Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Чеснова трева, действие и приложение на билката

ALLIARIA PETIOLATA (M. В.) CAV. ЕТ GRANDE (A. OFFICINALIS ANDRZ.)

(сем. Cruciferae — Кръстоцветни)

4esnova-treva.jpg
Български народни наименования на билка чеснова трева

крехмуш, лъжичина, чешник.

Народни наименования в други страни на билка чеснова трева

Английски - garlic-mustard, Руски - Чесночник обыкновенный, Немски - Lauchkraut, Френски - alliaire.

Употреба на чесновата трева като лечебна билка

В нашата народна медицина като пикочогонно и потогонно средство, против кашлица и скорбут, като глистогонно средство и др.: по 1—2 супени лъжици ситно нарязана или ситно счукана прясна билката се залива с 1 чаена чаша (250 г) вряща вода. След изстиване се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден. Може да се употребява за подправка и за салата вместо чесън. Счуканите семена от билката могат да се употребяват вместо горчица, както и за подправка и синапизми.

Да не се дава като фураж на кравите, защото млякото им добива лют вкус.

Външно:  счуканата свежа билка се прилага за налагане на трудно зарастващи гнойни рани и др.

Ползи на чесновата трева

При глисти, бронхиална астма, за лечение на асцит и диария използвайте воден екстракт от чесън.

При абсцеси, язви, гангрена и порязвания, пулпа, направена от листа и водна инфузия под формата на приложение, помага.

Инфузия на листа в Кавказ и Украйна се предписва при скорбут, бронхиална астма, диария, колит, ентероколит, фурункулоза като антихелминт, в Белгия при рак и язви.

Нарязаните семена се използват за приготвяне на горчични мазилки, както и за запарка при диария, скорбут, бронхиална астма, като антихелминтик, натрошени листа локално за фурункулоза, изгаряния, натъртвания, порязвания и язви.


В края на 18 век растението се използва за лечение на рак.

Рецепти с чеснова трева

Инфузия на листа или семена от чеснова трева:
Варете 1 чаша вряща вода 1 ч.л. сухи натрошени листа или семена, оставете в запечатан съд във вряща водна баня за 15 минути, охладете на стайна температура за 45 минути, прецедете. Взимайте поо 1 супена лъжица. л. 4–5 пъти на ден, 20–30 минути преди хранене при диария, а също и като антихелминтик.

Инфузия на листа от чеснова трева:
Варете в 1 чаша вряла вода 2 супени лъжици ситно нарязани листа или 2 с.л. нарязани семена от чеснова трева, оставете за 1 час на топло място, прецедете. Изплаквайте абсцеси и трудно заздравяващи гнойни рани.

Нарязаните листа и инфузията се препоръчват като външно средство за лечение на абсцеси, язви и злокачествени новообразувания на кожата.

Противопоказания на чеснова трева

Растението е отровно. При вътрешна употреба трябва да се внимава.

В случай на отравяне е необходимо стомаха да се промие с водна суспензия на активен въглен (30 g в 0,5-1,0 l хладка преварена вода) или с 0,1% разтвор на калиев перманганат.

Характерни особености на билка чеснова трева

Лъжичината е двугодишно тревисто растение. Стъблото е до 1 м високо, обикновено неразклонено. Листата са прости, назъбени, приосновните бъбрековидни с дълги дръжки, а стъблените сърцевидно-овални с къси дръжчици или приседнали. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четирилистна. Венчето е бяло, също четирилистно. Плодът е неясно четиристенна гола шушулка. Семената са с надлъжни бразди. Цялата билка притежава чесънов вкус и миризма. Цъфти през април — май.

Разпространение и история на билка чеснова трева

В Европа, Кавказ, Предна и Средна Азия и Северна Африка, а е пренесено в Америка. Среща се у нас из горите (по- близо до тяхната периферия) и сенчестите места предимно в планинските райони до 1050 м надморска височина.

Употребяема част на билка чеснова трева

Стръковете (Herba Alliariae) — повече в прясно състояние.

Събиране и съхранение на билка чеснова трева

Събира се април — юни. Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения на сянка, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки, или в сушилня при температура до 40°. Да се суши бързо. При бавно сушене има опасност дрогата да промени въшния си вид, а може да се стигне и до бракуването й.

4esnova-treva_2.jpgНачин на бране на билка чеснова трева

Отрязва се облистената връхна част на стъблото по време на цъфтенето на около 25 см отгоре. Да не се берат стъбла с прецъфтели цветове и повредени листа.

Рандеман на билка чеснова трева

От 4 — 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Опаковка на билка чеснова трева

В бали със стандартно тегло.

Съхранение на билка чеснова трева

В сухи и проветриви помещения. Да не се съхранява дълго време.

Съдържание на билка чеснова трева

Етерично масло (на което се дължи миризмата на свежата дрога и което почти се губи при изсушаването й), глюкозида алиарозид, восък, каротин (провитамин А), синигрин (в корените и семената). Семената съдържат също до 30% тлъсто масло. Съдържат още сапонини, пентозан, захари, витамин С и др.

Не съдържат алкалоиди.