bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Колене на домакинята – билки, упражнения

Колене на домакинята причини и симптоми

Възпаление на тъканната торбичка, покриваща коляното, обикновено в резултат на продължително стоене на колене или на натъртване на коляното. Торбичката се пълни с течност и коляното се подува, зачервява се и боли.

Колене на домакинята

Лечение при колене на домакинята

Практически съвети при колене на домакинята

Когато коляното боли, най-добре е да си починете, опитайте се да вдигнете крака нависоко и не сядайте на колене.

Билки при колене на домакинята

• Зарасличето успокоява болката: поставете шепа пресни или сушени листа в тенджерка, покрийте ги с вода и ги оставете да киснат. Отстранете от огъня и ги сложете между две парчета тензух. Оставете ги малко да поизстинат и ги наложете върху коляното. Компресът трябва да е горещ, но не изгарящ. След като зарасличето изстине, поставете на негово място бутилка с топла вода, за да запазите топлината.

Хомеопатия при колене на домакинята

• Седефче (Ruta graveolens), 3 пъти дневно до 7 дни. Мажете подутините с крем от същото растение.

Хидротерапия при колене на домакинята

• Редуването на топли и студени компреси подобрява кръвообращението на засегнатото място, намалява възпалението и отстранява токсините. Направете компрес от лед: увийте ледените блокчета в хавлиена кърпа. Пригответе бутилка с гореща вода и също я завийте с кърпа. Поставете на коляното най-напред студения компрес за 10 минути, след което идва ред на бутилката. Редувайте ги няколко пъти. Правете процедурата сутрин и вечер.

Масаж при колене на домакинята

• Масажирането на мускулите под и над колянната става ще подобри кръвообращението и ще отстрани токсините от мястото. Това трябва да се извършва от опитен специалист.

Упражнения при колене на домакинята

След като изчезнат болката и възпалението, упражненията са от голямо значение за раздвижването на ставата.

•Седнете на един стол, вдигнете и изпънете десния крак, като силно издадете напред петата, след което го пуснете на пода. Повтаря се 5 пъти.

• Вдигнете левия крак, завъртете го по посока на часовниковата стрелка 5 пъти и в обратна посока също 5 пъти. Повторете.

• Правете тези упражнения колкото се може по-често и докато ви е приятно.

• Плуването също е много полезно.

Храни, които помагат на коленете

Желе

Винаги включва желатин. Използва се като сгъстител. Друго име за това вещество е хидролизираният колаген. Този протеин е част от съединителната тъкан. Допълнителната му техника ви позволява да укрепите всички структури на опорно-двигателния апарат.

Хрущял

Съдържат протеогликани. Веществата, отделяни от хрущяла на животни, са част от медицинските препарати. Но лекарства се приемат в случай на ставни заболявания. За профилактика е достатъчно да включите хрущяла в диетата си.

Желе от месо

Ако не обичате да дъвчете хрущяли, гответе желирано месо. В процеса на приготвянето му много полезни вещества се усвояват от съединителната тъкан на животните (от хрущял, кожа, връзки и др.). Използването им може да подобри производството на синовиална течност вътре в ставите, да подобри тяхната мобилност и да намали „износването“ на хрущяла.

Зеленчуци

Основното им предимство е ниското съдържание на калории. Колкото повече човек яде зеленчуци, толкова по-тънка ще бъде фигурата му. Да бъдеш тънък е не само красиво, но и полезно за всички вътрешни органи, включително ставите. Всъщност затлъстяването е един от основните рискови фактори за остеоартроза.

Ленено масло

Съдържа голямо количество омега-3 полиненаситени мастни киселини. В повечето случаи тези вещества не се получават от хората в необходимите дневни дози, за разлика от други хранителни вещества. Проблемът е, че само малко количество продукти съдържа омега-3 киселини. Това са тлъсти риби и някои видове растителни масла. Лененото семе е един от лидерите в съдържанието на тези полезни вещества. Те не само помагат за регулирането на холестерола и кръвното налягане, намаляват сърдечно-съдовите рискове, но също така осигуряват добра подвижност на ставите.

Традиционна медицина при колене на домакинята

• Препоръчват се почивка и болкоуспокоителни. Предписват се антибиотици, ако инфекцията е в тъканната течност или по повърхността на кожата.Еластичните превръзки не позволяват събирането на течности.


Продукти свързани със статията

 1. Черен Оман лист – Зарасличе, Symphytum officinale L.
 2. Рута гравеоленс, RUTA GRAVEOLENS CH 9, Боарон

  Рута гравеоленс, RUTA GRAVEOLENS CH 9, Боарон

  Цена:

  Редовна цена: 5,05 лв.

  Промо цена 4,55 лв.

  -10%

 3. Ленено масло, Bioherba, 500 мг, 100 капс.
 4. ТИНКТУРА СЕДЕФЧЕ /RUE/, Биохерба Р, 50мл
 5. Седефче стрък, Ruta graveolens
 6. Златен корен рязан – Родиола, Rhodiola Rosea
 7. Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea
 8. Черен Оман корен – Зарасличе, Symphytum officinale L.
 9. Мехлем с Лют червен пипер и черен оман - при ставни възпаления и артрити, Radika, 30 мл
 10. Черен Оман лист – Зарасличе, Symphytum officinale L.
 11. Бял Оман рязан корен, Inula Helenium