ароматни пълнежи за сладки торти и сладкиши. Добавят се към плодови и млечни супи, за да подобрят аромата на ястията и да им придадат нови ароматни нотки.

    В традиционната финландска кухня плодовете от касис се използват при готвене на риба и ястия с диво месо. В Европа, особено в Англия, обичат да приготвят ароматни сосове за топли месни закуски от тях. Във френската кухня, където квалифицираните готвачи не се страхуват да комбинират разнообразни продукти, касисът се използва за приготвянето на сортови вина, популярни безалкохолни напитки, зеленчукови и хлебни супи, млечни ястия и разбира се, известните френски сосове. В Бургундия черният касис се използва за приготвяне на легендарния диженски ликьор.

    Нежелани реакции на касис, черно френско грозде

    Касисът е противопоказан при хепатит, тромбофлебит, остри заболявания на стомашно-чревния тракт, повишена киселинност на стомаха, както и след инфаркти и инсулти. Касисът може да причини алергии. В допълнение, прекомерната и продължителна употреба на касис може да доведе до повишена коагулация на кръвта.

    Съчетание с други билки на касис, черно френско грозде

    При стомашно-чревни проблеми, може да се съчетава с лопен, исоп, ранилист, слънчоглед и др.


     

     

    Продукти свързани със статията

    1. Лимонови корички - за чай и сладкиши, Citrus Limonum

      Лимонови корички - за чай и сладкиши, Citrus Limonum

      Цена: 2,20 лв.

    2. Дяволски нокът - при болка и възпаление в ставите, Bioherba, 360 мг, 100 капсули
    3. Бяла канела кора - при ревматизъм и артрит, Canella alba
    4. Тинктура Ревмоарт при болки в ставите, Bioherba, 100 мл
    5. Бяла бреза реса ронена - при грип и настинка, Betula alba

      Бяла бреза реса ронена - при грип и настинка, Betula alba

      Цена:

      Редовна цена: 2,42 лв.

      Промо цена 2,05 лв.

      -15%