bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Проблеми при пътуването с кола

Извадка от книгата на Маги Тисеран -"Ароматерапия"               

problemi-s-kola.jpg

Когато децата ми бяха по-малки и имаха проблеми при пътуване с кола, се стараех да правя всичко възможно, за да ги отуча от това - миризмата на повръщано ме влудява. Най-голямата ми дъщеря често се оплакваше, че не й е добре, когато пътуваме с кола по магистралата. Ако е яла, давах й да помирише етерично масло от мента - тя е известна със свойството си да успокоява стомаха. Нервното напрежение също причинява проблеми при пътуване и може би мирисът на лавандула е още по-благотворен, защото успокоява. Най-лесният начин да се използват тези масла (без страх от разливане) е да се постави една капка от ментата или от лавандулата върху тоалетна кърпичка и да се вдишват парите. Само веднъж ми се наложи да порче кекс с крем, докато бяхме спрели на една бензиностанция. Ако едно дете (а може да се случи и с възрастен) е склонно да не се чувствува добре при пътуване с кола, ще трябва добре да се премисли с какво да се храни преди и по време на пътуването.

Най-лесният начин за вдишване на успокояващи пари от лавандулово и ментово етерично масло е, като се капнат върху тоалетна кърпичка. Напръскана с тези масла салфетка може да се постави предварително в малка найлонова торбичка (с размерите на сандвич) и да се остави в отделението на колата за ръкавици. Когато дотрябва, само открийте малка дупка от найлоновата торбичка и вдишвайте. 

Умора при пътуване 

umora-ot-pytuvane.jpgВъзрастните често изпитват затруднения със заспиването по време на дълго пътуване, дори когато са напълно изтощени. Но те поне могат да си го обяснят и се захващат да четат книга, гледат филм или започват разговор с приятел измежду пътниците. Но с бебетата или малките деца това не се получава. Те не могат да си обяснят логично нещата и тяхното неразположение и гняв се проявява в плач и крещене. Веднъж, докато пътувах до Сан Франциско със самолет, трябваше да се справя с нервното състояние на дете, което не можеше да заспи. Малкото момиченце беше на около година и много умничко. През първите четири часа то пълзеше наоколо и си играеше щастливо, докато в един момент се умори от играта и започна да хленчи ядно. Това хленчене премина в по-високи крясъци, докато майка му не му даде доза фенерген подходящо успокоително за малки деца). Фенергенът не помогна на детето да заспи, а го превъзбуди за около час. После отново започнаха писъците. Ако ви се е случвало да сте в самолет и някое дете да плаче непрекъснато, знаете за какво става въпрос. Не е възможно да излезете да се поразходите. Няма къде да се скриете от писъците, а да заспите е абсурд. Аз съм доста търпелива, но в един момент повече не можех да издържам и да слушам отчаяния плач. Предложих да подържа детето, за да може майката да си отдъхне. Преди това натрих с лавандулово масло врата си от двете страни. Докато се разхождах нагоре-надолу по пътеката с красивото момиченце в обятията си, си спомних моите деца като бебета и колко невероятно хубави бяха. Не минаха и пет минути и за голяма изненада на родителите му бебето се успокои. Успях да го сложа в подвижното му легълце. Момиченцето продължи да спи спокойно до момента, в който стюардесата не го събуди - вече бяхме наближили летището на Сан Франциско.

Умствена умора 

umstvena-umora.jpgНяколко вида етерични масла стимулират ума, но за мен по-добро от босилека няма. Една-две капки босилек върху източник на топлина (например купа с гореща вода или специално предназначен съд за етерични масла) се равнява на разходка край морския бряг. Не само че се чувствам умствено бодра, но и напълно освежена. Бих препоръчала на работещите умствен труд да държат в бюрото си бутилчица с босилек, която да използват към средата на следобеда, когато 17 ч. им се струва безкрайно далеч или работата налага да се работи извънредно, а умът изглежда негоден да се справи.

Когато чета за уморени от работа лекари, които се опитват да не заспят, често си мисля: „само ако можеха да смръкнат веднъж от босилека, мозъчните им клетки биха се възбудили като от кафе, без това да оказва някакво напрежение върху бъбреците".

Други етерични масла, стимулиращи и идеални за ситуации, при които умората става проблем, било то на работното място, вкъщи, или в колата са: розмарин, палисандрово дърво, лимонена трева и цитрусовите масла - лимон, портокал, бергамот и грейпфрут.

Етеричното масло на босилека съвсем случайно ми помогна един ден. Бях взела най-малкото си дете и реших да шофирам до Париж, за да прибера сестра му, която бях оставила при приятели. Пристигнахме в Кале на свечеряване и решихме да прекараме нощта там, тъй като вече бяхме изморени. Запазих стая в приличен хотел, с изглед към тих площад, без да предположа, че тихият площад ще се превърне в шумен панаир точно в момента, когато се гласяхме да си легнем сравнително рано. Силната музика и крясъците на превъзбудените клиенти продължиха до 2 ч. сутринта, когато най-после можах да заспя. Но сънят ми отново бе прекъснат от боклукчиите пристигнали преди зазоряване, които вдигаха толкова много шум, че се отказах да спя повече. Реших да взема вана с розмарин, както когато исках да се поободря, но след като разбрах, че съм забравила шишенцето си розмарин, реших да взема ваната с масло от босилек.

Босилекът трябва да се използва внимателно, тъй като съставката която помага за стимулирането на ума, може да раздразни кожата. Използвах само две капки на пълна с вода вана и разбърках добре. Влязох във ваната, чувствайки се смазана, убедена, че едва ли ще се измъкна жива и здрава от Кале, да не говорим, че ми предстоеше да карам по околовръстното и да намеря пътя до едно малко и отдалечено градче в околностите на Париж. Но половин час по-късно излязох от ваната с чувството, че мога да се състезавам за „Формула 1" на пистата в Льо Ман.