bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Обтриване с розово масло и жожоба

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Обтриване с розово масло и жожобаНека тялото ви да е в добра форма и да ухае божествено. Ще постигнете това, ако използвате терапевтичните качества на розовото масло. След къпане втривайте от маслото по кожата на лицето и тялото си, като обърнете особено внимание на тези части от него, които клонят към засушаване и изглеждат като старчески. Казват, че възрастта на една жена може да се познае по вида на лактите й, защото по тази анатомична част има съвсем малко телесни тлъстини около костта. Следователно тя лесно става суха и набръчкана, но с помощта на жожоба и розово масло, втривани дълбоко в тази зона според мен бихте могли да свалите няколко години. 

 Масло от жожоба

Масло от жожобаМаслото от жожоба е използвано от американските индианци при редица кожни оплаквания, а също и при лекуването и на суха, и на мазна кожа. Те са използвали маслото от жожоба и за косите си. То е било една от ценните стоки. Американските индианци не са имали този избор на стоки, който днес имаме ние, но за тяхно щастие са имали маслото от жожоба. Независимо че изборът от масла, който имам, е голям, жожобата е мое любимо етерично масло и не бих искала никога да ми липсва. Тъй като е чудесен успокоител (омекотител), играе важна роля в консервацията. Използва се на мястото на спермацетите*, тъй като китовете в световния океан повече не се преследват и убиват така безогледно, за да не изчезнат като вид.

Много са качествата на жожобата, но някои от тях са уникални. Уникалността им може донякъде да се дължи на факта, че храстът жожоба расте в пустините на Северна Америка, където нищо друго не вирее. Този храст оцелява, защото корените му достигат до 40 фута под земята, където има влага. Когато липсват жизненоважни хранителни съставки в почвата, той спира растежа си. В жожобата има следи от йод и протеини. Представлява течен восък и се втвърдява, когато се постави в хладилник. Опитът ми с жожоба показва, че може да емулгира мазнини, да тонизира тъканите и да ги прави идеални, докато сме на диета или отслабваме чрез движения. Жожоба защитава кожата, служи за идеална бариера за ръцете, както и за дупетата на бебетата - една чудесна защита срещу обривите. Смята се, че жожобата е противоалергична, а това означава, че и най-чувствителните кожи могат да я понасят.

В тази книга съм споменавала неведнъж за жожоба, но настоящата глава е посветена на това масло. Аз считам, че маслото от жожоба е изключително необходимо при грижите за кожата и за косата.

 * Спермацет („кит"). Мазнина, която се получава от черепа на кашалота. Има голямо приложение в медицината и парфюмерията.