Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ефедрата стимулант на сърдечносъдовата система

Ефедра, действие и приложение на билката

Ephedra distachya L.
Aнглийски - Great shrubby horsetail, Pуски - Хвойник двухколосковый, Френски - Raisin de mer, Немски - Gewohnliches Meertraubchen
Сем. Ephedraceae - Ефедрови

efedra.jpg

Лечебни свойства на ефедра

Антиастматично. Стимулант на сърдечносъдовата система със симпатомиметично действие.

Емпирични данни на ефедра

Плодовете на билката имат температуропонижаващо и диафоретично действие.

Експериментални и клинични данни на ефедра

Билката е прилагана много отдавна в Китай за лечение на белодробни заболявания, както и в руската народна медицина за лечение на заболявания на дихателните пътища и на ревматизъм. Понастоящем се използва главно за получаване на алкалоида ефедрин, който във връзка със симпатомиметичното си действие се прилага като антиастматично, антихипотензивно и съдосвиващо средство, както и за лечение на миастения и енуреза.

efedra_2.jpg

Описание  устройство на ефедра

Нисък храст, до 30 см висок. Стеблото прешленесто начленено полегнало или изправено, клонките срещуположни или по 3 - 4 в прешлен, младите клонки зелени, фотосинтезиращи. Листата малки ципести, сраснали в къси тръбести влагалища. Цветовете еднополови двудомни, мъжките в къси шишарчици, покрити с две ципести листчета, женските по два по върховете на клонките с 2 - 4 покривни листчета, при узряването листчетата се разрастват месести червени. Цъфти май - юни.


Разпространение на ефедра

Расте по скалисти и песъкливи места. Рядко - по Черноморското крайбрежие, склоновете на Стара планина (Белоградчишко, Михайловградско), Родопите, в Софийско (Долни Пасарел) и Странджа докъм 1000 м надморска височина. Среща се в Южна и Източна Европа.


Използваема част на ефедра

Надземната част (Herba Ephedrae).

Химични свойства на ефедра

Местната ефедра съдържа от следи до 0,28% алкалоиди главно псевдо б федрин (C10Hi5ON) и малко ефедрин, метилефедрин, дъбилни вещества, пирокатехини, смоли и др.

Начин на приложение на ефедра

Обикновено се използва за получаване на алкалоида ефедрин, който се прилага вътрешно, инжекционно или локално в състава на капки за нос. Рядко се използват стръковете за приготвяне на запарка - 2 г дрога в 1 чаша вода се пие в продължение на 1 ден.

Нежелани реакции на ефедра

Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки на ефедра

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


 

Продукти свързани със статията

  1. Пакет в подкрепа на сърдечно – съдовата система
  2. БРЪШЛЯН , БИЛКА ЛИСТ , Hedera helix L.
  3. ТИНКТУРА СЪРЦЕ, АНТИХИПЕРТОН, 100 мл
  4. ЧАЙ ЗА СЪРЦЕ С 14 БИЛКИ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО