bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Екзема при пеленачета и лечението и с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Екзема при пеленачета и лечението и с билкиПричини за екзема

1. Някои експерти смятат, че децата могат да бъдат генетично предразположени към екзема, което означава, че склонността към това заболяване може да бъде наследствена.

2. Много учени смятат, че нервната система има огромен принос за появата на това заболяване. Не последната роля във формирането на това състояние е отредена на ендокринната система, която влияе негативно на нервната система, в резултат на което се формира екзематозен дерматит.

3. Хиповитаминоза (В6);

4. Липса на микроелементи;

5. Липса на ненаситени мастни киселини;

6. Хелминтни инвазии;

7. Патологичният процес в храносмилателната система;

8. Холецистит (възпалителен процес в жлъчния мехур);

9. Чревна дисбиоза;

10. Дисметаболична нефропатия (патологичен процес в бъбреците).

11. Повишен психоемоционален и интелектуален стрес (стрес)

12. Използването на пяна за баня може да причини тежки пристъпи на екзема.

13. Не позволявайте на детето да лежи на тревата през сезона на прашец на прашец.

14. Животните могат да влошат обрива.

15. Храните могат да причинят сърбеж.

16. Вълнени неща и всякакви груби тъкани.

17. Сухият въздух в дома може да причини екзема при деца, предразположени към него.

18. Херпесните вирусни инфекции могат да доведат до екзема. Дръжте детето си далеч от всеки, който има херпес (язви). Херпесният вирус може да причини сериозни кожни инфекции при деца с екзема. Прахът за пране не предизвиква екзема!

Признаци и симптоми на екзема

Признаците и симптомите на екзема могат да варират значително в ранните етапи.

На възраст от 2 до 6 месеца (и почти винаги до 5 години) при децата, екземата обикновено се проявява по следния начин:

Основният симптом е сърбеж. Ако няма сърбеж, това не е екзема.

При сърбящи атаки обривът се зачервява и дори може да бъде влажен и просмукващ.

Местоположение: Класическата екзема започва по бузите от 1 до 6 месеца. Може да се разпространи в останалата част от лицето. При кърмачета външната повърхност на ръцете и краката също е нарушена.

Обикновено обривът е еднакъв от двете страни на тялото.

сухота,

Зачервяване на кожата

Малки мехурчета по бузите, челото или главата,

Обривът може да се разпространи в ръцете, краката и торса,

На всяка засегната зона могат да се появят червени, кортикални или отворени лезии.

Те могат също да имат кръгли, леко повдигнати, сърбящи и люспести изригвания в завоите на лактите, зад коленете или на гърба на китките и глезените.

След отваряне на везикулите на тяхно място се появяват малки точкови ерозии, освобождаващи серозна течност.

Етерични масла при екзема

Известно е, че редовно се предписват хидрокортизони при кожни инфекции при пеленачета - като се започне от обриви и пъпки и се стигне до екзема. И ако лекарствата се ползват дълго време, кожната тъкан се променя завинаги, като кожата заприличва на жилава подметка. Тези лекарства не лекуват екземите, те потискат заболяването и то се отдръпва навътре.

Често екземите са свързани с астма и се страхувах от подобно нещо, когато синът ми беше бебе. Той беше кърмен и имаше идеален вид докъм шестмесечната си възраст. Тогава започнах да му давам житна храна за бебета, съдържаща мляко на прах, и от този момент започнаха проблемите. Заедно с екземата Джеймс разви диария, отслабна и влезе в болница, където му направиха много изследвания, докато най-накрая лекарите решиха, че не понася мляко. Когато му давахме мляко от соеви зърна, той се възстановяваше и напълняваше, но екземата оставаше. Тя беше толкова лоша, че покриваше почти цялото му телце и лицето и много го дразнеше. Джеймс изподра лицето си до кръв и трябваше да поставям парче муселин като преграда между лицето му и дрехата си, докато го гушках.

Диагнозата беше тежка екзема. Дадоха ми хидрокортизонов крем, който аз отказах да ползвам. Отказът ми означаваше, че съм най-критично настроена спрямо лечението, провеждано от лекарите в болницата. Имам голямо доверие в хомеопатията, но не и в моите знания по предмета, затова заведох Джеймс в голямата хомеопатична болница на Трейд Ормънд Стрийт, където го лекуваха като амбулаторен пациент почти една година. Външно успокоявах кожата му с крем от невен и есенциите на д-р Бах, също и с лавандулови вани (само 1 или 2 капки лавандулово масло на вана). Екземата му не се очисти за едно денонощие, но когато Джеймс започна училище, кожните му оплаквания се сведоха до ръцете, зад коляното, малко по гърба и няколко петна около устата. Когато навърши единадесет години и влезе в прогимназията, проблемът му се беше свел до сърбежи по пръстите, и то не постоянни, а на шестнадесет вече нямаше екзема, въпреки че едва доловими симптоми за нея се усещат и до днес, когато се изкуши да яде млечен шоколад или сладолед.

С любов и търпение, а не със силови средства, дори и най - отчайващите кожни оплаквания могат да бъдат излекувани. Държа да подчертая - напълно излекувани, а не само потиснати. Трябва да бъдете силни, да се възпротивите на лекарствата, които лекарите понякога предписват и настояват да бъдат взимани, и да вярвате в невъзхваляваните, често пренебрегвани или пък малко рекламирани природни средства.