bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Облекчаване на менструални болки

Извадка от бестселъра на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Облекчаване на менструални болкиКакво е менструация и как да се справим с болките

Менструацията не е заболяване, което изисква лечение, тъй като съдбата на жената е такава, че веднъж месечно тя има кръвотечение. По- голямата част от живота на всяка от нас минава по този начин. Но чрез  ароматерапия може да се облекчат болката и дискомфорта, придружаващи менструацията.

Понякога жената изпитва болка само през първия ден от цикъла, понякога болезненото състояние продължава няколко дни и пречи на удоволствията от всекидневието. Случва се дискомфортът да е толкова голям, че на страдащите не им остава нищо друго, освен да пазят леглото и да поизчакат ден-два, докато най-тежкото премине.

С години съм взимала препоръчваните хомеопатични средства и въпреки че съм изпитвала облекчение от болката, с ужас съм очаквала следващото „ежемесечно проклятие". Едва след като се захванах с ароматерапия, мога с увереност да кажа, че съм намерила разрешението на проблема с ежемесечните менструални болки.

Етерични масла при менструация

Маслото от салвия мигновено облекчава болката и дискомфорта. То се използва вътрешно и външно. Предпочитаният от мен метод е да се взимат 2 капки от салвия заедно с лъжичка мед и малко топла вода. След това ароматната течност се изпива на глътки, докато болката е най-силна. Понякога няколко часа по-късно взимам втора доза, но обикновено една е достатъчна. За тези, които предпочитат да приемат етеричните масла само външно, салвията може да се използва за лечение на менструален цикъл, като лъжичка растителна мазнина се смеси с 2 капки салвия и със сместа се масажира долната част на корема. Ако освен болките в корема има болки и ниско в кръста, е необходимо да се масажира и тази зона. Трети вариант е да се постави компрес (известен като съгреваещ) - няколко капки салвия се капват в гореща вода (около 1 л.). Потопявате малка хавлиена кърпа в течността, изцеждате я и я поставяте в най-ниската част на корема. Това очевидно изисква човек да легне, да заголи тази част от корема си и да остане така 15 минути, докато болката се успокои.

Етеричното масло салвия се явява и хормонален регулатор, което означава, че с времето ежемесечните менструални цикли могат да станат напълно безболезнени, както се случи при мен, и повече не е необходимо да се използва болкоуспокояващо. Допълнително предимство на салвията е това, че като еуфорично етерично масло то премахва тежкото чувство на депресия, характерно за менструалния цикъл при жените, поради което жените често го наричат „проклятието".

Когато бях момиче, по време на всеки менструален цикъл получавах спазми на коремните мускули и болки ниско в кръста. Използвах кодеинови таблетки и бутилка с гореща вода. Ако тогава знаех за салвията и нейния ефект при менструация, мисля, че животът ми би бил по-лек. 

 Предменструално напрежение 

Предменструално напрежениеМного жени стават напрегнати и раздразнителни няколко дни, преди да им е дошъл мензисът. Макар и рядко, жените, страдащи от предменструално напрежение, са вършили дори убийства. Тъй като понятието предменструално напрежение в наше време е медицински прието, на някои от тези жени се издават по-леки присъди, тъй като престъплението, което са извършили, се отдава на „чувство за понижена отговорност".

В такъв период аз изпитвам някаква лудост, която ме кара да се държа неадекватно, чувствам се много уязвима и плача по най-малкия повод. Етеричните масла салвия, иланг-иланг и лавандулата помагат много, независимо дали се използват във вана, или се насища въздухът на стаята, след като няколко капки от тях се капнат върху източник на топлина.

Маслото от лимонена трева е силно, с остър аромат и съм забелязала, че ваната с лимонена трева ме зарежда с положителни емоции през дните, когато съм емоционално нестабилна. Ако ваната не свърши работа, бих поставила няколко капки върху салфетка и бих я взела със себе си, за да си я мириша по-продължително. Розовото масло успокоява и лекува емоционално. То може да се използва като парфюм няколко дни или да се втрива в слънчевия сплит. Розата е чудесна за успокояване на душата, когато тя се чувства смазана, а когато се използва за контролиране на предменструалното напрежение, ободряващият й аромат и лечебната й сила водят до бързо  успокояване. Розовото масло е истинско лекарство за жената.

Други методи за облекчаване на менструални болки, можете да намерите тук.