bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пресичане на часовите пояси

Извадка от книгата на Маги Тисеран -"Ароматерапия"

(изоставане във времето при пътуване с реактивен самолет)

4asovi-poyasi.jpgТрите ми деца пристигнаха от двуседмичен престой в Мичиган напълно изтощени. Това беше първият им презокеански полет от бебешка възраст насам. С други думи, те не бяха свикнали на такива продължителни полети. При пристигането им у дома в 10 часа сутринта след 11 - часово пътуване всяко от тях хапна по една купичка с мюсли и си легна. Не бях сигурна дали ще ги събудя късно през деня, или ще ги оставя да спят с напразната надежда това да продължи поне 24 часа. За мое съжаление те се наспаха след 14 часа, което означаваше, че към полунощ се бяха събудили напълно и останаха будни до 6.30 ч. на следващата сутрин. Не исках този стереотип на спане да продължи да се налага дълго, затова ги събудих към обед.

Те бяха, меко казано, много изморени. Всяко едно от тях взе вана с розмариново масло и масло от здравец и жизнеността им се повиши.

През следващите няколко часа имаха вид на хора в депресивно или летаргично състояние. Тогава реших да си направя експеримент. Изпратих едното си дете да си легне за малко (като за следобеден сън). За проба разтворих за едната ми дъщеря малко розово масло и го втрих по врата, ръцете и китките й. На третото ми дете (което всъщност беше най-кисело от трите) поднесох да помирише няколко етерични масла. Смесих капки от жасминово, лимоново и бергамотово масло върху салфетка и я поднесох под носа му. Разбира се, то протестираше, крещеше, че това е ужасно, но реакцията му малко след това беше коренно противоположна - след 2 минути започна да се смее и да повтаря: „сега се чувствам по-добре". От време на време леко потреперваше, като че ли му беше студено, и описваше усещанията си като леки вълнички, преминаващи през мускулите му. На мен ми се струваше, че тялото му се отърсва от стреса и напрежението, които повечето от пътуващите със самолет изпитват. Стереотипът му по отношение на съня се върна до предишното нормално състояние по-бързо, отколкото при сестрите му. На тях им беше необходим масаж нощем, за да могат да заспят.

4asovi-poyasi-2.jpgАз имам свой начин за справяне с изоставането в часовото време при пътуване със самолет - просто не допускам то да ме завладее. Когато се завръщам със самолет от западния бряг на Америка, се опитвам да хвана полет, който пристига в Обединеното кралство към 9-10 часа сутринта. Това означава, че след като се прибера вкъщи с колата, към 1 часа следобед вече съм си легнала да спя. Предварително навивам будилника си да звъни към 18 часа привечер. Понякога е трудно, но към 18 часа вечерта си налагам да стана от леглото. Без да се бавя, взимам вана с няколко капки масло от розмарин и здравец. После отивам до супермаркета, за да презаредя запасите си от храна. Хапвам нещо леко в ресторант. Към 10 ч. вечерта си лягам, за да съм сигурна, че ще заспя дълбоко, изключвам телефона и поставям върху салфетка етерично масло от мащерка. Мога също така да поставя няколко капки мащерка върху керамична горелка. На следващата сутрин към 9 ч. се събуждам, вземам отново вана с розмарин или лимонена трева и си казвам, че ще бъде един нормален ден. И започвам един напълно нормален ден (въпреки че не съм в състояние да се справя с нещо, което изисква гъвкавост на ума). Продължавам всяка сутрин да взимам вана с розмарин и вечер да си лягам в 10 ч. Така постигам много бързо преустройване на ритмите и мога със сигурност да кажа, че при дълги презокеански пътувания не страдам от изоставанията в часовото време на връщане.

 

 

 

 

                                 

Продукти свързани със статията

  1. МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл