bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Елда, гречка, гречиха, действие и приложение на билката

Fagopyrum Esculentum Moench.

(Polygonum Fa Go Py Rum L. Fagopyrum Sagittatum Gilib.)
(сем. Polygonaceae — Лапатови)

  • Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

    Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

    Цена: 7,33 лв.

  • elda.jpg
    Български народни наименования на елда

    Ггречиха.

    Народни наименования в други страни на елда

    Руски - гречиха посевная, Aнглийски – buckwheat, Немски – Buchweizen, Френски - L sarrasin, ble noir.

    Лечебни свойства и приложение на елдата

    Билката елда се използва като суровина в химикофармацевтичната промишленост, за получаване на рутин, с подобно на витамин Р действие (намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите и граничните мембрани, в резултат на което има противоексудативен, противоалергичен и противовъзпалителен ефект).

    Очистените плодове на билката са ценен хранителен продукт поради високото съдържание в тях на лесно усвоими белтъчини, нишесте и минерални соли.

    Не се препоръчва билката да се употребява вътрешно, понеже до известна степен е отровна.

    Характерни особености на елда

    Елдата е едногодишно тревисто растение. Коренът е главен с доста дълги влакнести странични разклонения. Стъблото е до 130 см високо, силно разклонено. Листата са сърцевидни, последователни, прикрепени на дълги дръжки. Цветовете са многобройни, достигащи до 3000 на брой, събрани в гроздовидни съцветия, разположени на дълги съчленени дръжки в пазвите по горната част на стъблата. Околоцветникът е 5-делен, с бели, розови или червени, а в основата зеленикави яйцевидни дялове.

    Произход на елда

    Отечеството на елдата е Средна и Източна Азия. В много страни се култивира. У нас засега се засажда на малки площи.

    Отглеждане на елда

    Билката е много чувствителна към ниски температури. Добри условия за развитие намира при умерено влажен климат, голяма влага обаче не понася. Към почвата не е много претенциозно. Елдата се смята за билка на леките и бедни на хранителни вещества почви, като не понася само тежките и богати на вар почви. Почвата се подготвя и обработва през есента, както при другите пролетни култури. Размножава се със семена, които се засяват след преминаване на опасността от пролетни слани на разстояние 12 —1 5 см 4 седмици след поникването. Цъфтенето продължава дълго време.

    Употребяема част на елда

    Цъфтящите стръкове (Herba Fagopyri esculenti).

    elda_2.jpgНачин на бране на елда

    Събират се връхните цъфтящи стръкове на билката. Събраният материал се прочиства веднага от пожълтели листа и чужди примеси.

    Начин на сушене на елда

    Суши се в проветриви помещения, като се разстила върху рамки или постелки или в сушилня при температура 45—50°.

    Рандеман на елда

    От 6 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

    Опаковка на елда

    В бали със стандартно тегло.

    Съхранение на елда

    В сухи и проветриви помещения без достъп на пряката слънчева светлина.

    Съдържание на елда

    Около 2%рутин (3-рамногликозид на кверцетина), хлорогенова, галова, протокатехинова и кафена киселина. От цветовете е изолирано и веществото фагопирин. Плодовете съдържат до 12% лесно усвоими за храна белтъчини, до 85% нишесте, значителни количества минерални соли (железни, калциеви, фосфррни и др.).

    Отлично медоносно растение.

    Нежелани реакции на елда

    Редовната употреба на елда е полезна, но всичко трябва да е умерено. Ползите от елда за тялото са безспорни, но дори и най-здравият човек ако яде еднообразна храна, това ще му повлияе негативно. Бързо ще доведе до странични ефекти: храносмилателни разстройства, алергични реакции, диария или запек; умората ще се увеличи; ще се появи главоболие.

    Съчетание с билки на елда

    Най-често под формата на хранителен продукт, еладата се съетава с билките лук, пипер, магданоз, копър и др.

     

    Продукти свързани със статията

    1. Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

      Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

      Цена: 7,33 лв.

    2. Брашно от Българска шипка, Bioherba, 150 гр.

      Брашно от Българска шипка, Bioherba, 150 гр.

      Цена: 4,28 лв.

    3. Пълнозърнесто брашно от Тритикале, Bioherba, 500 гр.

      Пълнозърнесто брашно от Тритикале, Bioherba, 500 гр.

      Цена: 2,08 лв.