bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на главоболие при деца

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение на главоболие при децаГлавоболие при деца

Децата обикновено не страдат от тежко главоболие, То се появява, ако са много болни или слънчасали; ако са падали и са се наранили. Добре е да телефонирате на лекаря и да опишете симптомите. Никога не давайте на децата болкоуспокояващи, предназначени за възрастни. Една вечер през 1983 г. най-малката ми дъщеря, тогава на 4 години, се събуди разплакана от главоболие. През следващите 48 часа се проявиха всички страни на един истински кошмар за родители. Аз все още не знам със сигурност дали Сафрон имаше менингит, но ще опиша обстоятелствата, които съпътстваха болестта й.

Най-напред се обадих в градината, за да кажа, че Сафрон няма да отиде този ден. Казаха ми, че директорката на градината има менингит и че била в интензивното отделение на местната болница. През деня температурата на Сафрон се покачи. Тя лежеше в леглото си, плачеше и повръщаше всеки път, когато й давах нещо да пие. Забелязах, че не понасяше светлината, болеше я гърбът и не можеше да си наведе врата.

За добро или зло това заболяване се случи няколко месеца, след като се бяхме преместили от Оксфорд в Брайтън, и още не се бях регистрирала при местния лекар. Не ми оставаше голям избор - или да извикам бърза помощ, или сама да се справям, докато не мина през формалностите на регистриране при лекаря.

Етерични масла при главоболие

Имах приятелка - лекар хомеопат, която препоръча хомеопатичното средство Рulsatilla (с голям ефект) и да заведа колкото е възможно по-скоро Сафрон на лекар. Рulsatilla действаше бързо и към края на деня всички симптоми бяха поотслабнали, само главоболието пречеше на детето да заспи. Реших да използвам компрес от лавандула върху челото, тъй като лавандулата е седатив, но това не доведе до желания резултат. Тогава реших да използвам здравец. Здравецът не е седатив, нито стимулиращо масло, но има балансиращо действие. Бях като зашеметена. Щом поставих на челото намокрена кърпа със здравец, Сафрон прошепна: „О, мамо, как хубаво мирише!" и заспа веднага. Тя спа през останалата част от деня. После прие и малко чиста вода. През нощта спа добре. Новият ни лекар пристигна на следващата сутрин, но светлината вече не дразнеше Сафрон и той успя леко да наведе врата й. Диагнозата беше, че е заразена с вирус, за който били характерни симптомите, подобни на тези на менингита, но ни увериха, че не е менингит. Много се зарадвах на тази диагноза - тя означаваше, че хомеопатията и ароматерапията бяха направили ненужни хоспита­лизирането и лумбалните пункции. Не е нужно да казвам, че почти не спрях да плача през тези два дни и не бих искала втори път да преживея всичко това, но в същото време съм благодарна, че станах свидетел на силата на тези естествени лекарства в критична ситуация.