bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сърцебиене – лечение, хранене, аромотерапия, билки, хомеопатия

Класификация на сърцебиенето

Усещане, че сърцето бие бързо и неравномерно. То обикновено се появява след тежко физическо натоварване,шок или гняв, но може и да е признак за сърдечно заболяване , за увеличена щитовидна жлеза , хранителна алергия или за прекалена употреба на кофеин. Ако сърцебиенето трае няколко часа или се повтаря в разстояние на няколксо дни, или ако е придружено от световъртеж, задъхване, повдигане или болки в гърдите, трябва да се посъветвате с лекар.

 • Дяволска уста стрък – Пустирник, при невроза и високо кръвно, Leonurus cardiaca
 • Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
 • Сърцебиене

  Рискови фактори за появата на сърцебиене

  Най-честият фактор, допринасящ за развитието на предсърдно мъждене, е възрастта. За хора над 50 години рискът от развитие на предсърдно мъждене се удвоява на всеки десет години. В допълнение към възрастта начинът на живот също влияе върху развитието на различни заболявания. Излагането на всички фактори по-долу намалява риска от предсърдно мъждене и, ако това заболяване вече съществува, появата на епизоди на аритмия.

  Пушене и насилствена кашлица

  Рискът от предсърдно мъждене е два пъти по-висок при пушачите, отколкото при непушачите. Затова препоръчваме на всички да се откажат от тютюнопушенето!

  Употребата на алкохол

  Няма абсолютно безопасни обеми алкохол.

  Наднормено тегло и затлъстяване

  В случай на наднормено тегло и затлъстяване, всяка загуба на тегло и подобрена устойчивост на физическа активност намалява честотата на предсърдно мъждене.

 • Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

  Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

  Цена: 10,99 лв.

 • Липа лист - при сърцебиене и високо кръвно налягане, Tilia cordata
 • Физическа активност

  • Движете се всеки ден поне 20-30 минути на ден (поне 150 минути седмично). Намалете времето за седене.
  • В зависимост от вашето благополучие, изберете подходящия темп и продължителността на физическата активност, които с времето могат да се увеличават. Изберете подходящия вид физическа активност - бързо ходене, колоездене, бягане, плуване и т.н.

  Хранене

  Небалансираната и нездравословна диета може да увеличи телесното тегло, да повиши кръвното налягане и да повиши кръвната захар и липидите. Всички по-горе са важни рискови фактори за предсърдно мъждене.
  Важно е да поддържате правилния баланс на хранителните вещества в храната и да се грижите за разнообразието на храната.

  Стрес

  Стресът, който се отразява на здравето, може да причини много проблеми. Симптомите на стрес могат да бъдат както физически (болка, усещане за умора, сърцебиене, диария и запек), така и психически (постоянна тревожност, плач, раздразнителност, загуба на интерес, безсъние), както и поведенчески (прекомерна критика, прекомерна употреба на алкохол, увеличена употреба на тютюн, нервност).

  Техники при сърцебиене

  Насилствената кашлица помага при сърцебиене. Епизод на предсърдно мъждене (пароксизма) може да отмине сам. Ако това не се случи, тогава те се опитват да възстановят сърдечната честота (с първичната проява на заболяването), особено при физически активни пациенти и пациенти с тежки оплаквания. Те се опитват да възстановят нормалния синусов ритъм с помощта на лекарство, инжектирано директно в кръвоносен съд (лекарствена кардиоверсия) или с помощта на електрически разряд през гръдния кош, проведен под упойка (електрическа кардиоверсия). В случай на нарушение на сърдечния ритъм, продължило повече от два дни, сърдечният ритъм не може да бъде възстановен без разреждане на кръвта (антикоагулантна терапия), проведено в продължение на най-малко три седмици. Ако е необходимо, преди възстановяването на ритъма се извършва ехокардиографски преглед през хранопровода, за да се изключи появата на кръвен съсирек в сърдечната кухина.

  Множество други домашни средства срещу сърцебиенето

  Практически съвет при сърцебиене

  • Не пушете, тъй като никотинът стимулира сърдечната дейност.

  Билки при сърцебиене

  • За причинено от стрес или безпокойство сърцебиене е подходяща настойката от дяволска уста: залейте 2 ч, л, от изсушената билка с чаша вода, оставете да покисне 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

  Хомеопатия при сърцебиене

  • При сърцебиене след шок или уплаха: самакитка (Асоnitе).

  • При сърцебиене след тежка храна, алкохол, кафе или стрес: блювателен орех (Nuх Vomiса).

  • При сърцебиене след внезапно вълнение или приятна изненада; кафе (Coffea).

  • При сърцебиене, което се влошава, ако лежите на лявата страна, и се подобрява, ако лежите на дясната: фосфор (Phosphorus).

  Да се взема през 15 минути до 6 дози по време на сърцебиенето

  Китайска медицина при сърцебиене

  • Препоръчват се билки, които подсилват сърцето и кръвта: корени от аспержа и семена от дива кинапа.

  Аромотерапия при сърцебиене

  • Ако причините за сърцебиенето са от емоционално естество, използвайте успокояващи етерични масла като тези от лавандуламандарина или иланг-иланг. Отпуснете се във вана, към която сте прибавили 6 капки от едно от изброените масла. Може да капнете няколко капки върху салфетка и да вдишвате аромата редовно. Аромотерапевтичният масаж е изключително полезен за успокояване на сърцебиенето, причинено от стрес.

  Хранене при сърцебиене

  • Избягвайте кофеина (кафе, чай, шоколад, кола).

  • Вземайте добавки магнезий 30-60 мг. елементно тегло дневно заедно с храната. (Теглото  трябва да  бъде отбелязано на етикета. Освен това е отбелязано и количеството от минерала, което организмът трябва да абсорбира.) Това обикновено носи облекчение до 48-72 часа.

  Не използвайте магнезиев оксид или магнезиев карбонат.

  Масаж при сърцебиене

  Редовният масаж благоприятства за отпускането и намаляването на кръвното налягане.

  Акупресура при сърцебиене

  • Масажирайте силно с палец посочените точки най-малко в продължение на 1 минута.

  • Препоръчват се чай от цветовете на орлови нокти и гаргара със сол, които успокояват и дезинфекцират гърлото. Ако сте предразположени към тонзилит, избягвайте пикантните ястия. Акупунктурата в ухото е полезна при често повтарящи се пристъпи.

  Релаксация при сърцебиене

   • Каквито и да са причините за сърцебиенето, редовната релаксация има общ благоприятен ефект. Сутрин и вечер изпълнявайте следната процедура:

  • Легнете върху твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Насочете вниманието си върху всяка част от него, като започнете от пръстите на краката и завършите с лицето и очите. Съзнателно се опитайте да отпуснете всяка част подред, Цялата процедура трябва да продължи най-малко 10 минути.

  • Присъединете се към курс по йога или медитация. Биологичното зареждане също подпомага отпускането.

  Традиционна медицина при сърцебиене

  • Чрез електрокардиографията (ЕКГ) се отчитат импулсите на сърцето. Ако сърцебиенето е непостоянно, но значително, може да се наложи амбулаторна ЕКГ (на пациента е прикрепен апарат, отчитащ импулсите в продължение на 24 часа). По-леките нарушения се лекуват с лекарства, но при физическите смущения може да се наложи операция. 

   

  Продукти свързани със статията

  1. Дяволска уста стрък – Пустирник, при невроза и високо кръвно, Leonurus cardiaca
  2. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  3. Етерично масло от Мандарина (Mandarin oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Мандарина (Mandarin oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,23 лв.

  4. Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.