Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Черен блян

Черен блян
(бленика, черна попадийка, буника)

Hyoscyamus niger L.


Aнглийски – Henbane, Руски - Белена чёрная, Френски - Jusquiame, potelee, Немски - Schwarzes BilsenkrautСем. Solanaceae - Картофови

4eren-blyan.jpg
Основно действие:
Спазмолитично и антиастматично.


Експериментални и клинични данни: Действието на билката се определя от съдържащите се в нея алкалоиди. В много отношения то е аналогично на действието на беладоната, но по-голямото съдържание на оскополамин определя присъщото на бляна потискащо действие върху централната нервна система. Галеновите препарати от блян потискат тонуса на блуждаещите нерви, като наред с това упражняват и общоуспокояващо действие. Специално препарати от билката се препоръчват при старческо Паркинсоново треперене, а също и при дразнеща и спастична кашлица, бронхиална астма, при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при болезнени спазми на червата, уретрата, маточната шийка. Свареното с листа от билката блян растително масло е добро обезболяващо средство и се използва за втриване в кожата при миозити, невралгии, хематоми контузии и за накапване в ушния канал при възпаление и болки в средното ухо!

4eren-blyan_.jpgОписание: Едногодишно тревисто растение с дебел вретеновиден корен. Стеблото право, 60 -100 см високо, влакнесто, просто или разклонено. Приосновните листа на дълги дръжки, стебловите приседнали, полуобхващащи стеблото, последователни, продълговато яйцевидни, остро изрязани. Цветовете почти приседнали в пазвите на горните листа, във върхов едностранен грозд. Венчето с дълга тръбица и на върха с разперена 5-делна коронка, нечистожълто обикновено с виолетови жилки, тръбицата в основата тъмновиолетова. Плодът многосеменна кутийка, отваряща се на върха с похлупаче. Цъфти юни - октомври.

Разпространение: Расте като бурен край селища, развалини и изоставени места. Разпространено из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Дрога: Листа, събрани по време на цъфтеж (Folia Hyoscyami).

Съдържание: Листа - до 0,1% алкалоиди (минимум 0,05% по Фармакопея Русия), главно Л-хиосциамин, малко атропин и скополамин; семена - до 0,5% алкалоиди със същия състав.

Начин на приложение: Като се има предвид, че билката е отровна, не се препоръчва използването й под формата на чайове. Препаратите от блян се приготвят само в аптеките срещу лекарска рецепта. Листата от блян влизат в състава на противоастматичните пигари.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах