Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Елда, гречка, гречиха, действие и приложение на билката

Fagopyrum Esculentum Moench.

(Polygonum Fa Go Py Rum L. Fagopyrum Sagittatum Gilib.)
(сем. Polygonaceae — Лапатови)

elda.jpg
Български народни наименования на елда

Ггречиха.

Народни наименования в други страни на елда

Руски - гречиха посевная, Aнглийски – buckwheat, Немски – Buchweizen, Френски - L sarrasin, ble noir.

Лечебни свойства и приложение на елдата

Билката елда се използва като суровина в химикофармацевтичната промишленост, за получаване на рутин, с подобно на витамин Р действие (намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите и граничните мембрани, в резултат на което има противоексудативен, противоалергичен и противовъзпалителен ефект).

Очистените плодове на билката са ценен хранителен продукт поради високото съдържание в тях на лесно усвоими белтъчини, нишесте и минерални соли.

Не се препоръчва билката да се употребява вътрешно, понеже до известна степен е отровна.

Характерни особености на елда

Елдата е едногодишно тревисто растение. Коренът е главен с доста дълги влакнести странични разклонения. Стъблото е до 130 см високо, силно разклонено. Листата са сърцевидни, последователни, прикрепени на дълги дръжки. Цветовете са многобройни, достигащи до 3000 на брой, събрани в гроздовидни съцветия, разположени на дълги съчленени дръжки в пазвите по горната част на стъблата. Околоцветникът е 5-делен, с бели, розови или червени, а в основата зеленикави яйцевидни дялове.

Произход на елда

Отечеството на елдата е Средна и Източна Азия. В много страни се култивира. У нас засега се засажда на малки площи.

Отглеждане на елда

Билката е много чувствителна към ниски температури. Добри условия за развитие намира при умерено влажен климат, голяма влага обаче не понася. Към почвата не е много претенциозно. Елдата се смята за билка на леките и бедни на хранителни вещества почви, като не понася само тежките и богати на вар почви. Почвата се подготвя и обработва през есента, както при другите пролетни култури. Размножава се със семена, които се засяват след преминаване на опасността от пролетни слани на разстояние 12 —1 5 см 4 седмици след поникването. Цъфтенето продължава дълго време.

Употребяема част на елда

Цъфтящите стръкове (Herba Fagopyri esculenti).

elda_2.jpgНачин на бране на елда

Събират се връхните цъфтящи стръкове на билката. Събраният материал се прочиства веднага от пожълтели листа и чужди примеси.

Начин на сушене на елда

Суши се в проветриви помещения, като се разстила върху рамки или постелки или в сушилня при температура 45—50°.

Рандеман на елда

От 6 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Опаковка на елда

В бали със стандартно тегло.

Съхранение на елда

В сухи и проветриви помещения без достъп на пряката слънчева светлина.

Съдържание на елда

Около 2%рутин (3-рамногликозид на кверцетина), хлорогенова, галова, протокатехинова и кафена киселина. От цветовете е изолирано и веществото фагопирин. Плодовете съдържат до 12% лесно усвоими за храна белтъчини, до 85% нишесте, значителни количества минерални соли (железни, калциеви, фосфррни и др.).

Отлично медоносно растение.

Нежелани реакции на елда

Редовната употреба на елда е полезна, но всичко трябва да е умерено. Ползите от елда за тялото са безспорни, но дори и най-здравият човек ако яде еднообразна храна, това ще му повлияе негативно. Бързо ще доведе до странични ефекти: храносмилателни разстройства, алергични реакции, диария или запек; умората ще се увеличи; ще се появи главоболие.

Съчетание с билки на елда

Най-често под формата на хранителен продукт, еладата се съетава с билките лук, пипер, магданоз, копър и др.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЕЛДА , ГРЕЧКА , Fagopyrum esculentum , БЛАНШИРАНА