bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стимуланти на имунната система

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Стимуланти на имунната системаМасаж, питателна храна, любов, витамин С, цинк, положителни мисли, духовна отвореност, интроспективност и, разбира се, етерични масла - всички те стимулират имунната система.

Този списък в никакъв случай не е окончателен. Той може само да послужи за грубо нахвърляне на нещата, които отслабват или засилват имунната система.

Имунната система

Имунната система е невероятно сложна и деликатна. Тя е известна и под името лимфатична система. В-клетките се произвеждат в костния чозък (вътре в дългите кости на ръцете и краката), а Т-клетките се произвеждат в тимусната жлеза (разположена под гръдната кост). Тези производствени центрове са известни под името първични центрове. Други важни места на тялото (сливици, лимфни възли в ямката под ръката, далака и т.н.) са известни като вторични центрове. Т-клетките се делят на Т-убийци, Т-помагачи и Т-стопери и трябва да се сработват. Лимфоцитите, произвеждани в костния мозък, са отговорни за производството на антитела към нахлуващите антигени. Може би никога няма напълно да разберем имунната система, но аз знам, че можем да си сътрудничим с нея, за да се предпазваме и да останем здрави и силни. Фразата „допълваща медицина" бе измислена, за да изрази пренебрежителност към нежните терапии като ароматерапията. Тя е допълваща към традиционната медицина. Аз не одобрявам алопатичните лекарства и предпочитам да си мисля, че под понятието „допълваща медицина" (включващо нежните терапии) се разбират алтернативни средства в услуга на най-невероятната система в медицината - тази, която протича в нас всеки ден.

След като някъде четох как простуда убила човек, болен от СПИН, се сетих за 1975 година, когато синът ми беше много тежко болен. Той беше на една годинка, алергичен към млечните продукти, имаше лоша екзема и трябваше да премине през редица болнични тестове, докато накрая се оказа, че формулата на соевото мляко е подходяща за него и той започна да наддава. След петседмичен престой в болница го заведох в една група за майки с малки деца, защото си мислех, че има нужда от умствен стимул, който да дойде от компанията на негови връстници. По това време не разбирах много от имунна система, нито пък си давах сметка колко изтощена беше неговата.

Едно от другите дечица в групата беше непрекъснато със сополи, но иначе беше сладко. За кратко време след тази среща синът ми още повече се разболя. Вместо да развие настинка, както би трябвало да се очаква, той разви херпес симплекс с изприщвания по устата и в едно от очите.

Отслабналата му имунна система направо се предаде. Беше отново приет в болница. Там ми казаха (тъй като беше вирусна инфекция), че няма лекарство, което да може да му помогне, и той ще трябва да се бори сам. Тогава се самоназначих като медицинска сестра в интензивното  отделение и две седмици бях неотлъчно край него, заедно с малката си колекция от етерични масла. От устата му непрекъснато излизаше гной и той трябваше да си поставя лицето върху салфетка, която се сменяше на всеки час. Аз избърсвах вътрешната част на устата му с разтвор от лавандулово масло. Когато температурата му се покачваше много, използвах компреси с евкалиптово масло върху ходилата, за да я свали. Постоянно поддържах ароматизиран въздуха на стаичката му. Пречиствах го с билкови етерични масла. Само след седмица най - лошата част от кризата премина и синът ми отново можеше да пие от бутилка, вместо да го хранят през назално-стомашна тръба.

Лавандуловата вода бе изчистила, дезинфектирала и излекувала херпесните изприщвания по устата - евкалиптът понижаваше температурата и тялото му можеше да се презарежда, така че след две седмици си го върнах у дома.

Когато се връщам в мислите си назад, се питам, как една обикновена болест като простуден вирус (вирусът Негреs Simplex) едва не отне живота на сина ми. Ситуацията ме кара да направя съпоставка между неговото състояние и това на човека, болен от СПИН. Не казвам, че смятам ароматерапията за лекарство при СПИН (въпреки че може и така да е). Това, което искам да изтъкна, описвайки състоянието, през което премина моят син е че той трябваше сам да си възвърне силите.

Лавандуловото масло и евкалиптът му помогнаха да оцелее. За разлика от антибиотиците (дори и да имат някакво въздействие върху вирусите), етеричните масла се борят директно със самия вирус или с бактериалната инфекция, окуражават възстановителните сили на организма и в никакъв случай не излагат на риск имунната система. Ароматерапията играе и друга роля за стабилността на имунната система - премахва всекидневния стрес и негативизма, който я отслаб­ва. Ако носим тежки куфари, няма да ни е лесно да изкачим хълма, но ако ги оставим, катеренето нагоре е много по-лесно. Сваляйки от себе си тежкия товар, ние улесняваме нашата имунна система да ни защитава. Това наподобява събирането на парчетата от счупена кост, за да може обновената система на тялото да произведе клетките, необходими да излекуват срива. Природата лекува отвътре, а ние (в случая лекарят можем да подпомогнем този процес, след като се уверим, че парченцата от костта са правилно подредени. Няма лекар, излекувал счупена кост, той само намества. По същия начин не вярвам някога да намерим лекарство за СПИН, множествена склероза или обикновена настинка.

Здравият разум играе важна роля в поддържането на имунната ни система, защото наша отговорност е да се пазим и да улесняваме целебните сили на тялото си. Когато сме болни, трябва да вземаме за известно време витамин С. Трябва да избягваме нездравословни храни като хамбургери, чипс, кола, храни, съдържащи бяло брашно, и др. Храните, пълни с оцветители и консерванти, както и силно запържените, може и да не навреждат особено на здравия човек, но със сигурност няма да помогнат на болния да се подобри. Нагряването на олиото за пържене (с изключение на зехтина) променя молекулярната структура на основните мастни киселини и им позволява да оксидират. Тези молекули са известни като „свободни радикали" и увреждат повърхността на клетките на организма, т.е. причиняват отслабване на имунната система. Други безспорно вредни вещества са цигарите, наркотиците, алкохолът и кафето. Противозачатъчните таблетки също отслабват имунната система и се надявам, че дъщерите ми няма никога да ги ползват. Има и други начини да се избегне бременност и да се запази доброто здраве.

Как да засилим имунната система

Най-добре е да правим нещо, за да засилим имунната система. При първите симптоми на инфекция в гърлото (гърлото е първата защитна линия) правете гаргара с чаено дърво или бергамот, разтворени в чиста вода. Гаргарата е нещо разумно и е хубаво да се прави след контакт с микроби - т.е., след като сме били сред тълпа от хора (пътуване със самолет, влак, метро, пребиваване дълго време в болнични чакални и т.н.).

Хората често се събуждат сутрин с болно гърло. Това е така, защото докато са спали, е имало битка между защитната система на тялото и „свитата" от бактерии и вируси, проникнали в гърлото през деня. Преди да си легнете вечер, правете гаргара с чаено дърво или някое от другите препоръчани за целта етерични масла. Те ще унищожат много от бактериите, които пълзят отзад в гърлото, и с това ще помогнете на тялото си да подкрепи лимфните жлези в битката им с инфекцията.

Втриването на разредени етерични масла във вратните жлези в началото на всяко заболяване, било то грип, простуда или нещо, криещо по-голяма опасност, ще пресече болестта и ще подпомогне имунната система в борбата й. Човек би трябвало да се погрижи за здравословните си проблеми още в самото им начало, преди да са се превърнали в тежки проблеми и да е отишъл при лекаря да търси лекарство за тях. Лесно приемаме, че здравето ни напоследък е влошено, но си казваме: „Ще се справя с проблемите!", и така - години наред. Както някои постоянно си носят вагиналните гъбички. Често само констатираме: „настинка след настинка ме поваля"; „моят син е отново със сополи". Защо да си затваряме очите, когато нещо не е наред? Може би някоя храна предизвика алергична реакция или тялото ни не разполага със защитни сили, за да се пребори с нахлуващите микроорганизми.

Не трябва да забравяме колко важна роля играе кожата ни за нашето здраве. Нашата кожа е жив организъм, най-големият от нашето тяло - нейната роля е не само да ни предпазва от дъжда. Като вземаме редовно ароматерапевтични вани, многократно излагаме кожата си на въздействието на етеричните масла - това въздействие ще се окаже не само благоприятно, но и ще ни помогне да заздравим имунната си система. Грижите за кожата, масажът, почистването на кожата са все начини, чрез които ароматерапията ще ни помага да се предпазваме от болестта. Ние носим и трябва да носим отговорност за собственото си здраве, а майките - и за това на децата си. Господари сме на собствената си съдба. Ароматерапията и имунната система са само част от общата картина на превантивната медицина.