Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Елшовиден зърнастец, крехък зърнастец, дива боя

Елшовиден зърнастец, действие и приложение на билката

(крехък зърнастец, дива боя, боя-дърво, чернилка)
Frattgula alnus L, Mill (Rhamnus frangula L.)
Английски - Alder buckthorn, Black dogwood, Немски - Faulbaum, Френски - Bourdaine, Руски - Крушина ольховидная
Сем. Rhamnaceae - Зърникови

Елшовиден зърнастец

Лечебни свойства и приложение на елшовиден зърнастец

Елшовидният зърнастец има установено слабително (очистително) действие.

Експериментални и клинични данни на елшовиден зърнастец

Съдържащите се в дрогата на елшовидния зърнастец антрагликозиди (гликофрангулин и др.) се хидролизират в дебелото черво предимно от чревните бактерии и по-малка част от ензимите, секретирани от лигавицата на дебелото черво. Получените емодини се редуцират от чревните бактериални ензими до антрони. На тези продукти от разграждането на антрагликозидите се дължи слабителното действие на дрогата на елшовидния зърнастец. Те засилват перисталтиката и секреторните функции на дебелото черво. Едновременно с това те потискат обратната резорбция на водата.

Нежелани ефекти на елшовиден зърнастец

При продължително прилагане дрогата на елшовидния зърнастец може да предизвика хипокалиемия поради намаляване резорбцията на калиеви йони. Еметичното действие на прясната кора се дължи предимно на гликозидите, които не са още разградени, както и на други извличащи се във водни пари вещества, които не се съдържат след лагеруване и изсушаване на кората, установява екип от учени през седемдесетте години. Елшовидния зърнастец не дразни чревната лигавица дори при продължително прилагане, се установява още след поредица изследвания на действието на зърнастеца.

Начин на приложение на елшовиден зърнастец

Изсушената кора от елшовиден зърнастец след лагеруване най-малко в продължение на една година се прилага като слабително средство под форма на отвари, екстракти и др. Слабителният ефект на зърнастеца настъпва след 8 - 10 часа. Една супена лъжица кора се запарва с една чаша вряща вода за 20 мин, след което се прецежда и се приема по половин чаша вечер и сутрин. Кората от елшовиден зърнастец е включена в състава на голям брой препарати (антралакс, рамнулин, франгуцил, болдоф- лорин и др. - със слабително действие; билгаст, хелифортон и др. - за лечение на холецистит и жлъчни дискинезии; еупонд, антивискозин и др. - за лечение на затлъстяване).

Описание на елшовиден зърнастец

Елшовидният зърнастец, познат още като крехък зърнастец или дива боя и чернилка, е храст, 2 - 3 м висок, или ниско дърво (до 5 м) с гладка, тъмна от вътрешната страна, червена кора. Листата са последователни, целокрайни, елиптични, на върха внезапно стеснени и късо заострени, на дръжки, 1-2 мм дълги 9 (11) двойки странични жилки, успоредни помежду си. Цветовете са в пазвени снопчета по 2 - 7, рядко единични, бледозелени, фуниевидни, двуполови. Плодът е топчест, незрелият е зелен до червен, зрелият е виолетовочерен, с 2 - 3 лещовидни сивкави „костилчици". Елшовидният зърнастец цъфти от май до септември.

Разпространение на елшовиден зърнастец

Елшовидният зърнастец расте из широколистни храсталаци и иглолистни гори, на влажни терени, край блата, реки и потоци, рядко на скалисти и каменисти места, в низините я планините. Билката е разпространена нарядко из цялата страна докъм 1000 (рядко до 1700) м надморска височина. Освен у нас, елшовидният зърнастец се среща почти в цяла Европа (без крайните северни и южни части).

Елшовиден зърнастец

Използваема част на елшовиден зърнастец

Събраните през пролетта и изсушени кори на стеблото и клоните (Cortex frangulae). След изсушаването им те още не са годни за медицинско приложение, а трябва да се използват след лагеруване 1 година или след нагряване при 100°С в продължение на 1 - 2 часа. Външната повърхност на кората е сивокафява с белезникави лещанки, а вътрешната - жълтооранжева. При дъвкане оцветява слюнката в жълто, а при намокряне с разтвор на амоняк се оцветява във вишневочервено. Миризмата е слаба, вкусът - силно горчив.

Химични свойства на елшовиден зърнастец

Отлежалата кора на елшовидния зърнастец съдържа антрахиноновите гликозиди гликофрангулин (около 7%), франгулин, малки количества агликона франгулаемодин, фисцион, хризофанол, танини, флавоноиди, горчиви вещества, ензими и др.

Зърнастец противопоказания

Зърнастецът може да доведе при предозиране до проблеми със стомашно-чревния тракт, противопоказан е за ползване от хора с болест на Крон, при деца, бременност, лактация, маточни кръвотечения.

Съчетание с билки на елшовиден зърнастец

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЗЪРНАСТЕЦ КОРА , Rhamnus frangula L. , БИЛКА ЗА РАЗХЛАБВАНЕ
  2. МАСЛО ОТ ОБЛЕПИХА ( МОРСКИ ЗЪРНАСТЕЦ ) , 50мл
  3. Зърнастец, Биохерба, 100 капсули, 320мг