Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Грамофонче, полска поветица

Полска поветица (грамофонче)
Convolvulus arvensis L.

Английски - Bindweed, combine, Немски - Ackerwinde, Френски - Vrillee, lizeron des champs, Руски - Вьюнок полевой, березка

Сем. Convolvulaceae - Поветицови

Полска поветицаОсновно действие: Полската поветица има установено слабително, диуретично, епителотонично действие.

Експериментални и клинични данни: Слабителното действие на полската поветица, позната още като грамофонче, се дължи на съдържащия се в нея конвулвин, посочват руски учени след изследвания през седемдесетте години на миналия век. Според друг техен колега, изследвал свойствата на билката, семената и корените от поветицата притежават предимно лаксативно действие и могат да се използват при колити и гастрити, докато листата притежават диуретично действие, а стръковете и сокът, получен от тях - кръвоспиращо. Билката се използва и като епителотонично средство при увреждания на кожата и специално при трудно заздравяващи рани, става ясно от данните на учени, посочени още в началото на шейсетте години.

Влиянието върху сърдечно-съдовата система на екстракти от надземната част на поветица, събрана във фаза на цъфтеж, е изпитано експериментално от руски учени в средата на шейсетте години. Установено е, че в доза 10 мг/кг телесно тегло екстрактът притежава изразен хипотензивен ефект в опити на котки, като понижава артериалното кръвно налягане с до 50% от изходното ниво в продължение на 60 - 120 минути. Приложен в продължение на 10 - 12 дни на зайци с експериментална питуитринова хипертония, той води до нормализиране на артериалното кръвно налягане. Алкалоидната сума, изолирана от поветицата, също притежава хипотензивен ефект. По данни на други учени водните екстракти от Convolvulus arven, не повлияват артериалното кръвно налягане в опити на кучета. Екстракт от билката забавя и намалява силата на сърдечните съкращения на сърце от жаба in situ. Върху гладката мускулатура екстрактът притежава атропиноподобно действие. Той в значителна степен потиска експериментално предизвиканата чрез карагеенин възпалителна реакция в опити на плъхове. Индивидуалните алкалоиди конволвин и конволамин притежават местно анестезиращо действие, съчетано със силно дразнещо действие върху лигавичните повърхности. От надземната част на поветицата е изолирана съставка, притежаваща кръвоспиращо действие, посочват български учени. Гликозидите, изолирани от поветицата, притежават бактерицидно действие.

Полска поветицаЕмпирични данни: В народната медицина извлеци от цялата билка, както и от отделни нейни части се използват като лаксативно и диуретично средство. В някои краища на Русия поветицата се употребява за лечение на хипертонична болест и бронхиална астма, което съответства на експериментално установените данни за действието й.

Нежелани ефекти: При консумиране на големи количества от полската поветица е възможно да се появят оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, като повръщане, диария, общо неразположение.

Начин на приложение: Една част от билката се залива с 5 части 70% спирт и се оставя да престои две седмици. Прецежда се и се пие от течността по 1/2 до 1 чаена лъжичка 2 - 3 пъти дневно като диуретично и слабително средство.

Възможен е и втори начин: Една чаена лъжичка нарязани ситно стръкове поветица се заливат с една чаша вряща вода и се оставят да изстинат, прецеждат се и получената течност се изпива в продължение на два дни. Същата течност може да се използва и за външна употреба.

Описание: Полската поветица, позната още като грамофонче, е многогодишно тревисто растение. Стеблото е пълзящо или увивно, до 1 м дълго. Листата са последователни на дръжки, в основата копиевидни или стреловидни, продълговато яйцевидни до ланцетни или линейни. Цветовете са по 1 - 3 в пазвите на листата на дълги дръжки. Венчето е фуниевидно, бяло или розово с 5 надлъжни тъмни ивици. Плодът на поветицата е кълбеста разпуклива кутийка. Билката цъфти през април до октомври.


Разпространение: Полската поветица расте по тревисти и храсталачни места, край пътищата и като плевел в нивите. Разпространена е в цялата страна докъм 1000 м надморска височина.

Дрога: Събраните по време на цъфтенето облистени стръкове.на билката (Herba Convolvuli). Същите се сушат при обикновена температура или сушилня до 45°С. Притежават горчив вкус.

Съдържание: Около 5% гликозидни смоли (гликоретини), наречени конволвулини, танини, лавонриди и.др.