bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черен блян, действие и приложение на билката

Hyoscyamus niger L.

Aнглийски – Henbane, Руски - Белена чёрная, Френски - Jusquiame, potelee, Немски - Schwarzes Bilsenkraut
Сем. Solanaceae - Картофови

4eren-blyan.jpg

Български имена синоними

бленика, черна попадийка, буника

Основно действие на билка черен блян

Спазмолитично и антиастматично.

Експериментални и клинични данни на билка черен блян

Действието на билката се определя от съдържащите се в нея алкалоиди. В много отношения то е аналогично на действието на беладоната, но по-голямото съдържание на оскополамин определя присъщото на бляна потискащо действие върху централната нервна система. Галеновите препарати от блян потискат тонуса на блуждаещите нерви, като наред с това упражняват и общоуспокояващо действие. Специално препарати от билката се препоръчват при старческо Паркинсоново треперене, а също и при дразнеща и спастична кашлица, бронхиална астма, при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при болезнени спазми на червата, уретрата, маточната шийка. Свареното с листа от билката блян растително масло е добро обезболяващо средство и се използва за втриване в кожата при миозити, невралгии, хематоми контузии и за накапване в ушния канал при възпаление и болки в средното ухо!

Описание на билка черен блян

Едногодишно тревисто растение с дебел вретеновиден корен. Стеблото право, 60 -100 см високо, влакнесто, просто или разклонено. Приосновните листа на дълги дръжки, стебловите приседнали, полуобхващащи стеблото, последователни, продълговато яйцевидни, остро изрязани. Цветовете почти приседнали в пазвите на горните листа, във върхов едностранен грозд. Венчето с дълга тръбица и на върха с разперена 5-делна коронка, нечистожълто обикновено с виолетови жилки, тръбицата в основата тъмновиолетова. Плодът многосеменна кутийка, отваряща се на върха с похлупаче. Цъфти юни - октомври.

4eren-blyan_.jpgРазпространение и история на билка черен блян

Расте като бурен край селища, развалини и изоставени места. Разпространено из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Дрога на билка черен блян

Листа, събрани по време на цъфтеж (Folia Hyoscyami).

Рандеман на билка черен блян

За медицински цели се използват избелени листа, а за получаване на екстракта се използва стръковете (върховете на растенията заедно с листа и цветя). Долните листа на растенията от първата година от живота се берат през есента, а стволовите листа на растенията от втората година от живота се събират по време на цъфтежа.

Суши се в тавански помещения с добра вентилация или под навес, разстилат се на тънък слой, периодично се преобръщат.

Съдържание на билка черен блян

Листа - до 0,1% алкалоиди (минимум 0,05% по Фармакопея Русия), главно Л-хиосциамин, малко атропин и скополамин; семена - до 0,5% алкалоиди със същия състав.

Начин на приготвяне на билка черен блян

Като се има предвид, че билката е отровна, не се препоръчва използването й под формата на чайове. Препаратите от блян се приготвят само в аптеките срещу лекарска рецепта. Листата от блян влизат в състава на противоастматичните пигари.

Симптоми за отравяне на билка черен блян

От древни времена билката черен блян е известна като едно от най-отровните растения.

Още Авицена преди повече от 1000 години пише: „Черния блян е отрова, която причинява безумие, унищожава паметта и причинява задушаване и демоничност“.

Свойството на черния бян да причинява халюцинации е било използвано през Средновековието като част от „мазило срещу вещици“, където е била включена с екстракт от беладона.