bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Какви грижи е необходимо да полага жената за себе си.

Грижи при бременност и ражданеИменно по време на моите бременности аз се отдавах на процедурите с етерични масла. Прибягвах до тях доста често. Ароматизирах въздуха  в дома си с красивите благоухания и забелязах как ставам все по-малко склонна към настинки и грипове. Може би това се дължеше на факта, че по време на бременността се произвеждат антитела в извънредно количество за защита на новия зараждащ се живот вътре в мен, но искам да си мисля, че здравето, на което се радвах през този период, се дължеше отчасти и на начина ми на живот, в който бях наложила  употребата на ароматерапията. И защо да не си мисля така, като се има предвид, че единствените хора, оцелели по време на голямата чума в Лондон, са били парфюмеристите, майсторите на ръкавици (те са използвали етерични масла, за да обработват и дезинфектират кожата) и онези от лекарите, които са носили бастун, на върха на който е имало куха част, запълнена с билки и подправки.

Етерични масла при бременост и раждане

Водата е чудесна за бременните жени - пиенето на много минерална вода, редовното плуване и, разбира се, отпускащите вани с етерична масла. При ваните не е от значение кое етерично масло ще използвате - всяко би ви било от полза. Това е въпрос на лично предпочитание.

Спомням си, че особено харесвах петигрен (масло от листа на портокалово дърво) по време на първата си бременност, и когато ми замирише петигрин, свързвам аромата с този период от живота си.

Салвията и здравецът са масла, които много приповдигат духа - особено към края на бременността, когато всеки ден изглежда като вечност и все се питаш, кога бебето ще пристигне на този свят.

Лавандулата е задължителна по време на бременност, тъй като е с най-дългия списък на терапевтични качества и в същото време е най-безвредна за кожата. Тя е истински шедьовър на творческия гений! Можете ли да си представите фармацевтична фирма, произвеждаща вещество, което едновременно да се използва за вани, за кожата, като парфюм, за успокоение, да съдейства излекуването, да лекува изгаряния, да спира кръвотечение, да спомага за добрия сън плюс още ред други приложения. Такова нещо не би било възможно.

В сътворението на лавандулата забелязваме умението на майстор парфюмерист, гения на велик учен, съчетани с познанието на фармацевтите-козметици. И всичко това събрано в едно вещество, едно шишенце, което побира цял медицински шкаф. Ако кажем, че лавандулата е полезна по време на бременност, ще подценим приложението й. Тя има качеството да стимулира производството на здрави бели кръвни телца и да ги подтиква към действие, ако някакъв микроорганизъм-нашественик, например вирусът на настинката, реши да влезе. Бих препоръчала по време на бременност поне веднъж седмично вана с лавандула.

Ваните с чаено дърво тонизират и ще ви помогнат да се преборите с настинката, ако вече ви е хванала. Чаеното дърво има противогъбични и антибактериални свойства. То би подобрило състоянието ви при редица кожни проблеми. Чаеното масло е чудесен заместител на лавандуловото масло при лекуване на обгаряния или слънчеви изгаряния при хората, които по някаква причина не харесват аромата на лавандулата.

Смятам, че лятно време ваните с бергамот и палисандрово дърво са много освежаващи и доставят голямо удоволствие, ако се правят сутрин или вечер.

Други леки освежителни есенции, идеални за вана, са лимоненото и портокаловото масло, маслото от розмарин, портокалов цвят и салвия.

По-тежките и по-сладникави аромати са присъщи на сандаловото дърво, здравеца, розата, жасмина, пачули и иланг-иланг.

Маслото от мента, използвано в малки дози, спомага за една чудесна охлаждаща вана посред лято. Бях в напреднала бременност през лятото на 1976 година и ваните с мента неведнъж опазиха душевното ми равновесие. За вана с хладка вода добавете само 2 до 4 капки мента, разбъркайте водата добре, пъхнете се вътре и се разтопете от удоволствие.

По време на бременност жената се чувства важна личност. Това е времето, когато можем да си позволим да бъдем по-егоистични и да полагаме повече грижи за себе си. Вашето здравословно състояние ще се отрази върху детето ви. Състоянието на ума ви също ще се отрази на зародиша, който расте във вас. Това, с което се храните, това, което пиете и до известна степен това, с което мажете кожата си, ще бъде особено важно за растежа и развитието на детето ви. Положителните и красиви мисли би трябвало да изместят отдаването ви на вредни привички и навици. Те биха могли да навредят на детето. Понякога е трудно да се отучим от навиците си, но трябва да разберем, че макар девет месеца да са само кратък период от нашия живот, за развиващото се дете това е най-критичният период от живота му. Когато сме обезсърчени или депресирани, изкушението да запалим цигара или да изпием чаша алкохол е най-силно. И може би точно в такива моменти трябва да посегнем към безвредната алтернатива - вана със салвия или някоя от есенциите на Бах, за да излезем от депресивното състояние. Мисля, че спасителното средство много помага, когато се вземе при стресиращи ситуации - особено след катастрофа, колкото и лека да е тя.