bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки срещу чревна грипна епидемия

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

01027.jpgНяколко дни, след като бях чела съобщенията, че кралицата и други  членове на кралското семейство са били повалени от чревна епидемия също станах жертва на такъв гастро-грип, преминал през Обединеното кралство в началото на деветдесетте години. Бях си легнала предишната нощ без никакви оплаквания, за да се събудя рано на другата сутрин със силно главоболие, гадене и повръщане.

Етерични масла при чревна грипна епидемия

Лавандуловото масло, което втривах на главата и на врата си, много облекчи главоболието ми, но не помогна особено на гаденето и силното повръщане. С последни сили прегледах моята „Маteria  Меdicia", търсейки хомеопатично лекарство, но главоболието отново ме повали и скоро се отказах. С несигурни стъпки отидох до кухнята, където си разбърках вода с мед и мента. В една чаeна лъжичка мед  добавих 2 капки масло от мента, разбърках добре и добавих още половин чаша топла вода - върнах се обратно в леглото и посръбвах с лъжичка от сместа.

Маслото от мента действа много успокояващо на стомаха - облекчава чувството за гадене и премахва лошия вкус, който неминуемо остава в устата, помага да се намали температурата, която често придружава чревните разстройства. Всеки път, когато ми се гади и страдам от влошено храносмилане, оставам учудена и благодарна за скоростта, с която се възстановявам.

От стотици години ментата е известна със способността си да лекува стомаха. Предписвали са я най-вече като чай. Въпреки че в големи количества може да раздразни чревния тракт, в малки количества ние я използваме всекидневно в бита си. Почти всички зъбни пасти съдържат мента, тя е и една от съставките на много от тоалетните води за уста. Ментата се използва много в сладкарската промишленост и като ароматизатор в дъвки и ментови бонбони.

Чистото масло от мента трябва да присъства на всяка цена във всяка кухня. Тя е етеричното масло, което непременно ще бъде с мен, дори и да се озова на самотен остров. Но когато го купувате, внимавайте да е чисто - най-добрият вариант е mentha piperita. Ментовото масло се среща в много варианти - има го като mentha spicata и mentha arvensis  (последното служи като основен ароматизатор на пастите за зъби), но е с по-ниски качества по отношение на благоухание, вкус и сила.