bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билкови тинктури, билкови капки - всичко, което трябва да знаете

Какво е билкова тинктура?

Доста често се сблъскваме с думи, чието значение знаем, но не сме напълно сигурни дали е правилното определение. Е, тинктурите са една от тези думи и макар да изглежда термин, който е по-рядко срещан в нашия речник днес, той все още остава като очарователен елемент от билковата медицина.

 • Тройчатка Тинктура, Bioherba, 100 мл.

  Тройчатка Тинктура, Bioherba, 100 мл.

  Цена: 16,73 лв.

 • Демир Бозан тинктура за нерви цена и мнения - Оригинал, Bioherba, 100 мл
 • Тинктурите са концентрирани течни билкови екстракти, направени чрез накисване на кора, плодове, листа (сушени или пресни) или корени от едно или повече растения в алкохол или оцет.

  Изследванията сочат, че някои растения имат лечебни свойства и ползи за здравето. Алкохолът или оцетът извличат полезните активни съставки от растителните части, като ги концентрират като течност.Билкова тинктура, капки

  Тинктурите съществуват от хилядолетия и са ключов компонент на традиционната билкова медицина.

  Невероятната история на откритието на билковите тинктури

  Тинктурите датират още от времето на дестилирания алкохол. Древните египтяни накисвали билки в алкохол, за да създават тинктури и настойки, направени с по-ниско съдържание на алкохол. През 1025 г. е публикуван The Al-Qanoon fi al Tibb (Канонът на медицината), който обяснява много медицински теми, включително билкови тинктури. Това е основата за преподаването на медицина на Запад от 12-17 век, правейки тези открития за медицинските употреби на дестилиран алкохол, вкоренени в западната медицина. 

  Дестилацията не е била широко известна в Европа до 1400 г. и е станала широко разпространена едва към 1500 г., въпреки че ирландците и шотландците са възприели дестилерията много по-рано от останалата част от Европа. 

  До „викторианската“ епоха, в англоцентричните култури, тинктурите са често срещани. Laudanum е тинктура, използвана без рецепта в САЩ до 1970 г., обикновено при малки деца. Тинктурата на Warberg е обичайно лекарство, използвано за лечение на треска, включително маларийна треска, и се използва за лечение на настинки до 80-те години на миналия век. До 20-те години на миналия век, тинктури от канабис индика се продават във почти всяка аптека. Всички еликсири и други лекарства, които често се рекламират, са или стимулиращи напитки, или тинктури. Едва когато фармакологията се насочила към хапчетата, употребата на тинктури значително намалява.

  Сега тинктурите отново набират популярност, тъй като все повече хора се обръщат билковата медицина и традиционните начини за приготвянето й. Ще видите голямо разнообразие от тинктури и билкови екстракти в местните билкови аптеки и големите магазини за здравословни храни. 

 • Жълт Кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Жълт Кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена: 4,36 лв.

 • Бял трън Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Бял трън Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена: 5,84 лв.

 • Ползи от приема на билкови капки

  Тинктурите са чудесен вариант за тези, които водят натоварен начин на живот и нямат време да приготвят билкови чайове всеки ден. Удобни са и за пътуване, както и за носене в дамска чанта, за да можете да прилагате вашите билки, където и да сте. Тинктурите са концентрирани, така че дозите са малки и могат да се разреждат във вода, за да се скрие вкусът. Веднъж направени, те не изискват подготовка и стига да се държат далеч от пряка слънчева светлина, тинктурите издържат невероятно дълго време. И още нещо, не по-малко важно - тинктурите са на достъпна цена, така че всеки да се възползва от полезните им качества. 

  Билкови капки употребаДостъпността на билкови лекарства като тинктури вероятно е основна причина, поради която приблизително 80 процента от световното население разчита на този начин на лечение на определени здравословни състояния.

  Ето някои често срещани растения, използвани за тинктури, които според научните изследвания могат да бъдат от полза за вашето здраве:

  Бъз (плод)

  Бъзът съдържа мощен антиоксидант, наречен антоцианин, който може да намали възпалението в тялото. Има имуномодулиращо действие. Възможно е тинктурата от бъз да има противовъзпалителен ефект върху тялото.

  Лайка (цвят)

  Проучване предполага, че лайката е растение, което е ефективно при лечение на тревожност, заздравяване на рани и намаляване на възпалението.

  Прополис 

  Прополисът има антибиотични, противогъбични и антивирусни свойства, когато се използва върху кожата, а и през устата под формата на капки.

  Чесън (скилидки, корен)

  Анализи на няколко малки и ограничени научни изследвания показват, че чесънът е ефективен за постигане на понижаване стойностите на общия холестерол и LDL (лошия) холестерол, но когато се използва повече от 2 месеца. Учените също сега изучават потенциалната употреба на чесъна при лечение на рак.

  Джинджифил (корен)

  Изследванията показват, че джинджифилът може да намали гаденето при бременни жени, а някои доклади твърдят, че е добро средство за профилактика на прилошаване при пътуване.

  Гинко (листа)

  Гинко се използва традиционно за лечение на редица състояния от астма до шум в ушите. Наскоро учени проучиха потенциалната му употреба за подобряване на паметта, предотвратяване на деменция и засилване на мозъчната функция. Проучванията показват, че гинко съдържа химикали, за които е известно, че стимулират функционирането на мозъчните клетки. 

  Женшен (корен)

  Изследванията сочат, че женшенът може да има благоприятно въздействие върху психиката и имунитета. Освен това, предполага, че женшенът може да помогне на хората с диабет.

  Бял трън (плод)

  Изследванията показват, че белият трън може да лекува заболявания на черния дроб.

  Жълт кантарион (цвят, лист)

  Преглед на проучвания върху жълтия кантарион показва, че той може да облекчи симптомите на депресия.

  Куркума (корен)

  Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изглежда, че куркуминът намалява болката в коляното при хора с остеоартрит, така че е възможно тинктурите от куркума да имат подобен противовъзпалителен ефект.

  Валериана (корен)

  Малък, ограничен преглед на проучвания предполага, че коренът на валериана може да подобри качеството на съня. Нещо повече, валерианът може да ви помогне да се отпуснете, с което е една добра естествена алтернатива на седативните лекарствени средства за хора, които изпитват тревожност.

  В билковите магазини и аптеки, можете да откриете и билкови тинктури за различни здравословни проблеми: за отслабване, за нерви, за простата, за бъбреци и др. те представляват специално разработени комбинации от билки, които са доказано ефекти за съществуващия проблем. 

 • Валериана Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Валериана Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена: 2,23 лв.

 • Направете своя собствена тинктура

  Искате ли да направите своя собствена вкусна здравословна тинктура? Ето малък набор от указания, които да следвате.

  Стъпка 1 Решете кои билки ще използвате за вашата билкова тинктура. Можете да използвате една билка или смес от няколко, в зависимост от това какви лечебни свойства искате да има вашата тинктура. Ако имате здравословни проблеми, уверете се, че билките, които избирате, са безопасни за употреба. Ако билките ви са пресни, нарежете ги на ситно.

  Стъпка 2 Изсипете вашите билки в буркана. Можете да сложете колкото желаете билки, но най-добре е да напълните буркана си до 1/3 с билки по ваш избор.

  Стъпка 3 Изсипете алкохола* (40-70 градусов) върху билките, като ги покриете напълно с него, след което продължете да наливате, докато алкохолът достигне 2.5 см над билките.

  Стъпка 4 Покрийте буркана с херметичен капак. Разклатете вашата тинктура и я етикетирайте с наименованията на използваните билки, вида на използвания алкохол и датата на производство.

  Стъпка 5 Поставете буркана на топло място, далеч от пряка слънчева светлина. Оставете тинктурата да кисне 4-6 седмици, като я разклащате всеки ден, за да помогнете за отварянето на клетъчната стена и освобождаването на лечебните свойства на билките.

  Стъпка 6 След 4-6 седмици прецедете билките от алкохола. Можете да прехвърлите вашата тинктура в стъклени бутилки с капкомер, ако имате такива. Уверете се, че са правилно етикетирани с всички съставки!

  Можете да съхранявате вашите бикови капки в продължение на години, ако се бутилира и съхранява на хладно и тъмно място.

  *Не обичате алкохола? Няма проблем. Заменете алкохола във вашата тинктура с бял или ябълков оцет.

  Употреба на вашата тинктура

  Дозировката зависи от това какъв вид билки сте използвали, но правилната обща дозировка за начало е 1/4 чаена лъжичка 2-3 пъти дневно. Ако вкусът е твърде силен, можете да разредите дозата в една чаша вода или чай.

  Обърнете внимание на тялото си и на разликите, които усещате. Ако не получавате резултатите, от които се нуждаете или желаете, тогава може да се наложи да увеличите дозата си или да промените формулата си. Запишете вашите рецепти и дозировки, както и всички въздействия, които може да имат върху вас, така че можете да започнете да създавате формули, които са уникални за вас и нуждите на вашето семейство.

  Приготвянето на ваша собствена тинктура изисква познаване на това какви билки искате да използвате и най-важното БЕЗОПАСНОСТ. Преди да консумирате каквато и да е домашна тинктура, трябва да се консултирате с надежден източник, като билкар или професионалист по билкова медицина, за да се уверите, че тинктурата, която сте направили, е безопасна за консумация. Освен това, някои билки взаимодействат с обичайните лекарства, отпускани с рецепта, така че е от изключителна важност да се консултирате с вашия медицински специалист, дали вашата тинктура няма да реагира с лекарствата, които приемате в момента.

  Продукти свързани със статията

  1. Демир Бозан тинктура за нерви цена и мнения - Оригинал, Bioherba, 100 мл
  2. Ехинацея, Прополис и Бъзов плод Тинктура, Bioherba, 50 мл
  3. Лайка Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Лайка Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 4,44 лв.

  4. Куркума Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Куркума Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 5,84 лв.

  5. Бял трън Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Бял трън Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 5,84 лв.

  6. Валериана Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Валериана Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 2,23 лв.

  7. Жълт Кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Жълт Кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл

   Цена: 4,36 лв.