Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пигментация на кожата

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Пигментация на кожата

Преди няколко години най-малката ми дъщеря се завърна след двуседмична ваканция с баща си в Испания. Когато я посрещнах, състоянието на кожата й наистина ме притесни. Нормално загорялото й лице беше на големи бели петна, а по брадичката, ръцете и гърба имаше комбинация от червена кожа, пъпки и мъртва набръчкана кожа. Там, където е имало пъпки и те са се слели, кожата се беше обелила, оставяйки зони на пигментация, по-големи от 2 инча в диаметър. 

Дъщеря ми се чувстваше ужасно не само защото я болеше, а защото беше като обезобразена (въпреки че бяха поразени само повърхностните слоеве на кожата). Тя се страхуваше, че това ще е завинаги. Дали реакцията на кожата беше алергия към слънцето или към даден крем, никога няма да разбера, но не е възможно да се върнеш назад във времето и да промениш събитията. Моята цел беше дъщеря ми да се почувства по-добре. Докато се киснеше във ваната с лавандулово масло (в приятно топла вода), аз подготвях смес от етерични масла, които според мен щяха да й се отразят най-добре. За база избрах масло от камелия. То се абсорбира бързо от кожата и не оставя чувството, че си прекалено намазан. Това беше особено важно за нея - налагаше се да се маже по няколко пъти на ден. В маслото от камелия слагах и малко масло от семките на шипка - смятах, че то подмладява кожата. Бях го използвала редовно и знаех, че наистина е бързодействащ подмладител на кожата.

Етеричните масла, избрани от мен, бяха лавандула, ниаули, роза, чаено дърво и сандалово дърво. Лавандула, защото е най-доброто  лекарство срещу слънчеви изгаряния. То действа нежно и успокояващо при възпалена и възбудена кожа, помага също за възстановяване или за образуване на нова кожа. Чаеното дърво се добавя в качеството си на целителен агент в случаи на изгаряне и има бактеристатичен ефект. Сандаловото дърво е било използвано от векове за лекуването на суха кожа и й помага да задържи влагата - едно много важно съображение след слънчево изгаряне. Маслото от ниаули не само помага да се лекуват изгарянията, но е и антисептично. Някои от спукалите се мехури се бяха инфектирали и се нуждаехме от нещо, което щади кожата и все пак е достатъчно силно, за да се справи със заплахата от по-голяма инфекция в зоната на увредената кожа.

Избрах розовото масло частично заради успокояващите му, лечебни и антисептични качества, но също и заради аромата му, който тонизира и вдъхновява. Бях сигурна, че то ще помогне на дъщеря ми да смени това нещастно изражение на лицето си и ще я накара да се почувства по- добре и по-сигурна. Вярвах, че ще й помогне да разбере, че болката и загрозяването са само временни. Докато забърквах специалната смес,  дъщеря ми се отпускаше в леко топлата вана с лавандула. После след леко подсушаване прилагахме ароматерапията.

Дъщеря ми се ужасяваше при мисълта за първия учебен ден през месец септември, защото се страхуваше, че съучениците й ще я дразнят макар етапът на мехурите да беше преминал. Тя се чувствуваше далеч по-добре. Макар да й беше достатъчно неприятно да им обяснява на какво се дължи лошият й вид, тя се справи добре със ситуацията.

Аз продължих да нанасям специалната смес върху кожата й (като постепенно намалих честотата на всекидневните намазвания до едно на ден). Когато училището разпусна децата за есенна ваканция, кожата и беше излекувана, пигментация повече не се забелязваше и ужасът от лятната ваканция остана като отдавнашен спомен.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  2. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл
  3. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САНДАЛОВО ДЪРВО, 5мл , Santalum album , Биохерба