bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Успокоение на симптомите на жесток грип

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Успокоение на симптомите на жесток грипГрип причини и симптоми

„Истински нокаут" - имаше такава телевизионна програма. Днес бихме нарекли сполучливо така поредицата от грипове. Карала съм много тежки грипове, но последният вирус наистина ме повали на легло. Една сутрин, седмица преди представянето на новата ми книга, се събудих с болки и неразположение. Бързо разбрах, че едва ли съм сънувала кошмар, главата ме болеше, вратът ми беше схванат, просто имах симптомите на грип. След като не бях в състояние да повдигна главата си от възглавницата, въпреки че не изпитвах силна болка, си казах, че ако и махмурлукът представлява същото, едва ли бих си позволила въобще да пия. В 10 ч. сутринта имах среща, която смело спазих, но след това отмених всичко и се прибрах вкъщи.

Етерични масла при грип

През следващите 36 часа спах, пих минерална вода и втривах непрекъснато етерични масла в разни части на тялото си. Втривах лавандулово масло, което е подходящо за случая, по врата и в слепоочията си, за да постигна някакво облекчение на болката и схванатия врат, и най-после постигнах целта си.

Обикновено грипът е придружен от отпуснатост и болки в гръбнака и крайниците, но при този нещата стояха различно. Прасците така ме боляха, че ако бях участвала в маратон, едва ли болката щеше да е по-силна. Горната част на ръцете ме болеше така, сякаш бях вдигала тежести няколко часа. Но най-големият проблем беше чувството за пълно изтощение и не можех да не си мисля: „Струва ми се, че ще умра".

Лежах и си представих набора от етерични масла, с които разполагам. Питах се кое масло би било най-добро за състоянието ми. Грипът се причинява от вирус и е азбучна истина, че вирусите трябва да бъдат унищожени от отбранителната система на тялото. Знаех, че някои етерични масла могат да помогнат в битката на тялото. Знаех също, че болката в прасците и ръцете се дължи на вирус, затова реших да използвам разредено масло ravansara.

Ravansага е масло, свързано с дафиновия лист, и едва доловимо  наподобява на уханието му. Расте в Мадагаскар и Австралия. То е едно от маслата, използвани от френските лекари при лечението на вирусни инфекции с аромати, особено при инфекции на дихателните пътища. Поставих 2 мл. гаvansaга в бутилчица от 100 мл., пълна с масло от камелия, и започнах обилно да втривам в проблемните зони - крак  ръце и врат.

На следващата сутрин се почувствувах достатъчно добре, за да изпълнявам редовните си задачи, и с облекчение си представих, че бих се справила със седмицата, която ме чака - предстоеше ми интервю в един вестник, както и три радиоинтервюта. Имах запланувана среща, на която трябваше да давам автографи. През деня разговарях с една учителка по ароматерапия и между другото споменах, че се боря с грип. Тя ме попита дали съм използвала масло от чаено дърво на ходилата си и ми препоръча да го използвам за целта чисто и директно.

Етеричните масла са толкова разнообразни, че винаги има какво да се научи и разбере. Аз лично съм винаги готова да експериментирам нещо ново. През следващите няколко дни периодично свалях късите  чорапки, за да намажа ходилата си с чисто масло от чаено дърво. Още веднъж ароматерапията ми дойде на помощ - като използвах разумно маслата от лавандула, гаvansага и чаено дърво, само след няколко дни се върнах отново на работа. Трябва да призная обаче, че ми беше  необходимо значително по-дълго време, за да възвърна умствените си  сили. „Вкъщи свети, но няма никой" определено се отнасяше за мен тази седмица, но независимо от това поне успях да проведа срещите свързани с излизането на новата ми книга.