bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Запек по време на бременност

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Запек по време на бременностЗапекът по време на бременност води до дискомфорт, не е здравословен нито за детето, нито за майката и обикновено човек не стига до него, ако следва разумен начин на хранене.

Преди да зачена децата си, бях вегетарианка и диетата ми се състоеше от кафяв ориз и салати, пълнозърнест хляб и минерална вода. През този период не стигах до подобен дискомфорт. Независимо дали сме вегетарианци, или се храним предимно с рибни продукти или месо, най-добре е да избягваме някои храни или да ги ядем в малки количества. Сиренето, прекалено многото яйца, белият хляб и други продукти от бяло брашно само биха увеличили вероятността от запичане. Червените меса, за храносмилането на които са нужни много дни, най-вероятно биха утежнили запека. За разлика от тях, зеленчуковите салати се храносмилат по-бързо. Повечето зеленчуци съдържат фибри, които подпомагат работата на червата, и затова би трябвало да се ядат всекидневно. Напрежението също е фактор, допринасящ за запека, и затова се препоръчват релаксиращи вани.

За всеки, който страда от тежък запек, бих препоръчала масаж на долната част на гърба с обикновена смес от етерични масла. Особено внихмание би трябвало да се обърне на зоните от двете страни на гръбнака, в областта на таза. Добре е да намерите човек, който да масажира редовно тази зона на тялото ви, но знайте, че може малко да ви боли. Това място е винаги деликатно на допир, ако червата не функционират правилно. Възможно е и сама да си правите масаж на това място в изправено положение, но там, където ви боли, масажирайте по-силно, съзнавайки, че малко дискомфорт за момента е за предпочитане пред продължителния дискомфорт от запека.