bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Следродилен период и използване на етерични масла

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

След родилен период и използване на етерични маслаЕтерични масла и след раждане

Разбира се, използвала съм етеричните масла и след раждането на децата ми. За късмет не ми се е случвало да настъпи някаква инфекция след раждане. Изненадах се, когато неотдавна прочетох статия в списание, посветено на отглеждането на малки деца, в която се съобщаваше за епидемия от родилна треска в една английска болница - няколко родилки бяха развили висока температура вследствие инфекция от стрептококи. Причината за инфекцията бе проследена и бяха стигнали до една чистачка, която страдала от хронична инфекция на вагината и по съвсем глупав начин беше заредила въздуха с инфекцията си. На всички инфектирани жени бяха давали антибиотици и предполагам, че вече са се справили с проблема. Но ако само един човек от персонала може да докара толкова много щети и главоболия, няма съмнение, че който и да е (посетител, сестра, лекар или консултант) може да предизвика подобен проблем поради тъжния факт, че се случва персоналът да отиде на работа, когато е в недобро здраве или не достига.

Колко посетители биха се подложили на медицински преглед всеки път, когато посещават някого в болница?!

Атмосферата като цяло и въздухът наоколо никога не са стерилни. Майките и бебетата са изложени на риск и е необходимо да се предпазят. Наистина се налага да настояваме да започне всекидневна употреба на етеричните масла в родилните отделения! Това може лесно да се постигне, ако на майките се предпише да взимат седящи вани с етерични масла, което ще предпази заразяването на атмосферата край тях с вируси и бактерии. Някои английски родилни домове вече поощряват родилките да правят вани с етерични масла. Тяхното благотворно въздействие е всепризнато от акушерките и сестрите, които работят с родилки.

Друга защитна мярка, която трябва да бъде наложена, е лекарите, акушерките и останалият персонал, който е в директен контакт с новородените и особено с преждевременно родените и по-податливи на инфекции бебета, да правят гаргара с антисептични етерични масла като лимон, бергамот и чаено дърво - гърлото обикновено първо се засяга от инфекция.

Бани с етерчини масла след раждане

При раждането на децата ми, след миговете на опознаване и кърмене, реших да се погрижа и за себе се. Започнах да правя седящи бани с кипарисово и лавандулово масло. Кипарисът е астрингентен и кара възпалените кръвоносни съдове да се стягат. Лавандуловото масло е силно лечебно и нежно стимулира израстването на нова кожа, като в същото време предпазва възпалената зона от инфекции, разнасяни по въздушен път. Един нов пластмасов леген се оказва идеален за седящи бани. Ако сте с моите размери, т.е., малки, такъв леген за пране ще е съвсем подходящо приспособление. По-едри дами може да използват бебешко корито или най-обикновена вана с 2-3 инча вода. Докато ми махнат конците, обичах да правя седяща вана след всяко ходене до тоалетната, тъй като кожата на перинеума се лекува по-бързо, когато е изложена на редовни бани с етерични масла. По този начин конците (ако е имало нужда от тях) могат да изчезнат или да бъдат свалени от акушерка няколко дни по-рано от нормалното.