Анасонът стимулира храносмилането и успокоява
Анасон, Pimpinella anisum L.
Английски – Anise, Немски – Anise, Френски Anise, anisevert, Pуски - Бедренец, анис
Сем. Apiaceae (Umbelliferae) - Сенникоцветни
|
Основно действие на анасона:
Анасонът има установено отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие.
Експериментални и клинични данни на анасона:
Етеричното масло, влизащо в състава на дрогата на анасона, дразни рецепторите в стомашната лигавица и рефлекторно увеличава бронхиалната секреция, и движенията на ресничките на дихателния епител, което е причина за секретогонното му действие, установяват учените. Рефлекторният механизъм е доказан експериментално чрез прерязване на нервите на стомаха, при което се потиска секретолитичното и секретомоторното действие на етеричното масло, влизащо в състава на анасона. Учените установяват още, че етеричното масло, влизащо в състава на дрогата на анасона, не достига в достатъчно количество в белите дробове, за да действа пряко. На него се дължи и спазмолитичното действие на дрогата на анасона, посочват още български учени. Плодовете на анасона предизвикват краткотрайно възбуждане с последващо потискане на централната нервна система. Засилват лактацията. Рефлекторно възбуждат дихателния център. Имат и антисептично действие. Понижават кръвното налягане, посочват в изследванията си за анасона други учени.
Лечебни свойства на анасона
Отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо.
Състав на анасона:
Плодовете съдържат 2 до 3% етерично масло, 10 до 30% тлъсто масло от глицеридите на палмитиновата (3,25%), петрозелиновата (23,56%), олеиновата (56%), линалоловата (17,16%) киселина, холин, пристан , стигмастерин и кумарините бергаптен, умбелипренин, скополетин. Етеричното масло се състои главно от 80 - 90% анетол, дианетол, изоанетол (метилхавинал) анизкетон, анизалдехид и анизова киселина. Надземната част съдържа до 1,5% етерично масло, витамин С (до 140 мг%), витамин Р, рутин (120 мг%), кверцетин, изорамнетин, кемферол.
Начин на приложение на анасона:
Половин до една чаена лъжичка счукани плодчета анасон се запарват с една чаша вряща вода за петнадесет минути, след прецеждане това се изпива в продължение на един ден.
При колики и кашлица - по една чаена лъжичка се запарва в половин чаша вряща вода и се пие по една лъжичка през два часа.
Описание на анасона:
Анасонът е едногодишно тревисто растение. Стеблото му е 10 - 50 (75) см високо, кръгло, фино набраздено, в горната част разклонено. Приосновните листа на анасона са на дръжки, прости яйцевидни или бъбрековидни, назъбени или нарязани; средните стеблови листа са нечифтоперести с 3-5 яйцевидни или обратно яйцевидни дялове, горните - с къси дръжки или приседнали, 2-3 пъти перести, с линейно ланцетни дялове. Цветовете на анасона са подредени в сложни сенници с 5-7 главни лъча. Венчелистчетата са 5, бели, отдолу късовлакнести, четинести. Плодът е яйцевиден до яйцевидно продълговат, сивокафяв или зеленикав, прилегнало късовлакнест, с 10 по-светли, прави ребра, неразпадлив. Анасонът цъфти от юни до август.
Разпространение на анасона:
Анасонът е отглеждан като етеричномаслена билка, предимно в Югоизточна България. Културен вид. Произходът на анасона не е изяснен, смята се, че идва от Централна или Югозападна Азия.
Дроги на анасона:
От билката анасон се добиват плодове (Fructus Anisi), масло (Oleum Anisi).
Нежелани ефекти на анасона
Дрогата на анасона може да предизвика фотодерматит и контактен дерматит.
Съчетание с други билки
кориандър, кимион, ким, розмарин и майорана