Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла топола, действие и приложение на билката

Populus Alba L.

Български народни на именования: кавак

byala-topola.jpgНародни наименования в други страни на бяла топола

Aнглийски - poplar, Руски - тополь белый, Немски - Weiss Pappel, Френски - peuplier.

Лечебни свойства на бялата топола

В нашата народна медицина, както и в народната медицина в много други страни се използува против подагра, ревматизъм в ишиас, като омекчаващо и откашлечно средство при възпаление на дихателните пътища, за увеличаване диурезата при полиартрити, при недостатъчно уриниране, при увеличаване на простатата, при хрони ческо възпаление на пикочния мехур, при болезнено уриниране след бременност, подагра и др.: по 2 чаени лъжички ситно счукани или нарязани изсушени пъпки се заливат с 1 до 2 чаени чаши вряща вода, запарката се оставя да се охлади 15 минути, след което се прецежда! Доза за 1 ден.

Външно билкатанамира широко приложение при лекуване на хемороиди на рани, за разтривка при подагра и ревматизъм и др. във вид на мехлем, който се приготовлява по следния начин: Extr. Gemae Populi spiss. 1 част, чист спирт (90%) 1 част и прясно разтопена свинска мас 8 части.

Кората от билката намира широко приложение като дъбилно средство в кожарската лромишленост. Освен това от нея се получава жълта боя, която се прилага за трайно боядисване.

Етеричното масло от пъпките на билката от рода Populus L. намира приложение и в парфюмерийната промишленост.

Дървесината се употребява за леки постройки и за правене на амбалаж за хранителни продукти, тъй като не мирише. Голямо количество от дървесината се използува в кибритената, целулозната и хартиената промишленост, за нзправа на клечки за зъби и др.

Въгленът, получен чрез изгаряне на дървесината на тополите, се употребява в медицината при различни разстройства, отравяния с алкалоиди и тежки метали, при хранителни инфекции и интоксикации, метеоризъм, диспепсии и др.

Характерни особености на бяла топола

Бялата топола е бързо растящо, високо до 35 м дърво, с широка, рядко пирамидална корона. Кореновата система е силно развита, образуваща ектотрофна микориза. Младите клонки са сивозелени, кръгли, покрити с паяжинеста плъст. Пъпките са заострени, кафеникави, в началото паяжинесто-влакнести, а след това стават голи. Листата на дългите клонки са дълбоко дланесто три- или петделни, неравномерно назъбени, младите от двете страни гъсто покрити с бели власинки, а старите — само отдолу. Листата на късите клонки са закръглени, едро назъбени, понякога леко 3—5-делни, от-долу трайно влакнести. Прилистниците опадват много рано. Мъжките реси са дълги до 7 см, а женските — до 12 см. Те са цилиндрични, увиснали, без листчетата в основата. Развиват се едновременно с листата. Прицветниците са червенокафяви, неравномерно назъбени до почти целокрайни, с редки власинки. Тичинките са 8—10, с прашници, равни на дължината на дръжките. Семената са продълговато-крушовидни, набраздени в основата, с хвърчилка. Цъфти през април, а плодовете узряват през май — юни.

byala-topola_.jpgРазпространение на бяла топола

В Европа, Русия (Северен и Източен Урал, Казахстан, Алма Ата и др.), Азия, Африка. Култивирано е в Западна Европа и Северна Америка. В нашата страна расте по крайбрежието на Черно море, покрай Дунав, из островите и притоците му, по разливите

Време за бране на пъпките. Март — май.

Начин на бране на бяла топола

Събират се пролетните пъпки по клончетата и пъпките на мъжките реси, преди да е започнало развитието им. Според поръчката брането, сушенето и съхраняването на пъпките от всеки от изброените 3 вида тополи се извършват за всеки вид поотделно, без да се смесват.

Начин на сушене на бяла топола

Събраният материал се прочиства от случайно попаднали при брането примеси и се суши бързо в силно проветриви помещения на сянка или в сушилня при температура, не по-висока от 35°.

Рандеман на бяла топола

От 4 кг свежи пъпки се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка бяла топола

Изсушените пъпки от тополите са жълтозелени и блестящи, отчасти лепкави. Миризмата им е смолисто-балсамична, .а вкусът — нагарчащ. Не се допуска присъствието на натрошени, повредени или нападнати от насекомите пъпки.

Съхранение на бяла топола

В сухи и проветриви помещения.

Химични свойства на бяла топола

Пъпките съдържат фенолния глюкозид салицин, малки количества манит, смолисти вещества, флавони (до 0,25%), галова киселина, галангин, минерални соли, някои още неуточнени антибиотични вещества, ензимите емулзин, амилаза и оксцдаза. Освен това те съдържат до 6,5% етерично масло (с миризма, наподобяваща толутанския балсам), в състава на което влизат изалпинин, хумулен и карио- филен. Билкатасъдържа още популин (монобензилсалицин), пиноцем брин, етери на валериановата киселина и сесквитерпени.

Пресните листа съдържат значителни количества витамин С, каротин (провитамин А), както и етерично масло.

От кората и листата са изолирани нигрицин — нов фенолглюкозид, изомер на салирептозида (502), дъбилни вещества (до 9%), галова киселина, еризин (жълто багрилно вещество), ферментът салициназа и хи- ризин (диоксифлавон).

От кората и листата са изолирани още тремуладин (504), нискомолекулни органични киселини (362), тремуладин (328) и тритерпени (390). От листата и ресите са изолирани 3 антоциана, за които при изследване е установено, че са производни на цианидина. Това са циа- нидин-3-глюкозид, цианидин-3-ксилоглюкозид и цианидин-3-рамноглю- козид.

Установено е също, че кората на P. tremula L, съдържа значително количество салицин и може да се използва за получаването му.

Нежелани реакции на бяла топола

Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Съчетание с други билки на бяла топола

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. ТОПОЛА БЯЛА КОРА , Abele, Populus, Alba Populus Alba
  2. ТОПОЛА БЯЛА КОРА , Abele, Populus, Alba Populus Alba