Елда, гречка, гречиха, действие и приложение на билката
Fagopyrum Esculentum Moench.
(Polygonum Fa Go Py Rum L. Fagopyrum Sagittatum Gilib.)
(сем. Polygonaceae — Лапатови)
Български народни наименования на елда
Ггречиха.
Народни наименования в други страни на елда
Руски - гречиха посевная, Aнглийски – buckwheat, Немски – Buchweizen, Френски - L sarrasin, ble noir.
Лечебни свойства и приложение на елдата
Билката елда се използва като суровина в химикофармацевтичната промишленост, за получаване на рутин, с подобно на витамин Р действие (намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите и граничните мембрани, в резултат на което има противоексудативен, противоалергичен и противовъзпалителен ефект).
Очистените плодове на билката са ценен хранителен продукт поради високото съдържание в тях на лесно усвоими белтъчини, нишесте и минерални соли.
Не се препоръчва билката да се употребява вътрешно, понеже до известна степен е отровна.
Характерни особености на елда
Елдата е едногодишно тревисто растение. Коренът е главен с доста дълги влакнести странични разклонения. Стъблото е до 130 см високо, силно разклонено. Листата са сърцевидни, последователни, прикрепени на дълги дръжки. Цветовете са многобройни, достигащи до 3000 на брой, събрани в гроздовидни съцветия, разположени на дълги съчленени дръжки в пазвите по горната част на стъблата. Околоцветникът е 5-делен, с бели, розови или червени, а в основата зеленикави яйцевидни дялове.
Произход на елда
Отечеството на елдата е Средна и Източна Азия. В много страни се култивира. У нас засега се засажда на малки площи.
Отглеждане на елда
Билката е много чувствителна към ниски температури. Добри условия за развитие намира при умерено влажен климат, голяма влага обаче не понася. Към почвата не е много претенциозно. Елдата се смята за билка на леките и бедни на хранителни вещества почви, като не понася само тежките и богати на вар почви. Почвата се подготвя и обработва през есента, както при другите пролетни култури. Размножава се със семена, които се засяват след преминаване на опасността от пролетни слани на разстояние 12 —1 5 см 4 седмици след поникването. Цъфтенето продължава дълго време.
Употребяема част на елда
Цъфтящите стръкове (Herba Fagopyri esculenti).
Начин на бране на елда
Събират се връхните цъфтящи стръкове на билката. Събраният материал се прочиства веднага от пожълтели листа и чужди примеси.
Начин на сушене на елда
Суши се в проветриви помещения, като се разстила върху рамки или постелки или в сушилня при температура 45—50°.
Рандеман на елда
От 6 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.
Опаковка на елда
В бали със стандартно тегло.
Съхранение на елда
В сухи и проветриви помещения без достъп на пряката слънчева светлина.
Съдържание на елда
Около 2%рутин (3-рамногликозид на кверцетина), хлорогенова, галова, протокатехинова и кафена киселина. От цветовете е изолирано и веществото фагопирин. Плодовете съдържат до 12% лесно усвоими за храна белтъчини, до 85% нишесте, значителни количества минерални соли (железни, калциеви, фосфррни и др.).
Отлично медоносно растение.
Нежелани реакции на елда
Редовната употреба на елда е полезна, но всичко трябва да е умерено. Ползите от елда за тялото са безспорни, но дори и най-здравият човек ако яде еднообразна храна, това ще му повлияе негативно. Бързо ще доведе до странични ефекти: храносмилателни разстройства, алергични реакции, диария или запек; умората ще се увеличи; ще се появи главоболие.
Съчетание с билки на елда
Най-често под формата на хранителен продукт, еладата се съетава с билките лук, пипер, магданоз, копър и др.