Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки, забрана?!

Билки, забрана?!
Ще изчезнат ли билките от пазара
ПОДПИШИ СЕ ТУК ОНЛАЙН ПРОТИВ ДИРЕКТИВАТА ЗА ЗАБРАНА НА БИЛКИТЕ!


билки забранаНа 18 март БТВ засне репортаж на живо от Билковата аптека в квартал Красно село, София относно неяснотите при въвеждането на европейската директива за промяна в статута на използване на лекарствените растения.
Репортаж на БТВ по темата с участието на д-р Динков, г-н Елмазов, експерти от МЗ в Билкова аптека Красно село обобщи, че билките не са лекарствени средства, поради което няма да бъдат засегнати. Остават открити въпросите, свързани с лечебните билкови продукти и добавки, както и тълкуването на текстовете от директивата, които посочват и лечебните растения в суров или сушен вид като един от обектите на директивата.


Стотици билкови препарати трябва да бъдат забранени за свободна продажба от 1 май 2011 г. според предписанията на евродиректива от 2004 г., писа Индипендънт. Традиционните медицински билки, които се използват в Европа от десетилетия, трябва да са придружени с лиценз, за да се разпространяват в търговската мрежа.
Според традиционните медици сумата от 95 000 евро или 140 000 евро за лицензиране на билка е по силите само за голяма фармацевтична компания. Според изданието влизането в сила на директивата ще спре достъпа на хиляди пациенти на традиционната медицина до билките им. В Европейския съюз до момента има 200 лицензирани продукта от 27 растения и билкарите предупреждават, че от май 2011 г. пациентите ще бъдат принудени да си търсят лекарствата по интернет или незаконно, което крие по-големи рискове. Проблемът е, че не можете да лицензирате растение, което вирее в градината ви, тъй като е невъзможно то да подлежи на патент, заяви председателят на европейската билкова асоциация. Специалистите уточниха, че билките се консумират от клиентите не защото са болни, а за да се поддържат здрави.
Според директивата, приета през 2004 г. държавите членки трябва да съобразят законодателството си с нея до май следващата година, като условията и редът на позоваване се определят от парламентите на страните.

Директивата
Според предписанията от 2012 г. ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Добавките, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени от пазара. Обикновените билкови лекарства пък ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация.