Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Чубрица градинска, действие и приложение на билката

Satureja hortensis L.

Английски - Summer savory, Немски - Bohnen-kraut, Френски - Sarriette des jardins, Руски - Чабер садовой

Сем. Lamiaceae (Labiatae) - Устоцветни

Градинска чубрицаОсновно действие на билка чубрица градинска

Градинската чубрица има установено действие срещу метеоризъм, както и спазмолитично, бактерицидно, адстрингентно, хипотензивно действие.

Експериментални данни на билка чубрица градинска

Експериментално е установено, че етеричното масло, съдържащо се в чубрицата, притежава силно бактерицидно и добре изразено хипотензивно действие, установяват наши учени.

Емпирични данни на билка чубрица градинска

Нашата народна медицина използва градинската чубрица при метеоризъм, стомашно-чревни разстройства, кашлица, бъбречни и чернодробни заболявания. Приема се, че градинската чубрица притежава глистогонен ефект.

Заболявания и състояние, които лекува чубрица градинска

Заради своите антимикробни свойства растението се използва активно в медицината.

Надземната част, отрязана по време на цъфтежа, се използва като антисептично, карминативно, стимулиращо храносмилането, както и за стомаха и отхрачващо средство. Когато се приема перорално, помага при колики, усещане за пълнота в стомаха, диария, особено свързана с инфекция. Вътрешно под формата на чай или инфузия в смес с други билки за борба при настинки с кашлица. Използва се при бронхит, трахеит, ларингит. Можете да направите инхалация, като изсипете вряла вода върху сухите суровини в купа и след това дишате над нарастващата пара.

В научната литература има доказателства, че когато се приема перорално и като хранителен продукт, чубрицата е ефективна при затлъстяване, особено свързана с диабет тип 2.


Начин на приложение на билка чубрица градинска

Три чаени лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда - доза за 1 ден.

Описание на билка чубрица градинска

Градинската чубрица е едногодишна тревиста билка. Стеблото е право, 30-45 см високо, четириръбо, разклонено от основата. Листата са срещуположни в прешлените - накръст, ланцетни до линейни, островърхи, целокрайни. Цветовете са двуполови, по единично до 5-6 в пазвите на горните листа. Венчето е виолетово, лилаво до белезникаво, тръбесто двуустно, горната устна е цяла, долната е триделна. Плодът на чубрицата е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Градинската чубрица цъфти от юни до август.

Разпространение и отглеждане на билка чубрица градинска

Градинската чубрица е отглеждана широко из градините като подправка и лечебно средство. Освен у нас, се среща в Южна Европа и Средиземноморието.

Дрога на билка чубрица градинска

Надземната част (Herba Saturejae).

Съдържание на билка чубрица градинска

Етерична масло, съдържащо карвакрол, парацимол и др., танини, слузни вещества.

Противопоказания на билка чубрица градинска

Чубрицата е противопоказана при бременни жени.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЧУБРИЦА ГРАДИНСКА , РОНЕНА , Satureja hortensls L. , подправка за добро храносмилане