Френско грозде бодливо, действие и приложение на билката
RIBES GROSSULARIA L. (RIBES UVA-CRISPA L.)
(сем. Saxifragaceae — Каменоломкови)
Български народни наименования на френско грозде
английско грозде.
Народни наименования в други страни на френско грозде
Aнглийски - gooseberry, Руски - Крыжовник, Немски - Stachelbeere, Френски - grosseillier a maquereau.
Употреба на френското грозде като лековита билка
Отварата от корените на билката се употребява в нашата народна медицина като пикочогонно средство при воднянка и подагра, както и като затягащо средство при диария. Тъй като в плодовете има висок алкален излишък, те могат да се използват за храна, както и при подагра, ревматизъм и кожни инфекции.
Освен това плодовете (гроздето) се използват за храна в натурално състояние, както и за приготвяне на плодови сокове, желета, сладка, сиропи, ликьори и вина.
Декоративна и медоносна билка.
Характерни особености, вгетативно размножаване на френско грозде
Френското грозде се размножава вегетативно. Френското грозде е до 1,5 м висок бодлив храст. Клонките са светлозелени, нагъсто покрити с къси шипчета, а тук-там с едри бодли по възлите, много рядко липсващи . в междувъзлията. Листата са длановидни, 3 — 5-делни, закръглено едра назъбени, понякога и от двете страни окосмени, с редки къси власинки по края. Листните дръжки са до 3 см дълги, гъсто влакнести. Цветовете са бели, ароматични, двуполови, зеленикави или червеникави, разположени по 1 — 3 в снопчета в пазвите на листата. Цветните дръжки са до 5 мм дълги, гъсто влакнести. Прицветниците са до 1,5 мм дълги,, жълтеникави, по-къси от цветните дръжки. Плодът е сочна яйцевидна лъжлива ягода, покрита с власинки или гола, със зеленикав, жълт, светлорозов или червен цвят и с кисел вкус. Цъфти през май — юни продължение на 10—20 дни. Плодовете узряват през юли — септември.
Разпространение на френско грозде
В голямо разнообразие на сортове (около 1500) в Русия, Северна Африка и голяма част от горите, храсталачните и влажните места, скалистите склонове и разсветлените места в Западна и Средна Стара планина, Беласица, Западна Средна гора, Рила, Западни и Средни Родопи и другаде от 750 до 1500 м надморска височина. Отглежда се тук-там в страната при влажен климат и влажна почва, макар и да е немного плодородна.
Употребяема част на френско грозде
Корените (Radix Grossulariae) и плодчетата (Fructus Grossulariae).
Време за бране на френско грозде
Октомври — ноември.
Начин на бране на френско грозде
Корените се изкопават, изчистват се от надземните части, измиват се и се нарязват на късове, дълги до 10 см, а по-дебелите се нацепват за по-бързо сушене.
Плодчетата се берат в пълна зрелост, щом като добият характерното за вида оцветяване. Да не се берат недозрели плодчета, тъй като те не съдържат .скорбяла, която би се превърнала в захари. Освен това недозрелите плодове са по-бедни и на витамини, а са и по-кисели и по- тръпчиви. Беритбата да се извършва в хубаво време, сутрин след роса. Откъсват се с ръка плодчетата едно по едно. Набраният материал се поставя внимателно в плитки кошници, обложени отвътре с хартия или полиетиленово платно, и така се пренася до билкозаготвителния пункт или до преработвателното предприятие. Общо взето, плодчетата са нетрайни и могат да се запазят най-много 1 — 2 денонощия в хладни и влажни до 90% помещения.
Начин на сушене на френско грозде
Така подготвеният материал се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 50— 55°.
Опаковка на френско грозде
Корените — в бали със стандартно тегло, а плодчетата — в торби със стандартно тегло.
Съхранение на френско грозде
В сухи и проветриви помещения.
Съдържание на френско грозде
Плодчетата (гроздето) съдържат до 85% вода, до 8% захари, до 0,6% белтъчини, до 1,13% киселини (лимонена, ябълчна и винена), а в незрелите плодове и янтарна. Пепелта на гроздето е богата на фосфор. Плодчетата съдържат още до 50 мг% витамин С, 0,10 мг% каротин (провитамин А), 0,15 мг% витамин Bt, 271 мг% витамин К, 73 мг% натрий, 10. мг% калций, 10 мг% магнезий, 0,3 мг% желязо, 19 мг% фосфор.