Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Чеснова трева

Чеснова трева

ALLIARIA PETIOLATA (M. В.) CAV. ЕТ GRANDE (A. OFFICINALIS ANDRZ.)

 

(сем. Cruciferae — Кръстоцветни)

4esnova-treva.jpgБългарски народни наименования: крехмуш, лъжичина, чешник.

Народни наименования в други страни: Английски - garlic-mustard, Руски - Чесночник обыкновенный, Немски - Lauchkraut, Френски - alliaire.

Употреба на чесновата трева като лечебна билка: В нашата народна медицина като пикочогонно и потогонно средство, против кашлица и скорбут, като глистогонно средство и др.: по 1—2 супени лъжици ситно нарязана или ситно счукана прясна билката се залива с 1 чаена чаша (250 г) вряща вода. След изстиване се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден. Може да се употребява за подправка и за салата вместо чесън. Счуканите семена от билката могат да се употребяват вместо горчица, както и за подправка и синапизми.

Да не се дава като фураж на кравите, защото млякото им добива лют вкус.

Външно:  счуканата свежа билка се прилага за налагане на трудно зарастващи гнойни рани и др.

Характерни особености: Лъжичината е двугодишно тревисто растение. Стъблото е до 1 м високо, обикновено неразклонено. Листата са прости, назъбени, приосновните бъбрековидни с дълги дръжки, а стъблените сърцевидно-овални с къси дръжчици или приседнали. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четирилистна. Венчето е бяло, също четирилистно. Плодът е неясно четиристенна гола шушулка. Семената са с надлъжни бразди. Цялата билка притежава чесънов вкус и миризма. Цъфти през април — май.

Разпространение: В Европа, Кавказ, Предна и Средна Азия и Северна Африка, а е пренесено в Америка. Среща се у нас из горите (по- близо до тяхната периферия) и сенчестите места предимно в планинските райони до 1050 м надморска височина.

Употребяема част: Стръковете (Herba Alliariae) — повече в прясно състояние.

Време за бране: Април — юни.

Начин на бране: Отрязва се облистената връхна част на стъблото по време на цъфтенето на около 25 см отгоре. Да не се берат стъбла с прецъфтели цветове и повредени листа.

Начин на сушене: Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения на сянка, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки, или в сушилня при температура до 40°. Да се суши бързо. При бавно сушене има опасност дрогата да промени въшния си вид, а може да се стигне и до бракуването й.

4esnova-treva_2.jpgРандеман: От 4 — 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Опаковка:  В бали със стандартно тегло.

Съхранение: В сухи и проветриви помещения. Да не се съхранява дълго време.

Съдържание: Етерично масло (на което се дължи миризмата на свежата дрога и което почти се губи при изсушаването й), глюкозида алиарозид, восък, каротин (провитамин А), синигрин (в корените и семената). Семената съдържат също до 30% тлъсто масло. Съдържат още сапонини, пентозан, захари, витамин С и др.

Не съдържат алкалоиди.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах