Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Челебитка полска, действие и приложение на билката

 (посевна челебитка)
Челебитка полска

Nigella sativa L.
Английски - Black caraway seed, Немски - Schwarzkummel, Френски - Nigelle, Pуски - Чернушка посевная
Сем. Ranunculaceae - Лютикови

Основно действие на билка челебитка, нигела, черен кимион

Полската челебитка има установено карминативно, слабо лаксативно, противоглистно действие

Експериментални данни на билка челебитка, нигела, черен кимион

Установено е че семената на челебитката потискат развитието на Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии. Изолираният от семената тимохинон притежава холеретично действие, а нигелонът действа спазмолитично, установяват учените при изследване на действието на челебитката.

Емпирични данни на билка челебитка, нигела, черен кимион

Като карминативно действащи семената на челебитката се прилагат с успех при метеоризъм. В народната медицина семената от челебитка са известни и като противоглистно средство, и се използват при жълтеница. Някои автори споменават, че билката притежава още диуретично и лактогонно действие. Във Франция плодовете на челебитката се използват като черен пипер.

Начин на приложение на билка челебитка, нигела, черен кимион

Отвара 10:1000 - по винена чашка сутрин, обед и вечер. Запарка - 0,50 - 1,0 семена на 600 мл вода, по 1 водна чаша 3 пъти дневно. Приложението трябва да бъде под лекарски контрол!

Приложение и широко действие на билка челебитка, нигела, черен кимион

Ползите на полската челебитка, черен кимион са концентрирани главно в семената:

Семената са богати на етерични масла, в които има миришещо вещество - мелантол. От мастните масла по-голям процент е олеиновата и линолова киселина.
Алкалоидът в тях има положителен ефект върху тимусната жлеза, която е отговорна за механизмите на стареене на организма.
В семената се съдържат алкалоиди, стероиди, липази и други съединения.
Активните съставки като нигелон помагат при астматични събития, а тимохинон - при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.
В семената можете да различите и нигедазата - ензим, съответстващ на липазите в човешкото тяло.
Листата също са полезни, тъй като са открили резерви от витамин С. Благодарение на този състав семената и листата на растението се използват за различни цели. Пикантните семена са намерили приложение като ароматизатор по време на консервирането, когато кисели краставички, дини, тиквички и други зеленчуци се осоляват за зимата, в кисело зеле и в производството на месо и рибни продукти.

Като подправка, вместо пипер, растението било познато на жителите на Франция през Средновековието, когато по заповед на краля се отглеждало във всяка селска градина. За разлика от черния пипер, използвайки тази подправка, можете да избегнете дразнене на стомаха. Затова специалистите по хранене препоръчват включването ѝ в храната.

Маслото, произведено от семената на челебитка, се използва широко в народната медицина.
А семената, сварени във вряла вода под формата на чай, са известни със своите холеретични, антихелминтни, лактогенни свойства.

Описание на билка челебитка, нигела, черен кимион

Челебитка полскаПолската челебитка е едногодишна тревиста билка. Стеблото е 30-50 см високо, изправено, просто в основата, разклонено в горната част. Листата са пересто наделени. Цветовете на челебитката са единични по върховете на клонките. Околоцветникът е прост, листчетата са 5, източено яйцевидни, на върха тъпи, в основата - стеснени в нокът, белезникави, на върха - синкавозелени. Плодовете са 5-10, изправени, сраснали по цялата дължина мехунки, наподобяващи разпукната кутийка. Челебитката цъфти от май до септември.

Разпространение на билка челебитка, нигела, черен кимион

Полската челебитка се отглежда рядко в. Югоизточна България. Билката е култивирана в Централна и Южна Европа, на места натурализирана. Среща се в Средиземноморието, Югозападна Азия и Кавказ.

Дрога на билка челебитка, нигела, черен кимион

Семена (Semen Nigellae sativae).

Съдържание на билка челебитка, нигела, черен кимион

Етерично масло (0,5 - 1,5 %), тлъсто масло до 40%, сапонин и меланин (до | 1,5%), нигелон, тимохинон, горчиви и дъбилни вещества.

 

Продукти свързани със статията

 1. ЧЕРЕН КИМИОН НИГЕЛА , СЕМЕНА ОТ ЧЕРЕН КИМИОН, Nigella Sativa
 2. Масло от Черен Кимион Нигела - 20мл Extra virgin, Студено пресовано - Nigella Sativa - Биохерба
 3. НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН , Биохерба, 150 гр, без термична обработка
 4. ЧЕРЕН КИМИОН МАСЛО 4500 mg

  ЧЕРЕН КИМИОН МАСЛО 4500 mg

  Цена:

  Редовна цена: 82,14 лв.

  Промо цена 77,21 лв.