bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Маски за лице и компрес на очите

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Маски за лице и компрес на очитеОт време на време е полезно човек да си слага маска. Маската вади на повърхността на кожата нечистотиите и стимулира кръвообращението. По магазините се продават много видове маски, но е забавно, а и далеч по-евтино да си я приготвите. Ако кожата ви е много мазна, можете спокойно да държите на лицето си маската, докато изсъхне; ако имате суха кожа, между петата и десетата минута трябва да свалите маската.

Необходимо е да напоите памуче в топла вода и да обършете лицето, сваляйки лепкавото като глина покритие. Продължете да използвате все нови и нови памучета, докато лицето не се почисти напълно. Когато всички следи от маската се свалят от лицето, нежно забършете кожата с памуче, напоено с флорална вода. Накрая нанесете леко съвсем мъничко масажно масло върху кожата или чрез потупване намажете с парфюм от роза за тяло.

 Маските за лице не трябва да се правят твърде често, защото ще изтеглят навън от кожата не само нечистотиите, но и естествените мазнини на кожата. Прекаляването с маски на лицето ще направи сухата  кожа още по-суха.   

Компрес  на  очите

Компрес  на  очитеУморените или възпалени очи (от контактни лещи или задимена атмосфера) могат да бъдат облекчени веднага, ако се използват маслата нероли, лайка или лавандула в компрес за очи. Добавете една капка от есенцията в бутилка от 500 мл. изворна вода и разтърсете добре. След като напоите две памучета в течността, отцедете излишната вода и поставете по тампонче на всяко от очите.

Плаченето е нещо твърде полезно и може да освободи много натрупани в тялото напрежение и емоции. Ако човек си поплаче добре, това би наподобявало пролетно почистване на къщата ни, но въпреки че след плача може да почувствате голямо облекчение, като се погледнете в огледалото, едва ли ще се харесате. Подутите зачервени очи могат да се успокоят и да възвърнат нормалния си вид бързо, ако се постави компрес от лавандула или лайка върху всяко от очите. Използвайте парче памук с големина на дланта си (компресът трябва да бъде достатъчно голям, за да покрива района на очите и да може да лекува подутините по скулите и зоната към веждите). Ако е възможно, полежете половин час на фона на успокояваща музика.

Забележка: Винаги сваляйте контактните лещи, преди да използвате компрес за очите.