bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Тендинит – предпазни мерки, лечение, билки, хидротерапия

Възпаление на сухожилие — тъканта, която прикрепя мускулите към костите. Обикновено това се получава в резултат на пренатоварване или преразтягане на мускула. Най-често от тендинит страдат тези, които се подлагат на интензивни, но нередовни тренировки без предварително разгряване. Симптомите се изразяват в болка, слабост и ограничено движение. Често при движение се изпитва чувството, че тялото „скърца". Най-често засяганите части са Ахилесовото сухожилие на задната страна на глезена, предната част на рамото, палците на ръцете, коленете и вътрешната част на стъпалото.

Тендинит

Как се поставя диагнозата тендинит

Диагнозата на заболяването се извършва въз основа на анамнеза и резултатите от изследването на засегнатата област.
В някои случаи е възможно да се използват допълнителни диагностични методи, като рентгеново изследване на подбедрицата, ултразвук и магнитен резонанс. С помощта на рентген е възможно да се установят места за калциране на сухожилията, характерни за заболяването. С помощта на ултразвуково и магнитен резонанс можете доста точно да определите местоположението, размера на мястото на възпаление и степента на дегенеративни промени в сухожилието.

Предпазни мерки при тендинит

• Преди тренировка разгрявайте и разтягайте мускулите в продължение на най-малко 15 минути.

• Ако тренирате бягане или спортове като аеробика тенис и баскетбол, редовно подменяйте спортните си обувки. Не тренирайте с едни и същи години наред.

Опитвайте се да бягате по меки настилки.

Лечение при тендинит

Билки при тендинит

• Традиционно използваната против възпаление билка в Индия и Китай е куркумата. Знае се, най-ефективен е екстрактът от корена на куркумата, познат като куркумин. Препоръчват се по 250 мг. на ден, разпределени на 3 дози между храненията.

• Бромелинът, ензимът, който се извлича от ананаса, също е ефикасно противовъзпалително средство: вземайте 250 мг. 3 пъти дневно между храненията.

Хранене при тендинит

Смята се, че следните хранителни вещества спомагат за по-бързото заздравяване на наранената тъкан:

Витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, броколите, магданоза и зеления пипер.

• Бета-каротин, съдържащ се в зелените листни зеленчуци и жълтите зеленчуци.

Цинк, съдържащ се в дроба, месото, сиренето Чедър, лещата, зрелия фасул и пълнозърнестите храни.

• Селен, който се съдържа в пълнозърнестото брашно, скумрията, портвайна и яйцата.

• Витамин Е, който се съдържа в житните кълнове, слънчогледовото семе и масло, маслиненото масло и маргарина.

Хидротерапия, физиотерапия при тендинит

• Веднага след прекратяване на тренировките изпълнете следната процедура. Не движете ставата и поставете върху нея леден компрес. Увийте кубчета лед в амбалажна хартия и оставете върху ставата най-малко за период от 10 минути. Ако е възможно, вдигнете ставата нависоко. Отстранете леда за 10 минути, после отново го поставете за същия период от време.

• Ластичната превръзка върху ставата понякога намалява отока и вътрешния кръвоизлив.

• Дръжте наранената става вдигната високо колкото е възможно по-често.

Специализирана помощ при тендинит

Остеопатите или специалистите по широ биха лекували това състояние с масаж или с ултразвуков апарат, излъчващ високочестотни вибрации, които затоплят засегнатата част и подобряват кръвообращението и отделянето.

• Акупунктурата облекчава болката и допринася за лечението.

• Презкожното електрично стимулиране на нервите, което се прилага в някои физиотерапевтични центрове, контролира болката. Действа на принципа на акупунктурата, но без игли.

Традиционна медицина при тендинит

• За това състояние лекарите препоръчват нестероидни противовъзпалителни лекарства. Предписват се и кортизонови инжекции,но те никога не бива да се поставят направо в сухожилието, а в обвивката около нараненото сухожилие.