bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Топлинен обрив – предпазни мерки, лечение

Сърбящ обрив по кожата, който обикновено се появява, когато хора, несвикнали с високи температури, са изложени на силна горещина. Смята се, че обривът се  дължи на запушване на потните жлези. Симптомите включват червени сърбящи петна и възпалени места по кожата и най-вече около кръста, горната част на тялото, мишниците и свивката на лактите.

 • Карамфил Тинктура при газове и против паразити, Bioherba, 50 мл
 • Рус токсикодендрон , RHUS TOXICODENDRON CH 15 , Боарон

  Рус токсикодендрон , RHUS TOXICODENDRON CH 15 , Боарон

  Цена: 5,54 лв.

 • Топлинен обрив

  Потните жлези и топлинния обрив, факти, свързани със състоянието

  В горещ летен ден върху кожата може да се появи малък мехурен бял обрив. Това се дължи на запушване на потни жлези поради прекомерна пот. По този начин се проявява изпотяване - неопасно заболяване, което може да причини известен дискомфорт. Понякога изпотяването може да бъде придружено от някакъв вид инфекция, което допринася за повишаване на телесната температура, както и появата на зачервяване и везикули с мътна течност. Струва си да се отбележи, че силната топлина, която се проявява много често, може да бъде вестител на хронично заболяване. Съответно в този случай трябва да се консултирате с лекар. Що се отнася до децата, доста често родителите объркват други заболявания с подобни обриви с  (например: варицела, херпес зостер, атопичен дерматит).

  Обривът от пот може да се прояви по различни начини. Затова лекарите разделят топлинния обрив според неговите симптоми на три вида. Най-безобидната е кристалният обрив. Най-често се развива при кърмачета. Това се дължи на факта, че при новородените потните жлези не са зрели. По кожата се появяват малки мехурчета, пълни с течност, малки по размер. Мехурчетата не са много силни, лесно се повреждат и течността вътре в тях се разлива. Там, където имаше мехурчета, кожата започва да се отлепва. Кристалната бодлива топлина не се нуждае от специално лечение и отминава сама.

  Червената топлинен обрив би трябвало да предизвика голяма тревога. Обривът се състои от малки везикули, около които може да се наблюдава зачервяване. Отделни елементи на обрива не се сливат. Много често по кожата на местата на обрива се появява сърбеж и докосването му причинява болка. Червеното изпотяване, за разлика от кристалното, се счита за възпаление. Обрив от пот обикновено се появява по области на тялото с деликатна кожа: в слабините, подмишниците, отстрани, от вътрешната страна на ръката. Ако болестта не се лекува, тогава тя може да се развие в възпаление на рани, които са локализирани в дълбоките гънки на кожата.

  Ако има провокативни фактори, тогава червеното изпотяване може да премине в папуларна форма. Причината може да е промяна на мястото на пребиваване, което е пряко свързано с преместването в района с горещ и влажен въздух. В този случай тялото няма време бързо да се аклиматизира и реагира на условията на околната среда с папулезен обрив. Първо обривите се появяват като мехури. След което се образува папула, отгоре на която се появяват мехурчета, които скоро се свиват на корички. Елементите на обрива могат да бъдат локализирани по цялото тяло, включително по краката и ръцете. 

  Лечение на топлинен обрив

  Предпазни мерки при топлинен обрив

  • Някои от случаите на топлинен обрив се усложняват от увеличената чувствителност към слънчевата светлина. Използвайте противослънчев крем с висок защитен фактор, покривайте тялото си.

  Практически съвети при топлинен обрив

  • Често вземайте студен душ или обтривайте тялото си с хладка вода.

  • Носете сбободни дрехи, за да може потта да се изпарява по-бързо.

  Билки при топлинен обрив

  • Мехлемът от дребнолюспест карамфил успокоява обрива. В продължение на 10 минути варете 2 супени лъжици дребнолюспест карамфил в 220 г. вазелин, като разбърквате добре, прецедете през тънка марля, оставете да изстине и мажете при нужда. Може би е по-добре да отделите един съд специално за приготвянето на билкови лекарства.

  • Настойката от тази билка също действа успокоително: залейте 4 супени лъжици от сушената билка с чаша вряща вода, оставете да покисне 15 минути и след като изстине, налагайте върху обрива при нужда.

  Хомеопатия при топлинен обрив

  • При обрив, който щипе и сърби: гръца коприва (Urtika urens).

  • При обрив, който пари и сърби: тетра (Rhus toxicodendron).

  • При тъмнорозов обрив, придружен от отичане на устните, клепачите и гърлото: апис (Арis).

  Да се вземат през 15 минути до 4 дози и да се повтори, ако е необходимо

  Аромотерапия при топлинен обрив

  • Успокояващ лосион или масло: прибавете етерично масло от сандалово дърво (1 капка) и лавандула (4 капка) към 30 мл. масажно масло или лосион от невен.

  Хранене при топлинен обрив

  • Увеличете приема на витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове и сокове, касиса, зеления пипер, магданоза и броколите. Изследванията показват, че всекидневното приемане на 500 мг. витамин С премахва обрива и сърбежа.

  Традиционна медицина при топлинен обрив

  • Каламиновият лосион (може да го купите от магазините или аптеките) облекчава сърбежа. При тежки случаи се предписват антихистамини на таблетки, въпреки че те могат да причинят алергии и при възможност е по-добре да се избягват.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

   Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

   Цена: 3,60 лв.

  2. Етерично масло от Сандалово дърво (Sandalwood oil), Bioherba, 5 мл
  3. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.