bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Колики при бебета и успокояване с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Колики при бебета и успокояване с билкиКолики при бебетата

Смята се за нормално човек да се събужда три пъти нощем, за да храни детето си и да сменя памперси, но когато бебетата започнат да пищят към седем вечерта и продължат да плачат по цели нощи, това вече е нещо друго. Каквото и да правиш, бебето не се успокоява: единственото нещо, което ти остава, е да ходиш насам-натам из стаята, докато детето не се измори от плач. Коликите при тримесечните бебета не са само бабини деветини. Щом започнат, те не отшумяват, докато бебето не стане на близо шест месеца - това означава много ходене назад-напред из къщата.

Етерични масла при колики

След като разбрах, че сиропът, който продават в аптеките срещу спазми и колики, не помага, а просто успокоява плача за един час, не исках новороденото ми детенце да поема големите количества захар, които този сироп съдържа, и реших да използвам компреси. Избрах лайката заради успокояващите й качества, но бих могла със същия ефект в случая да използвам и лавандула или здравец. Добавете една капка от съответното масло в малка бутилка със студена вода и разтръскайте силно. Изсипете течността в стъклена купа и долейте гореща вода. докато температурата стане приятно топла. След хубаво размесване натопете във водата с лайка една носна кърпа и я изстискайте, а после я сложете върху коремчето на детето. Отгоре върху компреса сложете малък пешкир, за да остане мястото затоплено. След половин час или по-малко, ако детето се отпусне и заспи, свалете компреса. Постарайте се на бебето да му е топличко.

Никога не се изкушавайте да използвате по-голямо количество етерично масло, надявайки се, че ще свърши по-добра работа. Не става така. Бебешката кожа е много нежна и винаги трябва да се съобразяваме с това.