bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла черница противодиабетна билка

Бяла черница

Morus alba L.
Aнглийски - White mulberry, Pуски - Белая шелковица, Френски - Murier blanc, Немски - Weisser Maulbeerbaum
Сем. Moraceae - Черничевиbyala-4ernica.jpgОсновно действие на бялата черница

Хипогликемично, хипотензивно, диуретично, отхрачващо.

Експериментални и клинични данни на бялата черница

Фармакологичните изследвания на японски автори (Iamatake, 1976) показват, че бутаноловите и водно разтворимите фракции на екстракти от листата на черницата проявяват хипотензивно, аналгетично и седативно действие, а също така и противокашлично. Средната летална доза на тези екстракти при интравенозно, интраперитонеално и вътрешно приложение е повече от 5 - 10 г/кг телесно тегло, което показва, че токсичността на тези фракции е много ниска. При опитите се установило, че екстрактите от листа и кора на корените на бялата черница показват същите ефекти, а действуват също и противовъзпалително. Във Виетнам от листата на черницата е създаден биологичен стимулатор, наречен фамидол, който показал добри лечебни свойства за лечение на ревматизъм, кожна туберкулоза, екземи и други болести. В Япония от цветовете на черницата се приготвя козметичен крем за отстраняване на лунички, петна и циреи по кожата.

В Русия е изследвано противодиабетното действие на отвара от листата на черницата и оситнени сухи листа, с които се посипва храната преди ядене. Установено е, че при продължително приемане на отваря при леки диабети се получава намаляване на захарта в кръвта и подобряване на самочувствието. Изказано е предположението, че хипогликемичното действие на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите.

Лечебни свойства на бялата черница

В народната медицина черницата се използва изцяло - и плодовете, и листата, и корените, и кората. Както белите, така и черните черници имат полезни свойства.

Черницата е полезна за сърдечни заболявания; за нормализиране на метаболизма; при дисбиоза и запек; при заболявания на черния дроб и бъбреците; за увеличаване на хемоглобина.
byala-4ernica_2.jpg
Емпирични данни на бялата черница

Британският фармацевтичен кодекс от 1923 г. определя сока от плодовете на черницата като лек експекторанс и леко лаксативно средство. В Китай кората от корените на черницата се използва против диабет, бъбречна недостатъчност и полова импотенция.

Описание на бялата черница

Дърво до 15 м високо, кората кафява напукана. Младите клонки жълтозелени до светлокафяви. Листата последователни яйцевидни. Цветовете двудомни, мъжките цветове в реси с 1 - 2 см дълги, женските цветове в къси реси. Плодът орехче, женските реси развиващи се в сочно съплодие. Цъфти април - юни.

Разпространение на бялата черница

Отглежда се из цялата страна, особено в по-южните части, на места подивяло. Древно културно растение, произхожда от Китай и Япония.


Дрога на бялата черница

Събраните узрели плодове и листа на бялата и черната чепнипя Fructus et Folia Mori albae; Fructus et Folia Mori nigrae).

Бяла черница против диабетХимични свойства на бялата черница

Плодовете съдържат около 9% инвертна захар, захароза пектин, свободни органични киселини, багрила, витамин С и др. Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С, пептон и др.

Начин на приложение на бялата черница

Прилага се под формата на отвара от листата или кората на корените: 2 - 3 г за чаша отвара на ден.

Нежелани реакции на бялата черница

Плодовете на черницата съдържат голямо количество захари, така че употребата им е нежелана при захарен диабет. Както всяка храна, те могат да предизвикат алергични реакции с индивидуална непоносимост. Прясната черница не трябва да се комбинира с други продукти, особено с мляко и студена вода, което може да предизвика образуване на газове и лошо храносмилане.

Съчетание с други билки на бялата черница

Съчетава се мента, маточина, лимон, жълт кантарион и др.