bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки при пърхот

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение с билки при пърхотПричини за пърхот

Пърхотът се появява, когато на повърхността на кожата има дисбаланс на мазнини. Логично е да се предположи, че е резултат от суха кожа, но по-скоро има връзка с прекалено активните мастни жлези и често засяга хората, които имат акне. Въпреки че не е вреден, пърхотът е неприятен с всички тези частици мъртва кожа, прилепнали към омазнената коса. Пърхотът може да се появи и при хора, които приемат храни, към които са алергични, или когато страдат от кандидоза. Голямата ми дъщеря например, разви на 9 месеца лошо „люлчино  задушаване", което съвпадна с момента, когато започна да приема млечни продукти. С годините се опитах да я отклоня от приемането на млечни храни, но тъй като нямаше други симптоми, не настоявах тя да стане пълен вегетарианец като брат си. Сега винаги познавам кога е пирувала с пица или млечни шейкове по състоянието на скалпа й и по появата на пърхот.

Пърхотът, независимо от степента си, действа като предупреждение, че има проблем. Това налага да се предприемат мерки и да се разберат причините скалпът ни да е в нездравословно състояние. Ако пърхотът е придружен от редовни главоболия или схванат врат, едно посещение при масажиста би поправило нещата. Но едно актуално лечение на базата на жожоба и масло от чаено дърво би подобрило силно състоянието на скалпа и би намалило лющенето на кожата и посипването на мъртвите клетки по раменете.

 • Масло против пърхот, Bioherba, 50 мл

  Масло против пърхот, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,00 лв.

 • Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,39 лв.

 • Етерични масла при пърхот

  Най-доброто етерично масло за пърхот е маслото от австралийско чаено дърво, което леко мирише на евкалипт, но е далеч по-нежно за кожата. Неговите антибактериални и антигъбични свойства предпазват от развитието на вторични инфекции, докато се справяме бързо и сигурно с проблема на  себореята.

  Както споменах в една от предишните глави, чаеното дърво е безвредно за кожата, но въпреки това малък процент от хората (като моя син) не го понасят. Ако имате много чувствителна кожа, съветвам ви да нанесете съвсем малко количество от етеричното масло на ръката си на малка област от предмишницата, преди да започнете лечение на целия скалп. В моята смес има жожоба и чаено дърво, тъй като всяко едно от тях има лечебни свойства, облекчаващи проблема с пърхота, но за хората, които не харесват мириса на чаеното дърво и са свръхчувствителни към него, може да се използва и само жожоба. Маслото от жожоба е един от най-добрите природна продукти за лечението на пърхот и с него трябва да се прави масаж на скалпа два или три пъти седмично.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,39 лв.

  2. Манджиста на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

   Манджиста на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

   Цена: 5,99 лв.

  3. Масло против пърхот, Bioherba, 50 мл

   Масло против пърхот, Bioherba, 50 мл

   Цена: 7,00 лв.

  4. Хума меланж на бучки - жълта / сива, насипно

   Хума меланж на бучки - жълта / сива, насипно

   Цена: 6,29 лв.