bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки при справяне с трудни периоди

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Билки при справяне с трудни периодиКогато счупим крак, имаме нужда от патерица, която да ни помага да ходим, докато настъпи оздравяването. Чак когато кракът се оправи и може да понася тежестта ни, хвърляме патерицата. Същото се получава, когато сме тъжни и притеснени - имаме нужда от нещо дребно, за да си помогнем, да се ободрим и да се почувстваме по-добре.

В такива случаи можем да използваме маслата иланг-иланг или роза, а също и салвия, докато почувстваме, че отново контролираме емоциите си.

Тъжен е този факт, но понастоящем милиони хора в Обединеното кралство вземат успокоителни. Повечето от тези хора имат нужда от съвсем малко помощ, за да не гледат света в особено тъмни краски, но вече са се пристрастили към лекарствата и не могат да живеят без тях. Това състояние наподобява примера с патерицата. Но ако човек продължи да носи патерицата си 5-10 години, тя се превръща в част от него. Ситуацията не е нормална и трябва нещо да се направи. Много хора са така депресирани, че отиват на лекар за съвет. Почти винаги лекарят им предписва успокоителни и таблетки за сън. За съжаление повечето депресирани са вече пристрастени към успокоителните и без тях са неспособни да посрещнат живота лице в лице. Проблемът е много тежък.

Едно неотдавнашно проучване разкри, че пет милиона души само в Обединеното кралство взимат редовно транквиланти. Много от тях правят това от пет и повече години. Не е лошо човек да потърси помощ, когато има нужда, но както захвърляме патерицата, когато повече нямаме нужда от нея, би трябвало да правим същото и при депресията - да захвърлим хапчетата, когато повече нямаме нужда от тях. Можем да използваме етерични масла, за да си помогнем да преодолеем негативните емоции и после да оставим маслата в банята.

Огромният брой хора, пристрастени към транквилантите, ме тревожи заради безразборното предписване на лекарства. Това води до зависимост от тях, да не говорим какъв пример даваме на децата си. Ако мама и татко са на лекарства, кого ли ще изненада синът, ако мине на наркотици? Ние можем да ги поучаваме само чрез нашия пример.

Аз определено съм минала през ситуации, които са ми причинявали ментална болка и силни депресии, но никога не съм се консултирала с лекар, нито съм пожелавала да взимам успокоителни.

Винаги, когато съм посягала към ароматерапията, съм намирала помощ, независимо дали съм отивала до приятелка за масаж, или сама съм взимала вана с етерични масла.

Ползвайки транквиланти, ние отслабваме способността на имунната система да ни защитава от различните болести, които са ни обсадили. Дали тези болести се причиняват от вдишването на бактерии и вируси, хоито се носят из въздуха, или сами ще се разболеем заради негативните си емоции, е без значение. Много по-уязвими сме, когато не позволяваме на имунната си система да работи с пълен капацитет.

А какво да кажем за профилактичните качества, присъщи на етеричните масла? Ароматерапията не само лекува вече развилите се болести - тя е чудесно средство срещу стреса, причинен на работното ни място, срещу лошите новини, които слушаме, финансовите ни грижи й недостатъчния сън. Използването на етеричните масла във всекидневния ни живот е превантивна медицина.