bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Неправилно положение на плода - предпазване

Когато бебето е в неправилно положение, главичката му лежи под ребрата на майката, а задничето му - над тазовите ѝ кости. Много от бебетата се обръщат преди раждането, други остават в това положение и се раждат без проблеми. Ако обаче бебето е все още в това положение 4 седмици преди раждането, добре е да го „обърнете" с техниките, описани по-долу.

Неправилно положение на плода

Причини и белези за неправилно положение на плода

Прекомерна подвижност на плода: с полихидрамниоза, многоплодна бременност (втори плод), с недохранване или недоносен плод, с увиснали мускули на предната коремна стена в мултипора.

Ограничена подвижност на плода: с ниска вода; едър плод; многоплодна бременност; при наличие на маточни фиброиди, деформиращи маточната кухина; с повишен тонус на матката със заплаха от аборт, при наличие на къса пъпна връв.

Препятствие на поставянето на главата: предлежание на плацентата, тесен таз, наличие на маточни фиброиди в долния маточен сегмент.

номалии в развитието на матката: матка на бикорн, матка на седлото, преграда в матката.

Аномалии в развитието на плода: хидроцефалия, аненцефалия.

Видове предлежания на бебето

В зависимост от връзката и положението на краката и задните части се разграничават различни видове тазови предлежания. Това разделяне е от голямо значение, тъй като видът на предлежания зависи от това как ще протече раждането, в някои случаи на тазово предлежание раждането е твърде трудно и е за предпочитане да има цезарово сечение.

Всички видове тазово предлежания са разделени на две големи групи, дупе и стъпало. Раждането е динамичен процес и понякога акушерската ситуация се променя, например, глутеалното предлежания на плода, което е благоприятно за раждането, може да премине в стъпалото, при което много често е необходимо да се прави цезарово сечение. В групите на представяне на глутеал и крака могат да бъдат няколко различни типа положение на краката и задните части на плода.

Рискове и затруднено раждане при неправилно положение на плода

Преди 20-30 години, предлежания на таза се е считала за често срещано явление и раждането е било извършвано през естествения родилен канал. Днес в около 80% от случаите с тазова предлежание се извършва хирургично раждане - бебето се ражда чрез цезарово сечение. Защо? Има няколко причини: възрастта на бъдещите майки се е променила - сега жените често раждат след 30–35 и дори 40 години и много от тях имат лошо здраве с течение на времето. С развитието на ултразвук и други методи на изследване, различни патологии са откриват по-добре. И се оказва, че всичко това заедно (тазово предлежание плюс възраст или заболяване) е индикация за цезарово сечение. Имало е и повече усложнения на самата бременност (късна гестоза, вътрематочна хипоксия, плацентарна патология), които също в комбинация с тазовото представяне водят до хирургичен труд. Освен това, ако една жена очаква момче, тогава се смята, че по време на раждането в тазовото предлежание може да се приложи известно налягане върху скротума, следователно в тази ситуация почти винаги е показано цезарово сечение. Не се препоръчва да раждате самостоятелно, ако теглото на бебето е повече от 3500 g или по-малко от 2500 g. Има и друга важна причина, поради която правят цезарово сечение по-често: в сравнение с предишни години, техниката на тази операция се е подобрила значително, а анестезията е станала по-добра, но броят на усложненията след операцията много намалява. Сега цезаровото сечение не е нещо сложно и изключително, както преди няколко десетилетия. Така че има достатъчно причини за оперативно раждане с тазови предлежания.

Предпазване при неправилно положение на плода

• Леките упражнения като редовното ходене поне един час дневно може да улесни обръщането на бебето.

Лечение при неправилно положение на плода

Хомеопатия при неправилно положение на плода

• Може  да помогне  съсънка (Рulsatilla),  една таблетка дневно в продължение на 3 дни, заедно с останалите техники.

Масаж при неправилно положение на плода

• Преди да се опитате да обърнете бебето, говорете с вашия лекар или акушерка как лежи бебето и накъде е възможно да се завърти.

• Легнете по гръб, като наредите няколко възглавници под таза, така че да са по-високо от главата. Отпуснете се  и  дишайте  дълбоко.   Масажирайте  леко   стомаха  си около 10 минути, с леки кръгообразни движения по посоката, в която е вероятно да се завърти бебето. Опитайте се да го окуражите мислено да се завърти. Правете това упражнение сутрин и вечер. На бебето вероятно ще му трябват две седмици, за да се завърти. В момента, в който усетите промяна, спрете упражненията и веднага проверете дали бебето се е обърнало.

Специализирана помощ при неправилно положение на плода

• Китайската  медицина  може  да помогне.  В  много случаи успешно се прилага мокзибустия, при която горящ стрък див пелин се използува за затопляне на акупунктурните точки.

Традиционна медицина при неправилно положение на плода

• Вашият лекар ще се опита да обърне бебето преди раждането. Ако това е невъзможно, обикновено се извършва епизиотомия за разширяване на маточния отвор и за улесняване на раждането се използва форцепс.

 

Продукти свързани със статията

 1. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

  Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

  Цена: 4,82 лв.

 2. Пастили против прилошаване при пътуване и бременност, Bioherba, 12 бр.
 3. Джинджифил корен цял, Zingiber officinale

  Джинджифил корен цял, Zingiber officinale

  Цена: 3,19 лв.

  Не е в наличност

 4. Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капс.

  Фолиева киселина, Bioherba, 400 мкг, 100 капс.

  Цена: 6,92 лв.

 5. Масло против целулит и стрии, Bioherba, 50 мл

  Масло против целулит и стрии, Bioherba, 50 мл

  Цена: 3,65 лв.

 6. Масло за Бюст, Bioherba, 50 мл

  Масло за Бюст, Bioherba, 50 мл

  Цена: 3,65 лв.

 7. Базово масло от Пшеничен зародиш, Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Пшеничен зародиш, Bioherba, 50 мл

  Цена: 3,85 лв.

 8. Масло за бебета и деца, Bioherba, 50 мл

  Масло за бебета и деца, Bioherba, 50 мл

  Цена: 3,95 лв.