bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Флорални води с етерични масла

Извадка от кгигата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Флорални води с етерични масла

По магазините има ограничен избор от флорални води, но много от тях съдържат или синтетични аромати, или алкохол и в крайна сметка не бих ги препоръчала. Ако сами си направите ароматната вода, това ще ви струва по-евтино и ще ви бъде по-забавно. Етеричните масла са естествени очистители. Флоралните води са идеални за почистването на лицето ви в края на деня. Гримът и другите мазила може да не бъдат отстранени с воден разтвор, но малко масло от жожоба върху памуче би свършило чудесна работата. Жожобата е подходяща и за миглите, подсилва растежа им и ги сгъстява.

Отстранете излишъка масло от жожоба с флорална вода и ето ви едно чудесно почистено лице срещу няколко пенса!

Алкохолът се използва често при производството на тонизираща кожата вода и във флоралните води, закупени от магазините но те не са добри за кожата, и ако тя е суха допълнително ще я изсушат. Аз не одобрявам водата от крана, тъй като съдържа много химикали. Затова предпочитам да не я използвам за кожата си. Използването на минерална вода, когато е възможно, в крайна сметка е  по-икономично, защото флоралната вода има по-голяма трайност. Може да се използва и чешмяна вода, но тя съдържа бактерии и лосионът няма да издържи дълго - ще трябва да се изхвърли, щом ароматът му се развали. 

Тогава ще се наложи да се прави нов разтвор. Друг недостатък на чешмяната вода е, че съдържа хлор и тежки метали. Много жени ползват за лицето си спрейове с минерална вода. Те прекрасно освежават в горещи дни или след изморителна гимнастика, но излизат скъпи, Не понасям аерозолните спрейове, затова предпочитам да си правя собствена флорална вода, след като сама съм избрала етеричните масла, които прибавям към минералната вода. После я наливам в чиста бутилка с пулверизатор. Добре е лицето да се пръска (дори върху грима) в условия, причиняващи дехидратация на кожата (на презокеански полет или в горещо време). Аз обичам да използвам сутрин флорална вода от салвия, тъй като този аромат подобрява настроението ми и ме подготвя да започна деня с радост. Вечер използвам флорална вода от лавандула - сваля грима и осигурява спокоен сън.