bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стрес и намаляването му чрез билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Стрес и намаляването му чрез билкиПричини за стрес

Хаосът в живота непрекъснато се увеличава в редица страни. Въпреки че някои нива на стреса са благотворни и водят до по-добри резултати, прекаленият стрес опустошава и влошава здравето. Ако полагаме зсекидневно грижи спрямо стреса, както се грижим за всекидневната си хигиена, няма да му позволим да се превърне в неприемливо бреме за нашето тяло и ум.

Всеки, който има кола, знае, че трябва да проверява маслото на двигателя през даден интервал от време и че е необходимо колата му да минава редовно на сервиз. Нима ние, хората, сме по-малко важни от колите?

Много често в този материален свят попадаме на работа във фирми, които са структурирали работните си методи въз основа на икономически разходи и печалби. Подобно на тези фирми ние би трябвало да разгледаме какви са и човешките загуби и печалби.

Разбира се, че имаме ангажименти за изпълнение, но имаме ангажименти и към себе си. Не сме машини, трябва да се грижим и за телата си не само за да функционират добре, но и за да можем да оценим чудото на живота и източника на живота.

Стресът е голям проблем на съвременния свят, в който имаме отговорности и задължения. Той може да се натрупа в нашите тела до такава степен, че да започнем да страдаме от дискомфорт. Човешкото тяло изкрещява в един момент: „Стига!" и тогава всичките ангажименти и отговорности трябва да се поемат от някой друг.

Аз съм непрекъснато под голям стрес - сама движа бизнеса си, пиша книги, пътувам по света, чета лекции и се грижа за трите си деца. Тайната да издържиш на всичко това е, да можеш да се отпуснеш в гореща вана, в която аз лично прибавям от любимите си етерични масла. Използвам в максимална степен етеричните масла и в дома си. Дишането на природните аромати ме кара да се чувствам красива и спокойна. Забравям грижите, сполетели ме през деня. За мен етеричните масла са Божи дар. Те ни помагат отново да изпитваме красотата на живота. В моя живот е в сила философията на Скарлет 0'Хара: "И утре е ден!". Мисля, че ако едновременно се занимавам с много проблеми, не мога да се справя добре с нито един от тях. Това което винаги ме учудва, е, че без значение през какви травми съм преминала или колко съсипана умствено съм се чувствала, хората винаги са ми казвали, че изглеждам чудесно.